Monday, October 31, 2011

That Night

14 comments

























To be continued..



Read More

Sunday, October 30, 2011

Ciri-ciri Gadis Jepun

30 comments

Capturing the Moment


   Setiap kali balik cuti, letih aku nak menepis-nepis soalan-soalan tentang awek jepun ni. Hang tak ada awek jepun ka?, bak mai awek jepon sorang la, Sembang macam aku ni bapak ayam. Bila balik kampong ,kang adala surang-suara ganjil dari celah-celah tingkap. “hai,kamu ni, tak kesian Akiko tu, bawak la balik sekali, sian dia tinggay sana sorang-sorang..”- Laung makcik sebelah rumah yang tinggal tak sampai sepelaung itu, cuba mengorek-ngorek gossip dari diri ini.
   Main sebat je nama Akiko, barangkali itu mungkin nama puteri Raja yang familiar keluar kat surat kahbar dan kaca tv.Nasib baik kat Kosmo jerk,kalau nama Miyabi pun kalau kuar kat tv1 , memang tersedak kacang aku, makcik ini menyebut-nyebut nama Miyabi. Lagipun ,kat sini aku manala ada kawan nama Akiko. Satu-satunya Akiko yang aku kenal itulah dia, Mori Akiko, lecturer material yang setelah 6 juta kali ambik exam baru kasi lepas. Lagi mahu aku bawak balik? Nak mampus?

   Berbalik pada topic asal, ni antara cirri –ciri unik yang ada pada tipikal average awek jepun ,
ok goh!

 1- Rambut Blonde
 Sangat payah nak jumpa yang tidak ber-dye rambut ni. Kalau ada , mesti budak sekolah lagi , takpun dye kaler hitam. Berdandan itu satu hal lagi.Ini sangat ketara kalau pi korea, jalan-jalan kat NamDaeMoon tu, senang benar nak kenal mana satu awek Jepun, sebab awek korea kebanyakkannya masih lagi dassai-,darat la senang cerita.


 2- Gigi
Memang tak gosok gigi ke hape? .Contohnya awek Softbank (caw. dirahsiakan), make-up kemain, sekali bukak mulut , longkang. Yang kuning , hijau , yang berkilau-kilau macam satin pun ramai. Almost gigi derang tak berapa tersusun ,dan  ramai pula tak pakai brace.Merit, jika muka comel dan berlesung pipit.

 3- Tak Pakai Subang
 Kebanyakan mereka ni tidak bercuping.Walaupun tiada kaitan,aku tetap rasa , manusia yang tak bercuping kalau pakai subang ini aneh. Yang tak dak tebuk lubangkat telinga  pun ramai.Cincin ,gelang pun jarang nampak yang pakai.Boleh kata ,awek jepun bukanlah penggemar barang kemas.Kalau pakai pun, mungkin function penting macam ball-room dinner ke , majlis kahwin ke , Majlis Graduasi sahaja.


Fun, Fun, Fun!


 4- Obses Untuk Kurus
Lunch nasi celup dalam teh hijau. Kenyangkah?


 5- Jujur Menyukai Lelaki
  Tidak sama dengan mana-mana awek asia, mereka lebih jujur jika menyukai seseorang lelaki, dan yang lebih penting mereka tidak materilistik.  Materialistik di sini bukan takat harta, malah rupa, pangkat dan keluarga. Mereka sangat kritikal dalam menilai lelaki, in fact, dari memandang kerjaya , derang lagi suka lelaki yang ada sense of buying things, especially fashion, gourmet ataupun leisure thingy.  
      Dalam percintaan , diorang saaangat open, even orang India yang rambut pintal-pintal itu pun ,takde sebab untuk mereka kata tidak. Awek jepun sebenarnya saangat bangga sekiranya mereka ada suami, x2 jika dah jadi ibu. Ini mungkin,mereka sangat senang menjalankan tugas surirumah sepenuh masa di rumah , berbanding kerja di pejabat, kerana di luar lebih banyak terdedah dengan fitnah-fitnah. Duduk rumah takde sapa nak kacau. Abes keje, amek anak skolah.Layan karenah anak..Kalau takde , ber-yoga, tak pun bersenam dengan wii-fit ke, buat rambut ke, facial ke , nail ke.. Sebab itulah aku tak heran, wanita yang berkahwin kat jepun ni tersangatlah hot. Hot mama.
    Sayang sekali , mereka sangat pasif, sangat mengharapkan lelaki yang start dulu. Ini mungkin dek kerana perangai lelaki kaum mereka ni sucks , ego tak bertempat ini.


Gossip Girls

 Lain-lain.
 Sangat sukar mahu detect awek jepun bila dia tengah pms .Barangkali terbawa-bawa dengan perangai ibu-ibu mereka yang hypokrit . Sangat not-outspoken, susah nak luah perasaan sendiri, lagi suka simpan dalam, lebih senang dengan easy-come -easy-go.Inilah yang membuatkan mereka ni kiut yang tak buat-buat.



Okies, just random some thought. Masih tak berapa kenal dengan awek bangsa sendiri, cuma yang perasan, gadis melayu sangat offensive. Offensive yang macammana? Itu yang kita tak tahu.


_cioau.





Gambar ehsan Syahril

Read More

Saturday, October 29, 2011

Graduation Trip

8 comments




      Demi menghormati hati dan perasaan rakan-rakan juga sensei-sensei di sini,post mengenai trip ni ditangguhkan. Sangatlah ackward bila orang tumpang sedih , beri kata-kata peransang, dan khabar, sedangkan kamu leka berfoya-foya di dunia lain.Sangat janggal ,lagi-lagi bilamana  ada seorang hamba Allah ni sanggup telefon dari jauh di tanah air, bertanyakan khabar masa  earh quake.Thanks, nanti aku belikan kamu kain pelikat cap kaki gajah.By the time aku post malam ni, masih ada lagi mangsa tsunami yang tinggal kat dewan orang ramai di   Miyagi sana.

