Saturday, December 31, 2011

Fakta-fakta Mengenai Rakyat Malaysia Sepanjang Tahun 2011

12 comments

70% orang muda (20-35) muflis
Pengambilan lemak paling tinggi di Asia Tenggara, dan antara yang tertinggi di Asia
Pendengar radio paling lama dan paling ramai di dunia
Menghabiskan masa paling lama menghadap Facebook
Purata  paling ramai kawan di Facebook
Paling banyak tangkap gambar
Paling banyak memuat naik gambar di internet




Mari lihat jadual harian seorang rakyat Malaysia ,yang secara random hari ini kita pilih:
 Encik Jasli, berumur
24 tahun. Bekerja sebagai Admin Officer.Masih bujang dan berkereta Satrio Neo
Ini rutin harian beliau


 -#-#-#-#-

5:50 bangun pagi
5:55 eh baru pukul 5:50 tidur balik ah
6:40 Baru bagun pagi betul-betul
6:45 Pling! Siap
6:46 Subuh
7:00 Start enjin, tak mampu nak beli timer , masuk dalam dulu baru start, bukak radio frekuensi 96.7fm , dengar Mak Banang ngan Mak Neng meroyan
7:05 gerak dari rumah kat Rawang, kojo kek  Pantai Dalam sano nun..isk isk.nak buek camno, rumah dokek sano mahal.
7:15 Masih dalam kereta, dah start menguap.
8:35 Baru dapat masuk KL. Jam maha dahsyat, silap bajet masa, selama cuma ni tau bajet hensem je.
9:00 Fuh sepp.. Punctual Teras Kejayaan
9:15 Bukak facebook,tenet free, network-technician member sekampung je, tu yang boleh lepas bukak facebook (hihihi)
9:17 Lorh, apahal dia tukar gambo profil lak ni,
9:20 Demn la Ajib , pergi Port Dickson tak ajak.Ni celah mana PD  ada ladang teh ni, gambar taun bile ni?
9:45 Kahwin dah si Melah ni, tapi apsal laki dia tak hensem..HAHAHA
10:00 Boring tul keje ni, boss kerek, kak hr kerek, kak finance kerek, ni junior bajet cun sebelah ni pun kerek, mak cik cleaner pun kerek , ni kene updet kat status.”Nothing GREAT was ever archived without Enthusiasm ” pergh bajet ustaz sikit..
10:15 Menum jap, permulaan hari yang sihat harus dimulakan dengan sarapan berkhasiat.
10:17 Dik nak Tehtarik gelas beso, Nasi Lemak sambal lebih , kuih lapis 4 bijik,ketayap tige. *lagu NurKasih dari corong radio sebagai muzik latarbelakang.
11:00 Naik ofis, nasib nampak boss masuk toilet kafe , sembelit agaknya.
11:00 Sambung FB, eh? Dah tukar profile dah? #tips: harus alert tahu, ini penting ,boleh buat modal nyembang kerana setiap perubahan sebenarnya ada mesej tertentu yang mahu disampaikan.
12:00 Kawan bawak keronsang yang dia beli kat Beijing minggu lepas. Nak jaga hati, beli 3-4 pasang, niat nak kasi adik-beradik. Sepasang RM60! Kak, bayar pakai kad kredit boleh? Apa? Buleh juga? Kasi lima ah.

12:30 Facebook lagi. Ni ada sape ntah sedap-sedap tag baju, jamu mak dara kuat, tudung Yuna, pashmina, jersi…eh jersi?, selai tiga puluh ,dulai limaploh,.hehe, CIMB click kan mudah.
13:00 Dzuhr
14:00 Tekun bekerja

 
16:30 Asr
17:00 Balik , sekali lagi, Punctual Teras Kejayaan
17:30 lepak kat lcafe dulu dengan budak dispatch , payung sbagai tanda terima kasih tolong punch-card masuk pagi tadi ,huh kantoi, hehe…
1711 Menu petang teh tarik gelas besar, ais tepi seketul. Kuih lopes empat rasa.Mamat ni plak balun Teh Pelangi F’nN , alah yang ada tiga layer tuh, susu dekat 2 inci dia punye tebal. Dengan roti KLCC .
1800 Masuk keter, pasang Seleksi Petang di Sinar , dengan ,nice la, bertemankan Cik Fia suara persik kayangan (kekadang macam Mila AF pun ada) ,Zaidi Zainal cuti hari ni.
1810 Menyumpah kat Info Trafik, sebab dah tersilap masuk Jalan Ipoh , arggghttt!!
1815 Stuck


1830 haha, terjumpa Billboard ni, perlu upload kat fb, twitter, tagged,fotopages,tumblr,instagrm, dan my[__________] .


1930 Sampai rumah
2000 Siap-siap Solat Maghrib di ujung waktu , terus Isya’ , senang,  .. sekali wudhu’.
2100 Kuar mapley dengan bawak galaxy note  baru angkat petang semalam. Orang kata ni lagi best dari  Iphone 4s .Boleh tahan. Berbaloi jugalah rasanya trade-in Ipad2 yang baru pakai tak sampai sebulan. Online jap, ada 14 friend request, ini hasil poke kat ofis tadi.Sambil-sambil meneguk Milo Tabuh segelas dua.

22:00 Makan malam dengan housemate dekat Beriani arab Sorang dekat 11hengget gakla. Ni kene tangkap gambo, upload, senang Nek Mah  nak Tanya makan mana bila balik kampong nanti.Mujur wifi free, boleh check-in kat fourth square.

