Saturday, November 12, 2011

cerita 11/11/11

15 comments


aliya

Assalamualaikum.


 Semalam nak pergi kenduri  kena memilih, banyak sangat . Yang nak wat khatan anak pun ada. Baru abeh UPSR kan.  Ni tarikh best nih, kalau  aku ada anak pun aku khatankan hari itu jugak, erk? That's mean aku kene kahwin pada 9/9/99, dan haruslah menimang  anaksulung  mase 01/01/01.

Apapun, cuma ada satu kenduri kahwin je yang sempat pagi tadi
Kanopi dia buat asing-asing, laki-laki dan perempuan.
Dari situ pun kita boleh tau background family camne.Tapi musykil juga, penting sangatkah nak jaga tarikh yang keramat-keramat ini , sampai lupa orang nak sembahyang Jumaat ?

Entahlah...

Aku ngan bonda makan asing-asing. Budak kenit tu pulak ikut bonda. Biasa cenderamata sekarang bukan sebarang-sebarang.Dalam beg kertas tu paling kurang kena ada sebiji forero roche  koman2 apollo roka.
Gadis bawah umur yang pakai gincu tu mengkeleng-keleng bakul yang sarat keliling tetamu yang ada, termasuk aku.

Agak kurang  ajar kalau bukak dan-dan itu juga tahu.
Tiba-tiba budak kenit datang kat aku.

"Ni dalam dapat apa chu!!"

"Bukakla sendrik.." jawab aku dengan rilek2

  lama dia termenung tengok dalam tu
        semacam tak puas hati,..
             aku mula menduga, mesti dia nak pau sumi mangga tuh..Sumi mangga memang feveret kami.

 Perlahan-perlahan dia angkat muka
       jauh matanya menjengah ke biji mata aku
         




"Chu , apasal orang lakinye ade telor!!?"






Pakcik sebelah sudah mengekek ketawa.

Read More

Thursday, November 3, 2011

じゃーさっきに失礼します。

14 comments

Haneda 3/11/2011
明日から新しい人生を取り超えるよう何とかがんばります。

その前に、レーダのみんなさん、これは最後の日本の留学生としてのエントリとなりますので、ま~このさっきももっとまじめな書き方としたいとおもっています。

楽しくなくなるですが、ぜひよろしくお願いします~~



15days of tomorrows 今日は終わりだよ。
マレーシア、ヒアー アイ カーーム。





Read More

Wednesday, November 2, 2011

Cabaran 15minit

15 comments



Tajuk: "Aku pasti akan rindu......"
Arahan: Sila isikan sebanyak mungkin perkara yang anda rasakan anda pasti rindu jika sudah pulang ke tanah air nanti dalam masa 15 minit.


3,2,1 ..goh



1.Aku pasti akan merindui  variety program kat tv.

2..Aku pasti akan merindui nak pakai dawn bila bangun pagi, nak masak, nak makan , nak tidur, nak melabor,

3.Aku pasti akan merindui perasaan rasa selamat bila keluar terlupa tak kunci rumah, bila laptop tertinggal kat raga basikal, dan bila kunci kereta tertinggal    ...kat pintu kereta.

4.Aku pasti akan merindui  awek-awek cashier yang tak penat sebut satu persatu barang yang aku beli tanpa aku rasa segan nak dengar.

5.Aku pasti akan merindui rasa terkejar-kejar  bas, berlari tepi jalan nak kejar keretapi.

6.Aku pasti akan merindui nak jogging malam , sebab takda hantu

7.Aku pasti akan merindui nak berjalan kaki memalam semata-mata nak beli Van Hauten yang paling murah kat Jepun, Sumpah tak tipu.

8.Aku pasti akan merindui nak bawak basikal tua zaman perang dulu itu setiap hari.Kalau nak wat kire-kire, jarakkayuhan lebih kurang dari Alor Star ke KL gak la.

9.Aku pasti akan merindui nak bangun awal pagi ,seawal pukul 4.Tahhajjud? bukan ,subuh , subuh gajah masa musim panas.

10.Aku pasti akan merindui membeza-bezakan mana satu sampah basah,mana satu sampah plastik, kertas...

11.Aku pasti akan merindui Oya-san( LandLord) aku yang selamber masuk rumah semata-mata nak tanya," Ini sampah rumah kamu ke?".Sudah berapakali aku pesan, orang-orang rumah aku tak merokok , sambil dia menunjuk-nunjuk kotak rokok dalam bungkusan sampah tersebut.
:"Tapi ini macam bukan rokok sini"balas dia. Iya, memang benar, rokok mana lagi kalau kat kotak dia ada gambar anak tekak yang tersembul-sembul ni. Shilake Bab !ko datang ko buat bodo ko blah.- emo didalam hati sambil mulut cuba menafi.Bukang kami , makcik.

12.Aku pasti akan merindui kusyen-kusyen keretapi yang senantiasa berbau hancing itu.

13.Aku pasti akan merindui membayar dengan duit syiling walapun jumlahnya segenggam.

14.Aku pasti akan merindui datang kelas yang sensei dia rajin betul menghalau budak yang lewat keluar..haha.

15.Aku pasti akan merindui main pes mahupun fifa sambil mencarut kuat-kuat sensorang, sebab tak da sapa yang kesah,.