 Anyway, pengalaman tengok sebuah lagi negeri penjajah masih ada nilai untuk dinukil di sini, meski hidup sebagai perantau dengan pelancong itu macam langit dengan teras dalam bumi.


Cinta Antara Benua
  Dulu kat tibi, sekarang depan mata .Asam garam kehidupan student macam lakonan heroin drama Opah Ahmad Idham dan ,Along Kamaruddin,kelas tak datang pun takpe , lewat sikit pun ape hal? tidak banyak berbeza , sungguhpun 15 tahun sudah berlalu. Lepak-lepak , rilek-rilek, takda nak rushing-rushing  nak terkejar-kejar dateline assignment ke report ke.Jadual pun banyak lubang-lubang. Tiap malam ada je member datang rumah layan guitar-hero,kadang-kadang berzapin bersama.best-best .Mengapalah aku tak belajar pandai-pandai dulu?


Sheffield Day-1
        Sikit punyalah ramai  melayu kat sini, jalan-jalan selisih hanya pandang-pandang slek je .Dekat Nagoya pula, jumpa melayu sikit punya teruja,dah macam jumpa sultan, cuma tak cium tangan.Sheffield bulan tiga macam bulan 12 dia punya sejuk. Sekali angin tiup, fuhh, macam nak tercabut tulang dari daging..Kereta sini macam baru lepas pakai rally. Tak tahu pula sama ada locals ni memang pemalas nak basuh , ataupun car-wash dia jauh ke mahal ke hape ke, tapi difahamkan , mereka lagi gemar berhutang untuk beli kereta. Ini satu lagi perangai English aneh yang aku tau la, kereta sudah semurah 6 ribu pound pun masih lagi nak berhutang.Belum sempat langsai, dah angkat yang baru, sudahnya baki-baki itu nanti sapa nak bayar? Itu belum campur interest dia lagi.Sapa nak jawab.
          Owh ya satu lagi.Rata rata kedai jarang nak terima note 20pound, alasannya besar sangat, takdak duit kecik nak tukar katanya.Mereka sanggup barang tak terjual asalkan tak terima duit 20 pound,..bangang kan?.Mujur brader-brader teksi sini tak terbawa-bwa dengan perangai itu. Kalau tak , bukak pintu memang aku melompat bodoh  je la.
Melintas jalan style Malaysia, rilek. Jalan 3 lane, ada zebra-cross pun redah, tak ada hal.
Rumah-rumah pun biasa-biasa. Janggal nak buh kasut kat mana , sebab takdak pembeza lantai luar ngan dalam. Certain-certain tu karpet terus, So, terpaksalah batak-batak pakai kasut dalam rumah sampai masuk bilik. Kata English style, masuk kandang kambing takkanlah mahu mengaum pula..Ada juga tempat unggun api. Teringin plak rasanya ak suh derang pasang, barulah feel English sedikit.Tapi heater batang-batang besi itu lebih menarik, boleh sidai stoking dengan gloves kalau basah.Sepender pun boleh.
 Hari pertama, rilek saja, saja melayan bebudak ini main uno-card. Nice to know we enjoy the same game.





Sheffield Day-2
Bandar dia just nice ,kalau kau berjalan kaki. Trafik dia tak banyak keter yang rushing,motor pun payah nak jumpa, dan yang lebih penting pemandu pun tak macam orang baru lepas putus cinta pertama bawak kereta.Jadi macam aku kata tadi , nak melintas-lintas pun tak sape nak hon hon mahupun mengangkat jari tengah.
    Makan takde masalah, yang masalahnya bila takdak cash nak gi beli makan , tukar kat pengurup wang, dia amik rate murah gilaa.Menyesal. Jadi aku nasihatkan tuan-tuan dan puan-puan sekalian, tukarlah duit sebanyak manaa yang buleh, ini kerana sepanjang keberadaan kalian di sini peluang nak jumpa pengurup wang yang betul memuaskan hati (at least) adalah sangat rendah.



Sheffield Day-3

 Sambung berjoget,













Sampai sini dulu, nanti sambung..


 mamma mia


Parking kereta je pun



Top floor  dari sini boleh nampak  Old Traford, agaknya.



 Wednesday rivalry- The Blades



Read More

Friday, October 28, 2011

Tentang bola sebelah sini sedikit

7 comments





#Menulis  ala-ala sokernet
  
     Nagoya team, 8 tahun lalu bukanlah team yang power, bukan pula aku mahu sembang yang sekarang depa pun power. Seperti kejohanan sebelum-sebelumnya , team Nagoya selalu diundi oleh tuan rumah Gifu, satu group dengan kumpulan maut. Andai 5 team setiap group, 4 team power dan Nagoya selalunya dijadikan kambing hitam. Tuan rumah pulak di’undi’ masuk ke group sebelah sana yang  terdiri dari team-team sayur.
 Bagaimana segala-galanya itu hanya sementara bila sekumpulan itu pelajar tiba…