 

23:00 Esok usha port baru nak makan esok, Kamsahamida , baru bukak, kene try ni.”Sihat hanya sekali, sementara sihat, tibai la selagi boleh”-orang katalah. *bg= lagu Sorisori kat SuriaFM.
23:30 Sampai rumah.Terus balas sms ‘kawan’ yang duk New Castle sana nun. Saje-saje nak kenal-kenal.
23:45 Masih lagi melayan sms, kalau tak balas tu agak ‘rude’ tahu.
00:25 Masih lagi melayan. Lagi pulak pakai smsfree sebab sana tenet laju,murah Sini,prepaid saja.
1:00 Tidur


-#-#-#-#-


Facebook,gambar,radio, lemak,muflis…. cek!



Kalau kita ini orang luar , bila nengokkan fakta-fakta , bolehlah kita assume macam ni la gamaknya tipikal rutin harian sorang rakyat Malaysia kot.Btw, ada tambahan sikit yang SinarFm buat pertama kali dapat no.1,sementara SuriaFm paling cepat naik selepas pelancaran.Panggilan hangit itu semua sudah boring.



Read More

Wednesday, December 21, 2011

Wahai Wanita...

58 comments


Rule nombor satu: Jangan sesekali gatal nak terai kat perempuan yang baru je lepas break-up.Betul! Diorang  akan sangkut kat ngko, tapi itu perasaan ko je, sebab lepas jumpa pengganti, dia akan cuma cakap “ Thanks sebab sudi temankan I” dan blah camtu je.

Itulah pesan si Ijoi, roommate kat kolej ni, merangkap rakan sekuliah, sekos, dan kadang-kadang seubat gigi, pasal dia semedang je terlupa bawak ubat gigi ke kampus.

Inilah juga yang buatkan aku runsing, sebab aku dah mula suka dengan Ifa, ex-Ijoi terbaru bulan ini.


Ijoi bulan ni je dah dua kali break-up.Yang satu lagi dengan budak Uitm Machang.Kelantanis tkde prospek masa depan katenye.Sekarang,walaupun dah couple dengan junior budak media kereta Alto kolej 8 tuh pun tu pun selamber pasang skandal dengan adik angkat satu kos.
Budak media memang boleh tahan semua-semuanya, tambah-tambah awek dia sekarang ni budak takat cunnnn..mak, tapi anak bongsu datuk mane ntah, kaya lah senang cerita. Walhal Ijoi ni pakai ex5 je, duit minyak pun kadang-kadang pau aku.Apalah mandrem ko pakai ni Ijoi?.Tapi sejak dia masuk corner Jejaka Pilihan U, makin hot-stuff.Low-profil dia tu buatkan dia makin femes dikalangan gadis seantero kampus, mahupun dunia maya yang fana ini. Langkah dia makin panjang.

Memang aku akui , Ijoi paling ekselen dalam kelas, antara yang topteng, gi kelas tak cukup  4 kali sembur HugoBoss dah runsing. Muka pun persis Ashraf Muslim. Walaupun nampak segak, perangai dia yang macam haram dikalangan kami itu sikit pun tak mengurang percentage saham dia di mata awek U ini.Lagi-lagi, tiap malam rajin tul dia layan awek-yang-ntah-mana-asalnya,
“kelemahan aku satu je, tak pandai tolak orang perempuan la”-tu je lah ayat dia bila aku Tanya tak penat ke layan perempuan-perempuan ni.

Ifa pulak kawan sejak sekolah menengah. Biasa-biasa aja budak je.Gedik-gedik tapi , mm okla, sebab aku paling kenal dia,so takde lah nak perasan-perasan sangat dia nih.
Tapi sejak dia tahu Ijoi ni roommate aku, dia mula nak rapat-rapat dengan aku. Iya, aku tahu aku dipergunakan ketika ni .
Tipikal gadis melayu, beria betul dia nak kenal dengan Ijoi ni.
 Macam-macam dia tanya aku pasal Ijoi.Antara yang paling susah nak jawab tentulah;
“Betulke Ijoi single dah?”
“Dia dengan si anu tu dah takde apa-apa lagi kan?”
“Adik angkat dia tuh dah bf baru kan?”

Sejak dia dapat no. Ijoi , id ym , dan mana-mana yang patut, aku rasa macam seorang penghidap kusta yang dipinggirkan oleh 2 makhluk ini.

Sungguhpun Ijoi Ifa dah declare relationship derang tak lama lepas tu, aku tetap (hepi). . Aku akhirnya nampak sisi ayu si Ifa ni.Satu bakat Ijoi yang ramai orang laki takde,terima kasih bro.

……….

Tapi selepas break-up, kat sape lagi si Ifa ni nak mengadu nasib ?
Malam-malam gigihla aku melayan mesej dia. Mungkin agaknya dia nak kasik si-ex dia tu jeles, walhal Ijoi bukan heran pun. Aku malas nak ambik tahu apa jadi pasal derang , lagipun bukan si Ifa ni tak tahu si Ijoi tukar awek macam tukar baju.Memang dah jadi prinsip,aku malas nak gaduh pasal perempuan ni, leceh.Lagi-lagi orang tu sebelah katil ni je haa.

Aku pujuk Ifa ni baik-baik.Mulalah keluar ayat ,awak deserve lelaki yang lebih baik lah,Kumbang bukan seekor lah, awak terlalu baik untuk Ijoi lah.

Dia mula ceria tak lama pastu.Yang pasti ,Yess,Aku happy. Happy yang dia tak tolak aku walaupun dia patah hati dengan Ijoi ,kawan aku itu.

Ahh, persetanlah rule nombor satu .
Aku mula injek pelan-pelan. Ajak kuar minum, teman gi balik kelas, sama-sama wat repot kat kafe. Kadang-kadang pernah cuba gak setting konon-konon terlanggar masa bawak buku kat library , pastu sama-sama kutip buku terjatuh , masing-masing saling pandang,ade karen ,senyum-senyum sipu…(awak nampak cantiklah hari ni)
Pastu tak datang library dah  ( saya tak boleh study sebab tak boleh focus, hahaha)

Pernah satu hari tu aku ajak minum kat Tutti-frutti. Aku sengaja pesan  Royal Red Velvet  untuk dia, (feveret dia ni Ijoy yang bagitau.) Sampai meja je dia terus sebak, mungkin dia terharu dengan kesungguhan aku agaknya.Balik itu aku hantar dia ke kolej.Sepanjang perjalanan balik, dia cuma diam saja,sekali-sekala lawak taraf JeppSepah aku ni cuba memecahkan kesunyian nyata tak berkesan.

