Monday, January 4, 2016

DASAR PANDANG KE TIMUR DAN AKU ::#siri-1




Selama 5 tahun berkerja di tanah air ,Alhamdullillah  aku dah pun kerja dengan  syarikat Jepun, Korea, China selain  syarikat orang melayu sendiri.
So, bawah ni  perbandingan antara 3 syarikat dari negara timur yang  berlainan ini,pilihan untuk berkerja sebagai orang yang dah ada degree ,yang mana syarikat tempatan aku letakkan sebagai  Par. Maksudnya , kalau aku cakap out, syarikat tempatan lagi baik.






SYARIKAT JEPUN

  • Sangat displin , no offense
  • 5 s, seiri,sentaku..blabla..polisi yang kena hafal ye adik2. Amalan mulia ni Jabatan Pendaftaran Negara kat Putrajaya pun copypaste.
  • Lambat  datang pun tak kisah. Seminit cuma potong gaji 2 jam bekerja je. Itu pun nasib kalau tak kena warning letter.Kalau kena,  2 kali surat terus kena terminate 24 jam.huhu
  • Workstation sumer sepesen. Boleh jadi manager duduk kat depan freshie, tk da hal.Takda partition, takda bilik.Senang untuk senior-senior kau ajar cara nak kerja a.k.a.  monitor.Jangan risau kalau tk perform ,tidak akan dipecat, cuma rank je jatuh. Yang kene pecat ni cuma yang datang lambat je.
  • Gaji paling kecil. Pun begitu, local diberi peluang untuk meneraju syarikat,dan buat keputusan2 penting(kalau ikut bajet). Aspek latihan kemahiran sangat diutamakan. Bab ni,  syarikat dari mana2 negara pun takleh lawan dengan syartikat Jepun. Training baik di Singapura ataupun HQ di Jepun sendiri adalha perkara biasa. Kadang sampai 3 bulan.In return kene ikat sampai 10 tahun pun ada, miehehe..Nak belajar teknikal, kemahiran, management, syarikat Jepun sangat OK
  • Mengampu--- Sini kena pandai mengampu bos, suka tak suka, kena suka jugak, kena suka mengampu.Tau kan, beza mengampu dengan ambil hati?
  • Sangat2 prihatin dengan keperluan pekerja local. Waktu solat,buka puasa ,even nak wat tadarus tiap2 hari pun dia sponsor .Jangan pelik kalau di sana ko akan jumpa staff2 yang 15-20 tahun masih lagi kerja tempat yang sama.
  • Sangat respek dengan local. Tapi tak semua boleh buat member. Kebanyakkan masih letak gap.Jepun ni kalau sorng2 dia  boleh la wat tido sama2.Tapi bila jumpa geng2 dia, habiss.. dengan ko dia wat cam kawan tadika dia je..
  • Seniority perkara paling obvious. Jangan melawan senior ok. Iya kan saja. Biadap kalau balik sebelum senior.Senior always right, yeehaa  .Time lunch sama2 , takleh makan selagi senior yang paling senior tak start makan.
  • freshie (nama+kun)<ketua bahagian(nama + buchou ) <ketua jabatan(nama+kachou)<bigboh (nama +syachou)