Batch 2006
 Senario bola sepak melayu berubah , bila tibanya 13  pelajar baru , dan hanya seorang  je yang kaki bangku.lalala   . Rata-rata merupakan wakil daerah, wakil sekolah, wakil kelas, dorm mahupun keluarga.Bermain dalam lingkungan umur sendiri bukanlah halangan yang besar,berkat main ramai dekat 20 ramai kat court futsal kolej 12.
Pun begitu, tahun pertama masih terlalu awal untuk bergemilap. Team yang sedia ada masih mahu lagi bermain. Seniority is priority.Kebanyakkan posisi masih lagi diisi oleh abang-abang yang kadang-kadang terkonfius terpanggil uncle, dan kebanyakkan masuk tournament sekadar untuk main-main ,yang untuk makan angin pun ada juga  ,selain mencari lubang buat bisnes baru .    serta mencari  jodoh masa tambahan. Akhirnya team Nagoya tidak ke mana-mana, tetap di takuk lama , di laut.
Tahun yang kedua masih lagi tak menampakkan sebarang hasil memberansangkan. Sentuhan mukjizat kapten team batch masih lagi mandul. Satu-satu pencapaian terbaik apabila heampir-hampir ke separuh akhir ,bila seri satu, menang satu pada edisi 2007.Pun begitu,hanya menang lawan team Shizuoka  itu bukanlah pencapaian boleh dibanggakan, kebetulan ada dua kambing hitam dalam group yang sama.




28/6/2008
Tarikh ini harus ingat..
 Ini kerana usaha berlatih di padang jarang padang terkukur akhirnya membuahkan hasil. Setelah 12 jam perjalanan , dengan 4-5kali berhenti-makan-rokok-solat berjemaah sekali-sekala (Alhamdullilah), Nagoya akhirnya menang emas kat Nagoaka. Kejayaan ini lebih signifikan, bilamana Nagoya menewaskan team-team heavy-weight dari seluruh Jepun, diperingkat kumpulan, semi-final, sebelum menumpaskan Gunma di final , dengan oo-som .Memandang sudah lewat petang , tiada match dapat diadakan.Mujurlah Gunma setuju nak osom-osom ni, kalau penalty, memang mustahil sebab semua dah pancit mengalahkan orang asma.
 Biarlah orang kata emas nasib, itu bukan isunya. Pokok di sini, untuk ke final Nagoya menapau  Kosen, Kanazawa, kemudian kalah Nagaoka dan sebelum menang ke atas Toyohashi. Perasaan masa itu macam Malaysia selamber tapau Vietnam, Thailand, kalah kejap dengan Indonesia, kemudian menang atas Singapore sebelum final lawan Timor Leste, hahaa, sorilah Gunma.

Cerita epic tak berhenti di situ.
Apalah makna juara, kalau hanya ada gambar pingat pada profil friendster, YM. Bukan semua team berpeluang masuk kejohanan di Nagaoka hari itu. Heavy weight2 di selatan Jepun sana masih tidur, dan sekiranya tidak bersiap-siaga, Juara hanya  pada nama, hanya menang sorak kampong tergadai, walaupun Nagoya bandar.
 Buat permulaan , tiada lagi panggilan ‘main bola’ , tapi  dah kena tukar, dipanggil training, dengan vest, skeeter dan goal kecik semua siap!, disamping  ada kutipan untuk 2 botol aquarius(isotonik) setiap kali main, eh, training.Ini bukan poyo, inilah Sifat Sebenar Mereka Yang Sentiasa Mahu  Dipanggil Juara.  Ok , poyo.

Semenjak hari itu Nagoya  team maintain untuk sekurang-kurang ke semi-final .Walaupun tak menang pingat, dengan adanya benchmark sebegitu, secara psikologinya, bila kalah satu game pasti  2 lagi kena menang . Mentaliti juara datang bila masuk final.Meskipun adakalanya tak menang, namun diletakkan sebagai pilihan, sudah cukup merupakan satu penghormatan.Bagaimana tahu pilihan ke tak? Bila hari tournament dimana orang selalu bertanya ;”Nagoya dah abes lawan ke blum?” ,..instead of “ pas ni team ang lawan sape?”.


Percaya atau tidak, tahun lepas Team kesayangan ramai ini menang lebih 2 gelaran, sedangkan 1 pun sudah memadai untuk layak ke pusingan akhir IpIJ Champions League. Bagaimanapun , berpegang dengan prinsip seperti Man U, no treble is nothing, team ini bersepakat untuk tidak join kejohanan paling berprestij tersebut.Kerek? Bukan ini prinsip, harap faham.

   Tahun-tahun kebelakangan ini, Nagoya senantiasa dilapisi muka-muka baru yang berbakat, berkat hasutan tajam oleh senior dari sini.Maka, jika sesiapa yang terbaca ini mereka yang kaki bola dan bercita-cita mahu abroad ke  Jepun, Nagoya bukanlah destinasinya kerana sekadar terer main saja belum cukup.Kami hanya menerima mereka yang mahu menggenggam emas sahaja.







Badi Gifu.
  Satu-satunya tournament yang Nagoya team tak pernah menang sejak  kali terakhir menang 8 tahun dulu ,walaupun layak ke play-off.Entah mengapa, itu tak pasti.Barang kali sebab dekat, tak penat maka ter-overconfident skek.Ataupun ada  kaitan sejak pakai jersi sendiri, bukannya  barca, real atau Kelantan?Wallahualam. Harap tiada apa-apa, sebab jersi dah makin classy ,siap ada logo sendiri.Ori ke tak buat tak tahu. Oklah tu, at least ada entiti sendiri ,dari pakai jersi dari team yang entah apa-apa macam Liverpool.