Takpalah esok kan masih ada.

Esok,lusa, dan hari hari selepas itu mesej aku dia wat dono je.

Sampailah suatu hari ,aku nampak Ifa kat Tutti-frutti sedang minum air feveret dia,Royal Red Velvet,
Dengan seorang lelaki??

Luruh dada aku , bila apa yang aku nampak lelaki duduk didepan dia sambil pegang tangan-tangan itu..

..tak lain tak bukan adalah , IJOI!

Glupl!.

Aku faham yang korang memang takleh lupa cinta pertama korang, tapi kenapa nak pilih untuk disakiti sekali lagi?

Pening, taulah Ijoi tu hot stuff, kegilaan ramai, tapi..

Jadinya sini ikhlas mau aku bertanya dengan korang.

Jujur ya,

Wahai wanita ,apa yang korang nak cari dari seorang lelaki ini sebenarnya?

Comforternity?  Tanggungjawab? Kejujuran? Atau sepasang bahu gagah tempat bersandar?

SEMBANG!!


Wanita sebenarnya mahu memiliki sesuatu yang diorang yakin semua wanita lain juga mahu, supaya diorang boleh tunjukkan pada mereka betapa beruntungnya hidup sebagai seorang diorang.
  Kan?


Dah agak dah.


  

p/s:walau tokok tambah sikit-sikit , tapi aku percaya ni cerita bukan aku sahaja,kome juge dah rase..*lagu senario

Read More

Wednesday, December 7, 2011

25 things you learned when you 25

15 comments

another day



1.Start making a fool thing , then end-up messing  with it ,even in single matter in life, and surprisingly you remember every inch of it.


2.Face the reality!, not Face book-ing them.Complaining is like slapping yourself for slapping yourself. It doesn’t solve the problem, it just hurts you more.


3.Only 2 of 76 subjects you took in university are used  in your work.The rest 74's just like common knowledge.->English Literature ,    ..and the one you working on.


4.Being an adult can be so much fun when you are acting like a child."Pah maman , kite gi yak yak la ye"


5.You’ll stop wishing that something you had wished before ,not because you already got what 
you wanted but because you’ve finally accepted the fact that not all wishes can come true.


6.Bad things do happen to good people.


7.Give up trying to be everything to everyone. – Making one person smile can change the world.  Maybe not the whole world, but their world.  Start small.  Start now.


8.Everyone makes mistakes.  If you can’t forgive others, don’t expect others to forgive you.  To forgive is to set a prisoner free and discover the prisoner was you.


9.Don’t try to impress everyone. – Purposely impressing people is an act that brings nothing but a momentary ego boost.  Be real with people instead.  Connect with fewer people on a level that is deeper and more profound.


10.First impressions are completely worthless 50% of the time. 


11.While you’re busy looking for the perfect person, you’ll probably miss the imperfect person who could make you perfectly happy.  This is as true for friendships as it is for intimate relationships.  Finding a companion or a friend isn’t about trying to transform yourself into the perfect image of what you think they want.  It’s about being exactly who you are and then finding someone who appreciates that.


12.It's good you friend everywhere every single place on earth, you realized how lucky you're but the thing is you don’t need a certain number of friends, just a number of friends you can be certain of. 


13.Making fool to each others doesn't make you fool neither,but you're simply smart enough  if you know the consequent afterward. 


14.No matter how bad your heart has been broken the world doesn’t stop for your grief. The sun comes right back up the next day.


15.You are marrying your best friend actually.


16.Money is money itself. Time just creating the chance.


17.Chance is a gift, so act on chance when given the opportunity.


18.Yup,People deserve a second chance, but not a third.


19.You start regretting the things you did NOT do far more than the things you did.


20.A smile doesn’t always mean a person is happy.  Sometimes it simply means they are strong enough to face their problems.


21.You can’t take things too personally.  Rarely do people do things because of you.  They do things because of them.


22.Love has nothing to do with looks.


23.If you want love, give love. If you want friends, be friendly. If you want money, provide value. Damn , It really is this simple.


24...And again Love has nothing to do with LOOKS. 


25.Sometimes, 'Redha' is more heavier  than 'SABAR'




















p/s:some are copied, some are what people told, and the rest from mine. 

Read More

Saturday, December 3, 2011

Rindu Nagoya

23 comments

diversion
*pandangan dari beranda bilik.Hujung kanan belah atas sikit ada corner golf orang bawah tapi tak nampak,sebab buat sakit hati, pepagi memekak la pungpangpungpang dia main ...


 Sudah genap sebulan di tanah air.
Rindu benar aku kat Nagoya.
Pantang tul orang tak tau Nagoya kat mane, mau bersilat aku dibuatnya. Lainlah kalau kawasan pelik-pelik macam Kumamoto . Even kalau tanya pasal tempat lain pun, mesti Nagoya terpancul sebagai perbandingan.Contoh, Selayang ni macam sub-urb Nagoya sikit , cuma takde starbuck 2 tingkat.Tau , tiada kaitan.
Benarlah kata orang tua, Tempat Jatuh Lagikan Dikenang,..diulang tempat jatuh, bukan jauh,..Jadah apa nak kenang benda jauh?

"Mak ingat nak gi Nagoya la" - keluh seorang wanita tua yang perih di hujung pangkin.

Biar betul,Masa duk sana  offersuh  mai , tak mo, jual mahal,.Ye lah, konvo kan kawang-kawang, hanya sekali seumur hidup (setakat ni).Tengok bapak  housemate datang, tipu la kalu kata tak jeles.