 SYARIKAT KOREA



  • Semangat setiakawan yang tinggi,pride paling tinggi .Kalu  ko  ada wat salah, dia  akan back up ko gila2. Nak jaga airmuka syarikat.
  • Sangat bersistem, dan sangat rajin.Malah lagi rajin dari orang jepun.
  • Berbanding Jepun, seniority lagi lagi obvious.Dah macam sekolah asrama penuh.  freshie (nama+gizanim)< senior (nama+derinim) < technical manager (nama+Ka-jang-nim)< dept.manager (nama+bu-jang-nim).Lunch ,takleh duk sebelah2.Kena duk bertentangan snior ngan junior.
  • Susunan meja pun ikut seniority.Tapi tetap takda partition or bilik2.
  • Sangat rajin, dan malu nak tunjuk bila time derang malas. Sanggup mengular bilik stor yang panas dan kotor .
  • Sangat respek pekerja pompuan. Selepas kes BIGBANG peluk gadis, Koreans ni dah macam cuak2 nk cakap ngan staff pompuan.Takut pompuan mesia label derng ni gatal .Mugkin dah memang perangai orang lelaki  Korea sendiri yang gentle dan sweet.
  • Gaji lebih besar dari syarikat Jepun. Pun begitu ,local hanya bertindak supporter je, bukan peneraju syarikat.Decision2 penting lansung tak melibatkan local. Tak banyak yang boleh belajar tentang management.Aspek teknikal pun just ok ok saja.
  • Sangat respek ngan local.Tak kerek. . Kerja gila, time tak kerja lagi gila.Baik dengan geng dia atau tidak, dia akan drag ko join sekaki. Boleh buat member, boleh wat tidor skali. Agak kasar macam orang Melaka tapi hati baik macam orang Perak , eh?  .Tak malu untuk belajar dan untuk salah , takda hal nak mix ngan lokal.Bagi derang embrace the moment yang paling penting.






 SYARIKAT CHINA



  • Teknikal out, Disiplin out, management pun out.Advantage  gaji paling besar.
  • Tak banyak benda yang boleh belajar , itu pun bergantung sama-sama local yang kerja sekali.Kalu dia sudi guide, banyak la benda ko belajar.
  • Aspek management banyak rely on local. Dari situ ko boleh boleh experience sendiri dalam management dan berdikari selok belok operasi syarikat dengan bebas.
  • Keprihatian terhadap lokal out, peningkatan kemahiran staff pun out.
  • Dah, apa yang OK nye?  Syarikat CHINA sekarang tengah boom .Syarikat JEPUN kalah. Syarikat KOREA pun dah goyang. So, nak cakap stability untuk 5-10 tahun  akan datang syarikat CHINA paling OK , sebab capital derang sangat besar.
  • Walaupun sama-sama bangsa , sama bahasa, Cina local dengan Cina China pun tak ngam.  Bergaduh congcengcongceng sesame derang bukan perkara asing. Even sama2 China pun.So, boleh dikatakan derng ni  tak lah nak embrace sangat ngan kita as local. Nk respek , apatah lagi.
  • Panggilan: yang aku tau paling besar  : nama + chong




Ni setakat yang aku observe la, kalau korang ada nak tambah , sila-sila share kan komen ni.Next aku akan tulis “ Dasar Pandang Ke Timur dan Aku “siri ke-2 Tungguuu..

7 comments:

takky said...

finally....
setelah berkurun tak baca blog nie....
harap dapat baca next entry....

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

JUNAIDI said...

Syukur alhamdulillah saya ucapkan kepada ALLAH karna atas kehendaknya melalui MBAH RAWA GUMPALA saya sekaran sudah bisa buka toko sendiri dan bahkan saya berencana ingin membangun hotel dan itu semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya tidak pernah menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini,atas bantuan MBAH RAWA GUMPALA yang telah memberikan nomor selama 3x putaran dan alhamdulillah itu semuanya tembus bahkan beliau juga membantu saya dengan dana ghaib dan itu juga benar benar terbukti,MBAH RAWA GUMPALA juga menawarkan minyak penarik kepada saya dan katanya minyak ini bisa digunakan untuk berbagai jenis keperluan dan baru kali ini saya temukan paranormal yang bisa dipercaya,,bagi teman teman yang ingin dibantu untuk dikasi nomor yang benar benar terbukti tembus atau dana ghaib dan kepengen ingin membeli minyak penarik silahkan hubungi MBAH RAWA GUMPALA di 085316106111 ini benar benar terbukti nyata karna saya sendiri yang sudah membuktikannya.BUKA BLO DANA GHAIB MBAH RAWA GUMPALA

nourel A said...

setakat ni ak pernah kj dgn company siam.. lbh kurang sama mcm company china.. boleh kamceng dgn local tp y naik pangkat ttp org dia gak

Anonymous said...