Apa-apa,untuk esok, good luck guys.Berusahalah







Read More

Thursday, October 27, 2011

Last Assignment

7 comments






This time is second time.
 It’s been a such pleasure one of my design had been selected as the new Nitica ‘s logo. Nitica (Nagoya institute  of technology Islamic  Cultural)which  had been founded last year ago, an initiative  to alternate not only for congregate five times daily prayer, but for Muslim  community  among students and their family ( who had married).The members mainly Malaysians, Bangladeshis, Afghan, Arabs, some Indians, and some Turkish .
 Honestly, I’m not the active one. Seem my college is not as large as others university, the community itself is very small. Do you know halaqah when you were in boarding school? Something likes that.


Skecth
The ideas came when I saw my super senior’s picture on his profile facebook. His name , Fallah. They’re so many things I want to talk about him, but I’ll keep it later. The  khat in center actually derived from meikoudai , short-form of my college name. Can you see?..

.. sorry ,actually it’s look like this 名工大.
Then typical arabesque pattern forming around, while the main theme color  are opaque and turquoise with some light blue, which  maintain the image of the college itself.



                                                                                                                                                                                  

 fb version


 Since  the club getting bigger and bigger , perhaps could be the most active club one day, the identity is necessity ,starting from logo, and could  contributed something big.
There are a two tennis court sized ground  near international house, and if they manage to build some mosque , or Islamic center, or what ever ,that’s ‘the  something big’ which  I talked about, hoyeah!

 Insya-Allah, perhaps one day, why not?













Read More

Wednesday, October 26, 2011

Worldless Wednesday

1 comments

1f 40u c0uld r34d th15 , 1 9ue55 1'm 7u5t wr0n9.. .. 63cau53 n0n3 0f h3r3 ar3 3v3n 4 w0rd :)

Read More

Tuesday, October 25, 2011

Oh, Alex ..

7 comments

Bahasa Melayu kita sungguh kaya. Masakan tidak, huruf E pun ada dua sebutan. Ê talêng dan E pepet. 
 Ê talêng-> Ali sêpak bola
 E pepet-> Ali sepak muka adiknya yang tak reti sêpak bola.
________________________________________________________________________________________________






Alex,( êy-lêx ) student Thai , barasal dari daerah bersempadan dengan Narathiwat,dan mai jepun baru sahaja lagi.Alex  merupakan pelajar ex-change dengan Universiti dekat-dekat sini.Aku rapat dengan dia . Dulu biasa-biasa aja, sejak dia pamdai cakap jepun sikit-sikit, maka dengan aku la dia stick.Macam pelesit.  Tapi aku apa kisah, oklah  get-on  dengan guys, dan berpelseran tak tentu hala dengan gadis yang bukan mahram, kan statement aku..




Dia boleh cakap Melayu, kecek klate sikik-sikik.English dia lagi ok dari aku, so , check and balance la. Kejap English skit, kejap jepun, kejap klate . so takdelah macam Ayam dengan itik  bila cakap dengan Japs .


Selasa  yang Ternoda
Kami berjanji mahu berjumpa. Dia la yang  beria. Aku ok je.

Aku tiba lewat, Nampak dia dengan beberapa orang teman.Harap dia tak merajuk.
Malam itu, aku  duduk jauh sedikit.
Pun begitu, dia begitu gembira. Dari raut wajahnya saja, audah tahu dia sangat ghairah., sangat puas macam baru lepas..

    Dengan peluh jantan mencurah-curah  membasahi dada yang bidang, sekali-sekali menyapu dengan tangan, sudah cukup buatkan gadis-gadis berspek tebal bergigi besi dan rambut bergetah gelang di luar sana , tidak keruan.
   Dia melambai, aku , glup, ringan benar tangan aku membalas.Hai~
Urat nya tertimbul-timbul, melata di segenap pelusuk lengan dan jelas bila dia mula mengelap dahi, menyisip rambut hitam nya.Beberapa rakan sudah mulai beredar, sehinggalah tinggal dia yang terpinga-pinga , tak lama selepas itu, barulah dia datang dekat aku.
  
   Dengan penuh senyuman menggoda, dengan tertib dia bertanyakan samada aku sudah ambil kot kat dobi semalam ke belum.Dia tau dobi yang mana lebih murah. Lepas dia tanya kenapatak basuh sendiri, sukar aku nak jawab, sebab kot memang tak leh sumbat dalam mesin. Belum habis menjawab, kenapa aku tak kahwin, atau sekurang-kurangnya ada awek yang boleh tolong basuhkan. Makin meleret-leret pula , tapi  entah kenapa , aku layankan aja.
Dengan suara makin perlahan, tiba-tiba ,dia... 
“You want a pelêy?”
  
  Dia bertanya.Aku tergamam.Tangan kanannya laju menyelup ke dalam baju . Masaka..?
Susuk yang tegap itu tidak pernah erti  kecewa.Alex menghampiri perlahan-lahan cuba memujuk, sambil tangan di bahu;

  “Hey, come on, just a pelêy”

   Hati dah tak tenteram.Dia membetul-betulkan seluar.
Pantas dia menarik  lengan  ni perlahan-lahan,.Tak terdaya melawan , aku turutkan saja. Melihat wajah yang girang itu, sudah cukup buat aku teruja, ke seberang sana, jauh dari kelompok manusia sebelah sini, Aku kebingungan, pelik mengapa mudah sengat aku layu dengan ajakakan lelaki ini.
    Aku berjalan gemalai. . Mak , ampun diri ini, tak tahu mengapa boleh tertewas di tagan seorang yang bernama LELAKI.
    Aku sayu melangkah-langkah  ke sana,  ke court badminton yang sebelah sana.