"Cukup dah duit ni gamaknya.."-bondabuka dabai, Terselit buku Tabung Haji dipinggir zip sana.
Ok, dah tu, tapi nak gi wat ape,gi semata nak beli fridge-magnet ke ape ?

"Kamu busy tak ke ni?"
Tahulah aku.

Simpanan haji bonda dah cukup.Pantas ini membawa kepada pembawaan perbelanjaaan aku ke sana,bersama.TENKIU BONDA!!


TAK!! NI NAK BOOK TIKET BILE ??

"Tu, pegi amik kunci keter abah kamu ataih meja, ni  mak nak beli renda langsir depan ni, tak cukup.."


Chaish, tetiba aku rasa nak bersilat depan rumah ni.





Read More

Saturday, November 12, 2011

cerita 11/11/11

15 comments


aliya

Assalamualaikum.


 Semalam nak pergi kenduri  kena memilih, banyak sangat . Yang nak wat khatan anak pun ada. Baru abeh UPSR kan.  Ni tarikh best nih, kalau  aku ada anak pun aku khatankan hari itu jugak, erk? That's mean aku kene kahwin pada 9/9/99, dan haruslah menimang  anaksulung  mase 01/01/01.

Apapun, cuma ada satu kenduri kahwin je yang sempat pagi tadi
Kanopi dia buat asing-asing, laki-laki dan perempuan.
Dari situ pun kita boleh tau background family camne.Tapi musykil juga, penting sangatkah nak jaga tarikh yang keramat-keramat ini , sampai lupa orang nak sembahyang Jumaat ?

Entahlah...

Aku ngan bonda makan asing-asing. Budak kenit tu pulak ikut bonda. Biasa cenderamata sekarang bukan sebarang-sebarang.Dalam beg kertas tu paling kurang kena ada sebiji forero roche  koman2 apollo roka.
Gadis bawah umur yang pakai gincu tu mengkeleng-keleng bakul yang sarat keliling tetamu yang ada, termasuk aku.

Agak kurang  ajar kalau bukak dan-dan itu juga tahu.
Tiba-tiba budak kenit datang kat aku.

"Ni dalam dapat apa chu!!"

"Bukakla sendrik.." jawab aku dengan rilek2

  lama dia termenung tengok dalam tu
        semacam tak puas hati,..
             aku mula menduga, mesti dia nak pau sumi mangga tuh..Sumi mangga memang feveret kami.

 Perlahan-perlahan dia angkat muka
       jauh matanya menjengah ke biji mata aku
         




"Chu , apasal orang lakinye ade telor!!?"






Pakcik sebelah sudah mengekek ketawa.

Read More

Thursday, November 3, 2011

じゃーさっきに失礼します。

14 comments

Haneda 3/11/2011
明日から新しい人生を取り超えるよう何とかがんばります。

その前に、レーダのみんなさん、これは最後の日本の留学生としてのエントリとなりますので、ま~このさっきももっとまじめな書き方としたいとおもっています。

楽しくなくなるですが、ぜひよろしくお願いします~~



15days of tomorrows 今日は終わりだよ。
マレーシア、ヒアー アイ カーーム。





Read More

Wednesday, November 2, 2011

Cabaran 15minit

15 comments



Tajuk: "Aku pasti akan rindu......"
Arahan: Sila isikan sebanyak mungkin perkara yang anda rasakan anda pasti rindu jika sudah pulang ke tanah air nanti dalam masa 15 minit.


3,2,1 ..goh



1.Aku pasti akan merindui  variety program kat tv.

2..Aku pasti akan merindui nak pakai dawn bila bangun pagi, nak masak, nak makan , nak tidur, nak melabor,

3.Aku pasti akan merindui perasaan rasa selamat bila keluar terlupa tak kunci rumah, bila laptop tertinggal kat raga basikal, dan bila kunci kereta tertinggal    ...kat pintu kereta.

4.Aku pasti akan merindui  awek-awek cashier yang tak penat sebut satu persatu barang yang aku beli tanpa aku rasa segan nak dengar.

5.Aku pasti akan merindui rasa terkejar-kejar  bas, berlari tepi jalan nak kejar keretapi.

6.Aku pasti akan merindui nak jogging malam , sebab takda hantu

7.Aku pasti akan merindui nak berjalan kaki memalam semata-mata nak beli Van Hauten yang paling murah kat Jepun, Sumpah tak tipu.

8.Aku pasti akan merindui nak bawak basikal tua zaman perang dulu itu setiap hari.Kalau nak wat kire-kire, jarakkayuhan lebih kurang dari Alor Star ke KL gak la.

9.Aku pasti akan merindui nak bangun awal pagi ,seawal pukul 4.Tahhajjud? bukan ,subuh , subuh gajah masa musim panas.

10.Aku pasti akan merindui membeza-bezakan mana satu sampah basah,mana satu sampah plastik, kertas...

11.Aku pasti akan merindui Oya-san( LandLord) aku yang selamber masuk rumah semata-mata nak tanya," Ini sampah rumah kamu ke?".Sudah berapakali aku pesan, orang-orang rumah aku tak merokok , sambil dia menunjuk-nunjuk kotak rokok dalam bungkusan sampah tersebut.
:"Tapi ini macam bukan rokok sini"balas dia. Iya, memang benar, rokok mana lagi kalau kat kotak dia ada gambar anak tekak yang tersembul-sembul ni. Shilake Bab !ko datang ko buat bodo ko blah.- emo didalam hati sambil mulut cuba menafi.Bukang kami , makcik.

12.Aku pasti akan merindui kusyen-kusyen keretapi yang senantiasa berbau hancing itu.

13.Aku pasti akan merindui membayar dengan duit syiling walapun jumlahnya segenggam.

14.Aku pasti akan merindui datang kelas yang sensei dia rajin betul menghalau budak yang lewat keluar..haha.