16.Aku pasti akan merindui nak lempar-lempar salji dan makan salji,.Erk??, tipikal student obersi,tahu.

17.Aku pasti akan merindui nasi briani Ghandara yang maintain rege dari sejak aku datang , 1000 yen, sampai pagi esok tahan, tk yah breakfast pun takpe.

18.Aku pasti akan merindui  semangat nak pakai kain pelekat masuk kedai sushi tanpa rasa malu dan bersalah.

19..Aku pasti akan merindui perut berbunyi-bunyi time  kelas awal pagi, kene pulak duk depan kan.


20.Aku pasti akan merindui untuk sembahyang kat parking kereta, bawah tangga,dan dalam bilik tukar lampin baby.



21.Aku pasti akan merindui perasaan merindui segalanya tentang tanah air dan orang-orang kat sana.


22.Aku pasti akan merindui yang aku sel



--tamat--




#21 jee, not bad, ..  huh...








Read More

Tuesday, November 1, 2011

Perkara yang di-regret sepanjang keberadaan di sini

12 comments

1. Masuk rumah hantu fujikyuu
Ini yang paling angker ,dan paling panjang dalam dunia. Kalau tak tahan siap baru lorong untuk keluar. Robot? patung?, pe barang ni pakai orang betul la, tapi jangan siku lak dia , sebab dia memang takkan sentuh , apatah lagi peluk. Adui, aku takleh nak sembang lebat, sebab aku sendiri tak nah masuk. Inilah akibatnya kalau sikap suka menangguh-nangguh sejak 1st year, kan dah menyesal.



2.Belanja rakan
Waktu south-trip turun ke kyushu dlu, aku singgah Hakata, then lepak rumah kawan aku kat Kyushuu Inst.of.Technology.. Dia ambik pakai subaru yang cover signal dia tercabut tu.Sampai malam memasing perut dah bunyi. Dia bawak tempat yang dia rasa best , sebuah kedai udon mana ntah. Tapi yang makan hanya kami, dia melopong tengok kitaorang. Aku offer nak belanja , katanya dah makan dah. Semua setel makan , licin, kecuali aku, sebab aku bukan penggemar udon sengat. Tengok mangkuk tinggal beberapa helai , dengan kuah , dia terus tibai aku punya sampai mangkuk tu takyah basuh lagi la.
  Sampai rumah dia, kami tidur , dia bangun makan megi( or makan something , not sure) > Dari situ aku tau mamat ni tgh  sengkek, menyesal aku tak bersungguh offer nak belanja tadi.
  Sekarang dia dah kembali ke-Rahmatullah, dan sampai bila-bila pun aku regret tak dapat belanja dia malam itu. Al-fatihah buat Alllayarham Muhammad Syafiq.



3.Hadiah Kahwin
Summer 2008, aku menghadirkan diri yang hina dan marhain ini ke Summer Camp Ipij , kat Hitachi, Ibaraki. Aku jarang pergi summer camp nih. Tapi itulah yang kali terakhir setakat la.Pergi setakat nak jumpa Ustaz Hasrizal. Memang berbaloi aku gi, 3 hari sepnajang kat sana , terasa macam nak balik sekolah lama ngajor bebudak kat sana la pulok . Ustaz Hasrizal sangat mesra orangnya, dia tak kekok ngan bebudak hingusan macam kami, kerana background pun lebih kurang, pendapat sangat masuk ke jiwa remaja (ketika itulah). Memang puas.Bukan setakat jumpa, malah dapat salam peluk, dan sempat dia bisikkan supaya kirim salam kat emak, ketika berpisah..Aje nye ye  kamu,awok ndok labun.
  So , adakah aku regret sebab tak tidak bertanyakan soalan yang bukan-bukan , supaya Ustaz Hasrizal boleh loretkan kat dalam Saifulislam.com?. Tidak
  Beliau bawakkan dalam 10-15 naskhah Aku Terima Nikahnya , untuk dijual kat sini. Dia jual dalam 1000 yen, yang dalam wallet cuma ngam-ngam 1000 yen.Sebabkan aku sudah pun beli novel "Ayat-ayat Cinta" , maka aku berat nak beli untuk hadiah kahwin kakak aku,  meskipun aku tau kakak aku ni minat gile ngan Ustaz Hasrizal ni. " Ayat-ayat Cinta" pada aku lebih make sense, sebab aku insist ada nilai nostalgia memandang akak aku ni pernah belajar kat Mesir.

 Tapi aku silap. Tak sampai sebulan aku bagi novel Habiburahman itu, akak aku pun  beli "Aku terima nikahnya" kat Malaysia. Kalaulah aku beli kat Hitachi time tuh, bukan takat tandatangan, barangkali kata-kata ucapan tulisan tangan Ustaz Hasrizal sendiri kat muka akhir.Mesti kakak hepi giler, siap frame lagi gantung kat dinding.
   1000 yen tu pinjam kat sape-sape pun takpe.



4. Masuk rumah
Ingat dulu masa ,.........




























....tak mampu nak tulis lagi.Perlu ke nak ingat benda yang kita sesalkan, yang sudah tu sudah lah, life is not moving backward,..



Read More
Related Posts with Thumbnails