 Ohooo, rupanya dia nak ajak partner, lawan double ngan budak indon nih , nak main tapi tak cukup korum..
Akhirnya kami kalah tiga set ,dan berhajat nak tebus balik minggu depan

Hmmmm….
 Boleh tahan juga Alex ni, smash tajam, plessing pun superb,kalah sebab aku lubuk.
Dia menjeling tajam ;“Nice pelêyh..”


Apa  pelêy , pelêy? ,    Lain kali sebutlah betul-betul,   PLAY LAH!

Ke aku yang salah dengo? , 



Alahai~










Read More

Monday, October 24, 2011

Berhenti sebab tak minat kursus

10 comments

    SAYA bekas pelajar kolej swasta tetapi berhenti separuh jalan kerana tidak meminati kursus ditawarkan. Saya mengambil jurusan itu kerana desakan keluarga sebelah ibu. Ibu saudara memaksa saya melanjutkan pelajaran di kolej itu.


Apabila saya menyatakan ada minat sendiri, mereka tidak mengendahkan permintaan saya.
Saya hanya ingin meneruskan pengajian di politeknik, tapi ditentang keras.
Setelah gagal meneruskan pengajian, saya hanya melepak di rumah. Ini menyebabkan keluarga menggelar saya pemalas kerana tidak mencari kerja mahupun sambung belajar.


ANA BOSAN


Putrajaya
10/6/2011

-#-#-#-

Antum bosan ye? Ana pun bosan jugak

   First sekali adik  kena banyak belajar untuk bersyukur, dan adik patut bersyukur.. Ini kerana keluarga adik sudah pun meletak satu tahap piawaian yang abang rasa tinggi bagi adik, kerana mereka yakin adik boleh buat. Ingat senang ke nak bagi orang yakin kat diri kita, walaupun datang dari keluarga sendiri.
 Tak macam keluarga abang. Mak abah abang  target setiap anak diorang cukup habis takat SPM ja. Abeh SPM suka hati nak pi mana. Kalau tidak kerana sepupu masuk UM,  sekarang abang mungkin menjadi seorang model seluar dalam.Maklumlah, orang kampung , suka banding-bandingkan anak derang.yang tensennya kita.

Adik duduk kat Putrajaya,, sedar atau tidak keluarga adik dikelilingi oleh masyarakat intelektual yang kuat sokong kerajaan. Adik duduk kat presint berapa? Eh , melalut pula.


   Sekarang adik sudah boleh anggap SPM itu sekadar main-main sahaja, kerana HIDUP yang sebenarnya baru bermula. Untuk pelajaran pertama, belajar menangani tekanan . Adik tak suka kursus , tapi kena belajar lebih dari sekadar beljar kat dewan kuliah- yakni macamana nak lawan tekanan. Adik, percayalah, hidup 30 tahun mendatang akan penuh dengan ranjau dan tekanan, yang boleh buatkan adik sampai tahap sanggup makan selipar sendiri. Kalaulah benda singkat begini pun tak boleh handle, abang tak rasa , adik boleh berjaya dalam bidang lain yang adik kata adik minat itu.

    Maaf, bukan nak perlekehkan minat adik itu. Abang sendiri pun banyak kawan-kawan yang belajar kat politeknik.Persoalannya, memilih kerana minat sebenarnya bukan sesuatu yang senang.
Abang dulu minat giler kat KRU dan rap yang cakap laju-laju itu. Sejak sekolah, abang dengan  2 orang rakan lain siap wat boy-band, derang nyanyi- abang tukang rap, sampailah sekolah menengah masing-masing pindah randah masuk sekolah pilihan keluarga masing-masing. Cuba adik bayangkan, kalau kami terus keras hati dengan minat kami. Masuk mentor kene rijek, masuk AF kene rijek, masuk LG ,masuk Ganstarz pun kene rijek, apakah adik fikir kami buleh tahan tekanan macam itu setelah 14 tahun bersama?

 Katakanlah adik tak suka dengan kursus kat Kolej itu sekalipun, adik berhak untuk kata tak  suka, dan tanya mengapa pula  pada family sebab mereka tak suka.. Banyak benda mungkin kat sini, mungkin family adik tak nak adik duduk jauh masuk politeknik , mungkin sekali diorang tak sukakan politeknik itu sendiri., mungkin juga kursus kat kolej itu sekarang boleh di-link mana U bila adik abis, atau mungkin boleh jadi, kursus itu hot dari segi market kerja, dan mereka ada perancangan tersendri sumbat adik  kat mana-mana bile adik habis nanti ke, mana tau. Pokoknya , bincang.!Rugi, membazir masa muda-muda dah melepak kat rumah. Nanti adik dah kahwin, baru menyesal, baru nak terhegeh main paint ball, sedangkan anak dah nam.

At least, dengan berbincang, boleh kurangkan tekanan adik- salah satu perkara baru tentang .kehidupan

Apapun keputusannya , abang doakan adik jumpa apa yang. betul-betul perlu dari apa yang selama ni adik nak.. Bukan semua yang kita suka itu kita dapat, tapi kita kena suka apa yang kita dapat-itulah realiti hidup.

Good Luck


Oh, lagi satu.
Abang selalu fikir seorang doktor yang terer masak itu cool
seorang mekanik power  goreng kapuk itu macho,
dan seorang cikgu cekap repair superbike itu pulak awesome,
Ke adik fikir camane?


_ciao




p/s: sapa-sapa kenal Ana ni, tolong forwardkan ni kat dia, kesian.. (dari sini)




Read More

Sunday, October 23, 2011

Segmen Buku Tahun Ini

5 comments

   Boring-boring hujung minggu tak tahu nak buat apa , selalunya gi lepak kat Book-off depan rumah.
Biasanya datang tengah hari balik senja, tanpa beli seketul buku.hahaha..