15.Aku pasti akan merindui main pes mahupun fifa sambil mencarut kuat-kuat sensorang, sebab tak da sapa yang kesah,.

16.Aku pasti akan merindui nak lempar-lempar salji dan makan salji,.Erk??, tipikal student obersi,tahu.

17.Aku pasti akan merindui nasi briani Ghandara yang maintain rege dari sejak aku datang , 1000 yen, sampai pagi esok tahan, tk yah breakfast pun takpe.

18.Aku pasti akan merindui  semangat nak pakai kain pelekat masuk kedai sushi tanpa rasa malu dan bersalah.

19..Aku pasti akan merindui perut berbunyi-bunyi time  kelas awal pagi, kene pulak duk depan kan.


20.Aku pasti akan merindui untuk sembahyang kat parking kereta, bawah tangga,dan dalam bilik tukar lampin baby.



21.Aku pasti akan merindui perasaan merindui segalanya tentang tanah air dan orang-orang kat sana.


22.Aku pasti akan merindui yang aku sel



--tamat--




#21 jee, not bad, ..  huh...








Read More

Tuesday, November 1, 2011

Perkara yang di-regret sepanjang keberadaan di sini

12 comments

1. Masuk rumah hantu fujikyuu
Ini yang paling angker ,dan paling panjang dalam dunia. Kalau tak tahan siap baru lorong untuk keluar. Robot? patung?, pe barang ni pakai orang betul la, tapi jangan siku lak dia , sebab dia memang takkan sentuh , apatah lagi peluk. Adui, aku takleh nak sembang lebat, sebab aku sendiri tak nah masuk. Inilah akibatnya kalau sikap suka menangguh-nangguh sejak 1st year, kan dah menyesal.



2.Belanja rakan
Waktu south-trip turun ke kyushu dlu, aku singgah Hakata, then lepak rumah kawan aku kat Kyushuu Inst.of.Technology.. Dia ambik pakai subaru yang cover signal dia tercabut tu.Sampai malam memasing perut dah bunyi. Dia bawak tempat yang dia rasa best , sebuah kedai udon mana ntah. Tapi yang makan hanya kami, dia melopong tengok kitaorang. Aku offer nak belanja , katanya dah makan dah. Semua setel makan , licin, kecuali aku, sebab aku bukan penggemar udon sengat. Tengok mangkuk tinggal beberapa helai , dengan kuah , dia terus tibai aku punya sampai mangkuk tu takyah basuh lagi la.
  Sampai rumah dia, kami tidur , dia bangun makan megi( or makan something , not sure) > Dari situ aku tau mamat ni tgh  sengkek, menyesal aku tak bersungguh offer nak belanja tadi.
  Sekarang dia dah kembali ke-Rahmatullah, dan sampai bila-bila pun aku regret tak dapat belanja dia malam itu. Al-fatihah buat Alllayarham Muhammad Syafiq.



3.Hadiah Kahwin
Summer 2008, aku menghadirkan diri yang hina dan marhain ini ke Summer Camp Ipij , kat Hitachi, Ibaraki. Aku jarang pergi summer camp nih. Tapi itulah yang kali terakhir setakat la.Pergi setakat nak jumpa Ustaz Hasrizal. Memang berbaloi aku gi, 3 hari sepnajang kat sana , terasa macam nak balik sekolah lama ngajor bebudak kat sana la pulok . Ustaz Hasrizal sangat mesra orangnya, dia tak kekok ngan bebudak hingusan macam kami, kerana background pun lebih kurang, pendapat sangat masuk ke jiwa remaja (ketika itulah). Memang puas.Bukan setakat jumpa, malah dapat salam peluk, dan sempat dia bisikkan supaya kirim salam kat emak, ketika berpisah..Aje nye ye  kamu,awok ndok labun.
  So , adakah aku regret sebab tak tidak bertanyakan soalan yang bukan-bukan , supaya Ustaz Hasrizal boleh loretkan kat dalam Saifulislam.com?. Tidak
  Beliau bawakkan dalam 10-15 naskhah Aku Terima Nikahnya , untuk dijual kat sini. Dia jual dalam 1000 yen, yang dalam wallet cuma ngam-ngam 1000 yen.Sebabkan aku sudah pun beli novel "Ayat-ayat Cinta" , maka aku berat nak beli untuk hadiah kahwin kakak aku,  meskipun aku tau kakak aku ni minat gile ngan Ustaz Hasrizal ni. " Ayat-ayat Cinta" pada aku lebih make sense, sebab aku insist ada nilai nostalgia memandang akak aku ni pernah belajar kat Mesir.

 Tapi aku silap. Tak sampai sebulan aku bagi novel Habiburahman itu, akak aku pun  beli "Aku terima nikahnya" kat Malaysia. Kalaulah aku beli kat Hitachi time tuh, bukan takat tandatangan, barangkali kata-kata ucapan tulisan tangan Ustaz Hasrizal sendiri kat muka akhir.Mesti kakak hepi giler, siap frame lagi gantung kat dinding.
   1000 yen tu pinjam kat sape-sape pun takpe.



4. Masuk rumah
Ingat dulu masa ,.........




























....tak mampu nak tulis lagi.Perlu ke nak ingat benda yang kita sesalkan, yang sudah tu sudah lah, life is not moving backward,..



Read More

Monday, October 31, 2011

That Night

14 comments

























To be continued..