Currently keja ngan company china...betul la lah suma benda out...as long as company boleh buat duit..itu ja yg penting bg dorang :-(

نور القمر said...


طرق كشف تسربات المياه بالرياض

طرق الكشف عن تسربات المياه التقليدية من الطرق السيئة التى تحتاج الى الكسر والتبليط وتحتاج الى الكثير من الوقت والجهد والاموال لذلك قررت شركتنا ان تعتمد على افضل الالات والاجهزة المميزة التى تساعد فى التعرف على مكان التسرب من خلال افضل الاجهزة فيقوم العاملين بالتحرك بالجهاز المميز والتى يساعد فى التعرف على مكان التسرب فى اقل وقت ممكن فالجهاز يصدر ذبذبات يساعد فى القيام بالتعرف على مكان التسرب
تعد شركة الاول افضل شركة كشف تسربات المياه بالاحساء
- شركة كشف تسربات المياه بالقطيف
- و افضل شركة كشف تسربات المياه بالدمام
- وافضل شركة كشف تسربات المياه بالجبيل
- و افضل شركة كشف تسربات المياه بالرياض
- و شركة كشف تسربات المياه بالمدينة المنورة
افضل شركة صيانة مكيفات بالرياض

واسعارها في متناول الجميع ومن الهام التاكد دائما من خلو منزلك من تسربات المياه حتى لا تتعرض لمشاكل مثل انهيار وتصدع المبانى الاول افضل شركة كشف تسربات المياه بالرياض تستخدم اجهزه الكترونية اكشف التسرب بالذبذبات وتغطى كافة مناطق الرياض فهى افضل شركة كشف تسربات المياه شرق الرياض

almostakbl company said...

شركة صيانة مكيفات بالرياض
تواجه مشاكل مع مكيف الهواء الخاص بك؟ العديد من المشاكل التي لديك مع مكيف الهواء الخاص بك قد تحل ببساطة تفعل ذلك بنفسك خطوات الصيانة التي يمكنك اتخاذها. القول المأثور "يبقيه بسيط غبي" يقطع شوطا طويلا. قبل افتراض أن لديك مشكلة تقنية الرئيسية التي يتطلب اصلاح مكيف لإصلاحها بعد اتهام لك ثروة، تبدأ من خلال القيام ببعض الخطوات البسيطة صيانة أجهزة تكييف الهواء وفحص بعض المشاكل واضحة.
شركة صيانة مكيفات بالرياض
شركة صيانة مكيفات سبليت
أولا عليك دائما أن تكون على يقين لديك فلتر الهواء النقي في النظام الخاص بك. إذا كنت وحدة لم التبريد وهل لاحظت تراكم الجليد أو حول وحدتك في الأماكن المغلقة أو في الهواء الطلق يجب إيقاف مكيف الهواء وإيقاف المروحة على لمدة 6-8 ساعات للسماح الجليد لذوبان الجليد. تذكر الجليد ترى من خارج النظام الخاص بك ليست سوى جزء صغير منه. معظم البناء الجليد حتى على المبخر أو لفائف داخل عمل القناة الخاص بك ان كنت لا تستطيع رؤية ذلك تأكد من السماح لها ذوبان الجليد لمدة 6-8 ساعات قبل ان يتحول حدتك مرة أخرى. بمجرد تحويله يعود على يقين الفلتر نظيف، جميع سجلات مفتوحة، والمنطقة المحيطة عن العرض والعودة السجلات هو واضح. إذا كان النظام يتجمد مرة أخرى بمجرد تشغيله سوف تحتاج إلى استدعاء المؤهلين اصلاح مكيف الهواء. يمكن أن النظام الخاص بك تكون منخفضة على الفريون. إذا يضيف الفريون ولكن غير قادر على تحديد موقع تسرب يمكنك محاولة "الفريون طقم إصلاح تسرب" تباع عبر الإنترنت التي هي سهلة لوضعها في النظام الخاص بك.
شركة تنظيف مكيفات
شركة تنظيف مكيفات بالرياض
شركة تنظيف مكيفات اسبليت

Related Posts with Thumbnails