 Cuma hari ni (tipu, bukan hari ini, ntah bila-bila tak ingat), gigih bawak 12 naksah buku lama yang pakai masa blajar hari tuh , dengan harapan dapat di-redeem kan dengan sekurang-kurangnya sebuah buku yang baru


Haram.




Dari 12, cuma 2 je dia amik, alasannya, customer tak cari buku rujukan subjek kat kedai dia. Woi!!, ni ilmu jugak tau tak.


Takpelah, kembali dengan perangai sakai ,ambil satu, membaca berejam , membeli haram.










  Akhirnya jumpa satu buku yang berjaya menambat hati, dan duit dalam wallet aku.


    Ingat lagi, masa habis SPM dulu, best-best student( dan yang perasan cambest seperti aku) lebih cenderung nak sambung abroad , kat mana lagi kalau bukan english speaking country. Pun begitu,pilihan serpihan-serpihan yang tinggal, hanyalah Aussie, sebab engineering kat NewZea , hmmm...
UK, US ..babai 
  Aussie pulak nak Cambridge Level kurang-kurang 3-> pun babai.


  Tapi sebab nak rasa main baling-baling salji dengan awek, kemudian ada cincin bubuh dalam  macam  citer Winter Sonata itu jugak, aku gagahkan tik Jerman , dengan Jepun,
Alhamdullillah, yang dapat Jepun. Aku pun tatau sebab apa boleh tercakap Jepun masa interview. Mungkin ketika tuh, Morning Mosume tengah hit, kepala otak cuma pikir macam mana nak jumpa Takahashi Ai saja.


  Bagaimana pun boleh bercakap dengan boleh menulis itu 2 kemahiran yang memang berbeza, dan terasa perbezaannya bila aku tulis blog dalam english , susah hati.Susah hati kalau ada orang kompelin, orang mengata.Susah hati itu boleh kata macam tengok Evans kena red card tadi. 




 Review


  Buku yang dicetak kat Malaysia ini, menunjukkan kesilapan-kesilapan mudah yang korang biasa buat ketika dalam penulisan . Mengandungi  5 part , setiap part dipecah ikut penggunaan tatabahasa, dimana  setiap contoh yang disediakan, disertakan sekali pembetulan dengan rasionalnya sekali.


Sebagai contoh;

Shall ,orWill  ?

Don't   : I will go tomorrow if it's fine .
but say: I shall go tomorrow if it's fine


Don't :  She tells me you shall go tomorrow.
but say : She tells me you will go tomorrow.


Don't  : I have determined that I shall go.
but say : I have determined that I will go.


Don't : You will go out if you're good.
but say: You shall go  out if you're good.


Got it? . To form the simple future , use shall with the firts person and will with the second and third persons.Will in the first person denotes resolution or personal determination, and shall in the second and third persons denotes either a command or a promise.(page 89)



Lagi-lagi...

Sick ,or ill..?


 Don't : He' s been sick for over a year.
 but say: He's been ill for over a year.
#to be ill means to be in bad health, while to be sick mean vomit(loya-loya, muntah, mual, tak sedan badan, sengal). We sometimes use sick idiomatically to mean ill , like; The smell make me sick.(page 115).


Dan banyak lagi , yang cukup buatkan ko , cakap " oOOooo..camni rupanya..".



Kemudian dia sediakan latihan ringkas, yang sesuai lagi seronok  di-praktis semasa menonton mana-mana match Liverpool ataupun Negeri Sembilan..


Kat sini ia berharga 1355 yen, dan aku yakin harga pasti lagi murah kat di Malaysia. Jika serius nak belajar English dengan santai, this book is recommended!.




Sebelum berpisah ,cuba cek,antara 2 ayat ini yang mana satu yang betul;

1) Bosingwa and Drogba came in the room and sat down


2) Bosingwa and Drogba came into the room and sat down


dan kenapa?..



_ciaou

Read More

Saturday, October 22, 2011

Kerja untuk ikhlas?

1 comments



 Taro baru balik dari kerja part-timenya. Balik nanti nak kena review paper, study journal, pastu kene point-up apa nak present minggu depan. Gigih betul.. Dia sekarang sedang sambung master, dan tahun hadapan bakal habis. Pun begitu, masih lagi belum dapat kerja yang di idam kan sejak kecil. Jurutera kat RnD Toyota.Dia mendengus.

Katakanlah rate 1yen = 1 sen, dan 100 yen macam 1ringgit.
   Kecuali doktor ,gaji starting bagi jurutera, arkitek, lawyer, guru sekolah, guru tadika, nurse, kerani pejabat, hatta operator yang tukang jawab telefon minta bayar bil karan itu sekali pun , semuanya adalah sama, +-RM2000 sebulan.Tiada diskriminasi manusia berdasar kerja. Hatta kalau dia tukang paip sekalipun,ade degree, gaji basic tetap RM2000.Jadinya,kita bebas dari pandangan skeptikal yang kata arkitek mesti budak pandai, kaya. Tiada. Sebabnya yang menbuatkan seorang itu berstatus di sini adalah Company mana ko tempat kerja-> bukan profesyen yang ko ceburi.

   Dalam company besar,peluang nak belajar ituini banyak, elaun pun, bonus pun kadang 3 kali setahun, hospitality, pinjaman rumah, kereta, kalau ko takde lesen keter, company siap bayarkan yuran kelas ngan amik lesen keter lagik.Senang citer, Dunia kau sudah di devotekan kat company, nama company dah jadi  nama kaum baru untuk kau.Kalau company ko  Toshiba, kau akan dipanggil Orang Toshiba, walaupun nama kau Fakhrul Bahri.