Read More

Sunday, October 30, 2011

Ciri-ciri Gadis Jepun

30 comments

Capturing the Moment


   Setiap kali balik cuti, letih aku nak menepis-nepis soalan-soalan tentang awek jepun ni. Hang tak ada awek jepun ka?, bak mai awek jepon sorang la, Sembang macam aku ni bapak ayam. Bila balik kampong ,kang adala surang-suara ganjil dari celah-celah tingkap. “hai,kamu ni, tak kesian Akiko tu, bawak la balik sekali, sian dia tinggay sana sorang-sorang..”- Laung makcik sebelah rumah yang tinggal tak sampai sepelaung itu, cuba mengorek-ngorek gossip dari diri ini.
   Main sebat je nama Akiko, barangkali itu mungkin nama puteri Raja yang familiar keluar kat surat kahbar dan kaca tv.Nasib baik kat Kosmo jerk,kalau nama Miyabi pun kalau kuar kat tv1 , memang tersedak kacang aku, makcik ini menyebut-nyebut nama Miyabi. Lagipun ,kat sini aku manala ada kawan nama Akiko. Satu-satunya Akiko yang aku kenal itulah dia, Mori Akiko, lecturer material yang setelah 6 juta kali ambik exam baru kasi lepas. Lagi mahu aku bawak balik? Nak mampus?

   Berbalik pada topic asal, ni antara cirri –ciri unik yang ada pada tipikal average awek jepun ,
ok goh!

 1- Rambut Blonde
 Sangat payah nak jumpa yang tidak ber-dye rambut ni. Kalau ada , mesti budak sekolah lagi , takpun dye kaler hitam. Berdandan itu satu hal lagi.Ini sangat ketara kalau pi korea, jalan-jalan kat NamDaeMoon tu, senang benar nak kenal mana satu awek Jepun, sebab awek korea kebanyakkannya masih lagi dassai-,darat la senang cerita.


 2- Gigi
Memang tak gosok gigi ke hape? .Contohnya awek Softbank (caw. dirahsiakan), make-up kemain, sekali bukak mulut , longkang. Yang kuning , hijau , yang berkilau-kilau macam satin pun ramai. Almost gigi derang tak berapa tersusun ,dan  ramai pula tak pakai brace.Merit, jika muka comel dan berlesung pipit.

 3- Tak Pakai Subang
 Kebanyakan mereka ni tidak bercuping.Walaupun tiada kaitan,aku tetap rasa , manusia yang tak bercuping kalau pakai subang ini aneh. Yang tak dak tebuk lubangkat telinga  pun ramai.Cincin ,gelang pun jarang nampak yang pakai.Boleh kata ,awek jepun bukanlah penggemar barang kemas.Kalau pakai pun, mungkin function penting macam ball-room dinner ke , majlis kahwin ke , Majlis Graduasi sahaja.


Fun, Fun, Fun!


 4- Obses Untuk Kurus
Lunch nasi celup dalam teh hijau. Kenyangkah?


 5- Jujur Menyukai Lelaki
  Tidak sama dengan mana-mana awek asia, mereka lebih jujur jika menyukai seseorang lelaki, dan yang lebih penting mereka tidak materilistik.  Materialistik di sini bukan takat harta, malah rupa, pangkat dan keluarga. Mereka sangat kritikal dalam menilai lelaki, in fact, dari memandang kerjaya , derang lagi suka lelaki yang ada sense of buying things, especially fashion, gourmet ataupun leisure thingy.  
      Dalam percintaan , diorang saaangat open, even orang India yang rambut pintal-pintal itu pun ,takde sebab untuk mereka kata tidak. Awek jepun sebenarnya saangat bangga sekiranya mereka ada suami, x2 jika dah jadi ibu. Ini mungkin,mereka sangat senang menjalankan tugas surirumah sepenuh masa di rumah , berbanding kerja di pejabat, kerana di luar lebih banyak terdedah dengan fitnah-fitnah. Duduk rumah takde sapa nak kacau. Abes keje, amek anak skolah.Layan karenah anak..Kalau takde , ber-yoga, tak pun bersenam dengan wii-fit ke, buat rambut ke, facial ke , nail ke.. Sebab itulah aku tak heran, wanita yang berkahwin kat jepun ni tersangatlah hot. Hot mama.
    Sayang sekali , mereka sangat pasif, sangat mengharapkan lelaki yang start dulu. Ini mungkin dek kerana perangai lelaki kaum mereka ni sucks , ego tak bertempat ini.


Gossip Girls

 Lain-lain.
 Sangat sukar mahu detect awek jepun bila dia tengah pms .Barangkali terbawa-bawa dengan perangai ibu-ibu mereka yang hypokrit . Sangat not-outspoken, susah nak luah perasaan sendiri, lagi suka simpan dalam, lebih senang dengan easy-come -easy-go.Inilah yang membuatkan mereka ni kiut yang tak buat-buat.



Okies, just random some thought. Masih tak berapa kenal dengan awek bangsa sendiri, cuma yang perasan, gadis melayu sangat offensive. Offensive yang macammana? Itu yang kita tak tahu.


_cioau.





Gambar ehsan Syahril

Read More

Saturday, October 29, 2011

Graduation Trip

8 comments




      Demi menghormati hati dan perasaan rakan-rakan juga sensei-sensei di sini,post mengenai trip ni ditangguhkan. Sangatlah ackward bila orang tumpang sedih , beri kata-kata peransang, dan khabar, sedangkan kamu leka berfoya-foya di dunia lain.Sangat janggal ,lagi-lagi bilamana  ada seorang hamba Allah ni sanggup telefon dari jauh di tanah air, bertanyakan khabar masa  earh quake.Thanks, nanti aku belikan kamu kain pelikat cap kaki gajah.By the time aku post malam ni, masih ada lagi mangsa tsunami yang tinggal kat dewan orang ramai di   Miyagi sana.

 Anyway, pengalaman tengok sebuah lagi negeri penjajah masih ada nilai untuk dinukil di sini, meski hidup sebagai perantau dengan pelancong itu macam langit dengan teras dalam bumi.