  Sebab itulah orang Jepun sangat cerewet masa nak pilih kerja. Syarat utama ialah  apa yang boleh diorang dapat dari apa yang diorang akan kasi kat company.

   Dalam kes Taro misalnya, dia belajar minat tentang auto-stop, eletric fussion yang digunakan sebagai method untuk menjimat minyak kereta dengan cara mati kan enjin, atau yang kita panggil Idling Stop. Toyota bukannya takde mende tuh, bahkan derang dah lama install kat model kereta ringan Netz, etc. Cumanya , Toyota lebih tumpu kat RnD produk hybrid dia, nak jaga status sebagai pengeluar unggul kereta dwi-tenaga ini, nak lawan Honda.

      Hari itu wakil Mazda datang. Tengok presentation Taro , tentang paper dia. Banyak follow-up lepas itu, dan kontek-mengontek dia ,sensei dia dan Mazda. Kalau nak ikutkan, apply kat Mazda, takyah gi interview pun dah lepas. Tapi dia enggan.. Target dia dia Toyota, takpun Honda .

    Bila bukak-bukak citer rupanya atuk dia dulu kerja kat kilang Toyata, bapak dia pun kerani kat Toyota. Mungkin nak terus kesinambungan 3 generasi agaknya.Ahh, persetankanlah salasilah keluarga kau, Kau bukannya Maharaja Meiji yang perlukan anak lelaki sebagai penyambung  takhta.
Dia tetap enggan.

Dia nekad nak sambung phD, dengan harapan akan jadi Consultant Engineer dalam RnD Toyota.

"Gua mau pasang itu Idling-stop masuk dalam Prius brader"
  Kalau jadi, kita cuma perlu isi satu tin susu petrol untuk satu perjalanan pergi balik dari Sungai Buluh gi Nilai. Awesome !!


Dengan situasi di atas , dapatlah kita tahu yang Taro kalau kerja suatu hari nanti ikhlas ke tidak.

  Pantas buatkan aku terfikir, kalau kita implement gaji RM2000 untuk semua profession kat Malaysia, agak-agak boleh tak kita lahirkan modal insan yang lebih berdaya maju dan dinamik, at least?





Read More

Friday, October 21, 2011

facebook sebenarnya membuatkan kita jadi pemalas

1 comments

  Kelmarin member gi temankan aku re-new geran kereta, kereta dia la , aku mieskin.Kereta dia canggih, siap ada navigator yang boleh cakap-cakap. Tapi taklah secanggih  navi Lexus Mark X yang pakai operator orang betul tu. Real, orang real, boleh jadi awek real yang bersuara husky dan muka persis Kiritani Mirei, servis 24/7. Siri?Voice Talk? Menatang apakah?



*lama plak parking depan lab ni kan,...rr.Bukan keter ni btw

Ngeengg, ngeeenng..**bunyi enjin

  Perjalanan makan masa dalam 20minit,dan memandu kereta yang ada navi, pejam mata tekan minyak pun sampai. Ok , lame.Dah takyah nak tanda-tanda kedai pachinko mana satu baru  nak konar.Simpang mana kene mark, mahupun jalan short-cut yang baeekk punya ( gaya cakap Dafi,isyarat jari tuh optional).
     Pun begitu ,bukanlah nak ego tak memasal, tapi kadang-kadang navi ni bukannya betul. Jalan lurus dia suh belok,elok masuk sini dia tunjuk ke sana, patut pusing sini dia suh simpang ke sinun,…eh eh? Mana ko nak bawak pergi mana nih?
…..
   Oo, depan tu ade construction, patut la dia suruh belok, bagus tul navi nih, up-to-date….*bunyi cengkerik* iya aku memang ego!
Ironinya ,aku yang dah jarang bawak kereta ni, boleh la jugak nk ingat-ingat jalan kat Nagoya nih. Bukannya susah sangat pun, asal-usul dari petak-petak sawah, pusing-pusing situ jugak.Tapi sejak ada navi, orang bawak kereta dah macam bawak kapal terbang, auto-pilot.

   Ahli falsafah Malta,Edward De Bono, ada cakap kat aku yang Facebook ni sebenarnya membuatkan kita menjadi malas dan dungu.Dia tambah lagi "That we can get information our computer and our communication systems are getting better and better, people say ‘I don’t have to think, information will make my decision for me’, and that completely rules out creativity using the information in a different way, or new way."

    “{Social media causes} laziness, that we just feel we’ll just get more information and we don’t need to have ideas ourselves – we’ll get ideas from someone else, we don’t need to look at the data we’ll just see what someone else has said and so on.”



    Aku agak setuju di situ. Yelah, masa form4 ngan form5 dulu aku sangat suka baca buku sejarah kaler coklat itu. Ok , aku nerd. Aku baca sebab aku yakin makin banyak aku baca makin banyak point nak tulis, maka makin kurang markah yang tercicir dalam exam nanti. Rupanya aku silap. Sebenarnya, semakin banyak aku baca, semakin banyak yang aku tak tahu, dan semakin aku teruja dengan hakikat yang rupanya banyak lagi aku tak tahu itu. Jadi, instead of down sebab tak score banyak, aku lebih banyak menyesal , kalau aku tak sempat habis khatam baca.
Berbeza dengan buku baru kbsm sekarang.Kalau padam “buku teks” kat cover, dah tak saling tak tumpah macam buku rujukan aku  dulu .Buku rujukan sekarang pulak paham-paham je la dah jadi macam mana .Dia tulis point2 semata supaya bebudak tahu macam mana nak senang ingat dan score tinggi2-agak konfius, mungkin ada sebab lain lagi dia ditulis semacam itu.Facebook pulak dah jadi macam buku rujukan itu.