Cinta Antara Benua
  Dulu kat tibi, sekarang depan mata .Asam garam kehidupan student macam lakonan heroin drama Opah Ahmad Idham dan ,Along Kamaruddin,kelas tak datang pun takpe , lewat sikit pun ape hal? tidak banyak berbeza , sungguhpun 15 tahun sudah berlalu. Lepak-lepak , rilek-rilek, takda nak rushing-rushing  nak terkejar-kejar dateline assignment ke report ke.Jadual pun banyak lubang-lubang. Tiap malam ada je member datang rumah layan guitar-hero,kadang-kadang berzapin bersama.best-best .Mengapalah aku tak belajar pandai-pandai dulu?


Sheffield Day-1
        Sikit punyalah ramai  melayu kat sini, jalan-jalan selisih hanya pandang-pandang slek je .Dekat Nagoya pula, jumpa melayu sikit punya teruja,dah macam jumpa sultan, cuma tak cium tangan.Sheffield bulan tiga macam bulan 12 dia punya sejuk. Sekali angin tiup, fuhh, macam nak tercabut tulang dari daging..Kereta sini macam baru lepas pakai rally. Tak tahu pula sama ada locals ni memang pemalas nak basuh , ataupun car-wash dia jauh ke mahal ke hape ke, tapi difahamkan , mereka lagi gemar berhutang untuk beli kereta. Ini satu lagi perangai English aneh yang aku tau la, kereta sudah semurah 6 ribu pound pun masih lagi nak berhutang.Belum sempat langsai, dah angkat yang baru, sudahnya baki-baki itu nanti sapa nak bayar? Itu belum campur interest dia lagi.Sapa nak jawab.
          Owh ya satu lagi.Rata rata kedai jarang nak terima note 20pound, alasannya besar sangat, takdak duit kecik nak tukar katanya.Mereka sanggup barang tak terjual asalkan tak terima duit 20 pound,..bangang kan?.Mujur brader-brader teksi sini tak terbawa-bwa dengan perangai itu. Kalau tak , bukak pintu memang aku melompat bodoh  je la.
Melintas jalan style Malaysia, rilek. Jalan 3 lane, ada zebra-cross pun redah, tak ada hal.
Rumah-rumah pun biasa-biasa. Janggal nak buh kasut kat mana , sebab takdak pembeza lantai luar ngan dalam. Certain-certain tu karpet terus, So, terpaksalah batak-batak pakai kasut dalam rumah sampai masuk bilik. Kata English style, masuk kandang kambing takkanlah mahu mengaum pula..Ada juga tempat unggun api. Teringin plak rasanya ak suh derang pasang, barulah feel English sedikit.Tapi heater batang-batang besi itu lebih menarik, boleh sidai stoking dengan gloves kalau basah.Sepender pun boleh.
 Hari pertama, rilek saja, saja melayan bebudak ini main uno-card. Nice to know we enjoy the same game.





Sheffield Day-2
Bandar dia just nice ,kalau kau berjalan kaki. Trafik dia tak banyak keter yang rushing,motor pun payah nak jumpa, dan yang lebih penting pemandu pun tak macam orang baru lepas putus cinta pertama bawak kereta.Jadi macam aku kata tadi , nak melintas-lintas pun tak sape nak hon hon mahupun mengangkat jari tengah.
    Makan takde masalah, yang masalahnya bila takdak cash nak gi beli makan , tukar kat pengurup wang, dia amik rate murah gilaa.Menyesal. Jadi aku nasihatkan tuan-tuan dan puan-puan sekalian, tukarlah duit sebanyak manaa yang buleh, ini kerana sepanjang keberadaan kalian di sini peluang nak jumpa pengurup wang yang betul memuaskan hati (at least) adalah sangat rendah.



Sheffield Day-3

 Sambung berjoget,













Sampai sini dulu, nanti sambung..


 mamma mia


Parking kereta je pun



Top floor  dari sini boleh nampak  Old Traford, agaknya.



 Wednesday rivalry- The Blades



Read More

Friday, October 28, 2011

Tentang bola sebelah sini sedikit

7 comments





#Menulis  ala-ala sokernet
  
     Nagoya team, 8 tahun lalu bukanlah team yang power, bukan pula aku mahu sembang yang sekarang depa pun power. Seperti kejohanan sebelum-sebelumnya , team Nagoya selalu diundi oleh tuan rumah Gifu, satu group dengan kumpulan maut. Andai 5 team setiap group, 4 team power dan Nagoya selalunya dijadikan kambing hitam. Tuan rumah pulak di’undi’ masuk ke group sebelah sana yang  terdiri dari team-team sayur.
 Bagaimana segala-galanya itu hanya sementara bila sekumpulan itu pelajar tiba…





Batch 2006
 Senario bola sepak melayu berubah , bila tibanya 13  pelajar baru , dan hanya seorang  je yang kaki bangku.lalala   . Rata-rata merupakan wakil daerah, wakil sekolah, wakil kelas, dorm mahupun keluarga.Bermain dalam lingkungan umur sendiri bukanlah halangan yang besar,berkat main ramai dekat 20 ramai kat court futsal kolej 12.
Pun begitu, tahun pertama masih terlalu awal untuk bergemilap. Team yang sedia ada masih mahu lagi bermain. Seniority is priority.Kebanyakkan posisi masih lagi diisi oleh abang-abang yang kadang-kadang terkonfius terpanggil uncle, dan kebanyakkan masuk tournament sekadar untuk main-main ,yang untuk makan angin pun ada juga  ,selain mencari lubang buat bisnes baru .    serta mencari  jodoh masa tambahan. Akhirnya team Nagoya tidak ke mana-mana, tetap di takuk lama , di laut.
Tahun yang kedua masih lagi tak menampakkan sebarang hasil memberansangkan. Sentuhan mukjizat kapten team batch masih lagi mandul. Satu-satu pencapaian terbaik apabila heampir-hampir ke separuh akhir ,bila seri satu, menang satu pada edisi 2007.Pun begitu,hanya menang lawan team Shizuoka  itu bukanlah pencapaian boleh dibanggakan, kebetulan ada dua kambing hitam dalam group yang sama.




28/6/2008
Tarikh ini harus ingat..
 Ini kerana usaha berlatih di padang jarang padang terkukur akhirnya membuahkan hasil. Setelah 12 jam perjalanan , dengan 4-5kali berhenti-makan-rokok-solat berjemaah sekali-sekala (Alhamdullilah), Nagoya akhirnya menang emas kat Nagoaka. Kejayaan ini lebih signifikan, bilamana Nagoya menewaskan team-team heavy-weight dari seluruh Jepun, diperingkat kumpulan, semi-final, sebelum menumpaskan Gunma di final , dengan oo-som .Memandang sudah lewat petang , tiada match dapat diadakan.Mujurlah Gunma setuju nak osom-osom ni, kalau penalty, memang mustahil sebab semua dah pancit mengalahkan orang asma.
 Biarlah orang kata emas nasib, itu bukan isunya. Pokok di sini, untuk ke final Nagoya menapau  Kosen, Kanazawa, kemudian kalah Nagaoka dan sebelum menang ke atas Toyohashi. Perasaan masa itu macam Malaysia selamber tapau Vietnam, Thailand, kalah kejap dengan Indonesia, kemudian menang atas Singapore sebelum final lawan Timor Leste, hahaa, sorilah Gunma.

Cerita epic tak berhenti di situ.
Apalah makna juara, kalau hanya ada gambar pingat pada profil friendster, YM. Bukan semua team berpeluang masuk kejohanan di Nagaoka hari itu. Heavy weight2 di selatan Jepun sana masih tidur, dan sekiranya tidak bersiap-siaga, Juara hanya  pada nama, hanya menang sorak kampong tergadai, walaupun Nagoya bandar.
 Buat permulaan , tiada lagi panggilan ‘main bola’ , tapi  dah kena tukar, dipanggil training, dengan vest, skeeter dan goal kecik semua siap!, disamping  ada kutipan untuk 2 botol aquarius(isotonik) setiap kali main, eh, training.Ini bukan poyo, inilah Sifat Sebenar Mereka Yang Sentiasa Mahu  Dipanggil Juara.  Ok , poyo.

Semenjak hari itu Nagoya  team maintain untuk sekurang-kurang ke semi-final .Walaupun tak menang pingat, dengan adanya benchmark sebegitu, secara psikologinya, bila kalah satu game pasti  2 lagi kena menang . Mentaliti juara datang bila masuk final.Meskipun adakalanya tak menang, namun diletakkan sebagai pilihan, sudah cukup merupakan satu penghormatan.Bagaimana tahu pilihan ke tak? Bila hari tournament dimana orang selalu bertanya ;”Nagoya dah abes lawan ke blum?” ,..instead of “ pas ni team ang lawan sape?”.


Percaya atau tidak, tahun lepas Team kesayangan ramai ini menang lebih 2 gelaran, sedangkan 1 pun sudah memadai untuk layak ke pusingan akhir IpIJ Champions League. Bagaimanapun , berpegang dengan prinsip seperti Man U, no treble is nothing, team ini bersepakat untuk tidak join kejohanan paling berprestij tersebut.Kerek? Bukan ini prinsip, harap faham.

   Tahun-tahun kebelakangan ini, Nagoya senantiasa dilapisi muka-muka baru yang berbakat, berkat hasutan tajam oleh senior dari sini.Maka, jika sesiapa yang terbaca ini mereka yang kaki bola dan bercita-cita mahu abroad ke  Jepun, Nagoya bukanlah destinasinya kerana sekadar terer main saja belum cukup.Kami hanya menerima mereka yang mahu menggenggam emas sahaja.







Badi Gifu.
  Satu-satunya tournament yang Nagoya team tak pernah menang sejak  kali terakhir menang 8 tahun dulu ,walaupun layak ke play-off.Entah mengapa, itu tak pasti.Barang kali sebab dekat, tak penat maka ter-overconfident skek.Ataupun ada  kaitan sejak pakai jersi sendiri, bukannya  barca, real atau Kelantan?Wallahualam. Harap tiada apa-apa, sebab jersi dah makin classy ,siap ada logo sendiri.Ori ke tak buat tak tahu. Oklah tu, at least ada entiti sendiri ,dari pakai jersi dari team yang entah apa-apa macam Liverpool.




Apa-apa,untuk esok, good luck guys.Berusahalah







Read More

Thursday, October 27, 2011

Last Assignment

7 comments






This time is second time.
 It’s been a such pleasure one of my design had been selected as the new Nitica ‘s logo. Nitica (Nagoya institute  of technology Islamic  Cultural)which  had been founded last year ago, an initiative  to alternate not only for congregate five times daily prayer, but for Muslim  community  among students and their family ( who had married).The members mainly Malaysians, Bangladeshis, Afghan, Arabs, some Indians, and some Turkish .
 Honestly, I’m not the active one. Seem my college is not as large as others university, the community itself is very small. Do you know halaqah when you were in boarding school? Something likes that.


Skecth
The ideas came when I saw my super senior’s picture on his profile facebook. His name , Fallah. They’re so many things I want to talk about him, but I’ll keep it later. The  khat in center actually derived from meikoudai , short-form of my college name. Can you see?..

.. sorry ,actually it’s look like this 名工大.
Then typical arabesque pattern forming around, while the main theme color  are opaque and turquoise with some light blue, which  maintain the image of the college itself.



                                                                                                                                                                                  

 fb version


 Since  the club getting bigger and bigger , perhaps could be the most active club one day, the identity is necessity ,starting from logo, and could  contributed something big.
There are a two tennis court sized ground  near international house, and if they manage to build some mosque , or Islamic center, or what ever ,that’s ‘the  something big’ which  I talked about, hoyeah!

 Insya-Allah, perhaps one day, why not?













Read More
Related Posts with Thumbnails