“Dengar cerita, kawan kiter kat mesia bahagia je semacam”-member bersuara.

Dah tunang memangla bahagia. Tu belum tengok dia kahwin macam mana, sambil tangan terkebil-kebil cek fb dia kat aipong.
.
.
...
Ha? Dah kahwin??.
    Banyak update tentang mereka yang pernah rapat dengan aku dah terlepas. Bukan apa, hidup sendiri dah serabut, takde keje nak tanya hal orang. Setakat cek di fb, like , then sudah cukup kita nilai orang gembira ke,ade problem ke hape.

   Samalah info-info random kat fb nih.By the way masa ni tengah hot kes lenyek budak kat China.
Sumpah takde orang yang tak hangin.Marah dengan driver lori, dengan 18 orang itu.
Tup,tup, keluar plak info yang kata jangan tolong orang susah kat sana, kerana mereka sebaliknya akan menyusahkan korang balik dengan kadar yang lahanat (seumur hidup mungkin).-then kita hangin pulak dengan undang-undang bangang kat sana pulak dah.Kejap lagi kang ada info pasal mak cik yang tolong angkut budak itu tertekan sebab kene cop raih  populariti murahan.- then what?

   Good to know the thing could happen and already did (actually). But to realize how lazy we are to think further is not surprise nowadays; because we’re not really do think anymore.

     Navi pun sepesen, masuk data,,dia sintesis, dia buatkan route, dan kita? follow aja. Takde istilah “learn from mistake”.

      Facebook mungkin buatkan kita jadi malas, malas nak fikir. Ni belum masuk lagi spesis yang selalu mengular ke fb-itu bab lain. Tapi kalau nak kata facebook buat kita jadi dungu , agak-agaklaa. Mungkin tak dungu , cumanya tak ber-skill, sebab skill hanya  dapat bila kita selalu buat silap ,  SAHAJA. Dari silap, kita belajar something yang lain- itulah kreativiti.

Jadi, berapa ramai kita yang betul amal-amal doa murah rezeki dalam seharian? atau macam nak selesai masalah trigonometri dalam masa 2 saat?

Pandai kan aku? Dari mana lagi aku belajar , kalau tak dari info-info random yang bersepah kat facebook.



Bajet pandai pulak tulis panjang-panjang ada orang nak baca.Oklah ,semban lagi sok _ciaou.








Read More

Thursday, October 20, 2011

Cara halus untuk tegur perempuan supaya bertudung

12 comments


grab from here


Aku dalam dilema.
Apatah lagi kakak-kakak aku, sepupu-sepipit aku , makcik-makcik aku, Alhamdullillah semuanya  bertudung belaka.Nak assume keluarga aku ni keturunan Syed , tak juga ,walaupun pernah terfikir nak buh nama anak dengan awalan Syed.

Kejadahnya..

Jadinya aku ralat bila orang mintak nasihat-nasihat agama nih, lagi-lagi bila sentuh hal orang perempuan. Kamal, walaupun nama beliau bukan Kamal, anggap je la dia ni nama Kamal.
Kamal dah lama kenal Aminah, sekali lagi walaupun nama beliau bukan Aminah, anggap je la dia ni nama Aminah, derang kenal sejak form 4 lagi ,dan sekarang tengah tunggu first  born derang Desember ni.

Happy for them instead.

Cuma yang tak syok, entah dimana silapnya masa kat maktab elok je ayu bertudung,berstoking di kaki, tapi bila masuk U, tudungnya entah ke mana melayang-layang dihembus angin bayu.
Sampaila sekarang, Aminah  masih lagi `selesa`, dan barangkali akan terus selesa memandangkan dia tidak bekerja dalam  ofis-ofis gomen, yang terkenal dengan keberadaan  kakak-kakak kerani ropol-ropol yang kerap mengunyah ketika waktu berkerja.
*..kruup ..kruup

Dia kat private sector, yang dikelilingi oleh macam-macam bangsa selain melayu.

 Kamal pula baik budaknya. Dia pun kaget masa memula dulu. Tapi atas dasar cinta the one and only , dan you is my first ever lasting forever , dia terima seadanya sampai kekal ke pintu syurga.
Macam mana agaknya nak ke pintu syurga  ye dok?
Andailah kalau mati esok, lusa, jenuhlah tunggu kat pintu syurga, manalah bini aku tak sampai-sampai ni ,dah dekat 7000ribu tahun dah ni,
takpun yang jadi sebaliknya.

"Ade cara tak?"-dia runsing.

 Kalau Ustaz Ismail Kamus ajar , masa bini tengah tidur,dekatkan dengan telinga dia kita kena bisik pelan-pelan, selawat 3 kali, pastu cium dahi dia slow and steady.Tapi sebab tak berbini lagi, takut pulak ko pikir aku ni pervert, hentai dan yang bukan-bukan.

Macam ni jelah,orang selalu kata hati perempuan macam cekelat  M&M , keras di luar, cair di dalam. Dirinya lemas dikongkong, tapi sangat sukakan komitmen, suka benar ambil berat, detail.
So apa kate  try cakap camni kat bini ko

 .....


"Mi (umi), nak mintak tolong buleh tak?"

"uhmm.."

" Nanti lepas sembahyang ke, bila-bila ke, umi tolong doakan Bi (abi),...doakan supaya dosa abi  terampun,dosa yang abi tak mampu nak tegur umi, yang abi terlupa tanggunjawab abi kat umi, dosa yang sengaja biarkan umi dalam dosa,...tolong ye umi..."



......


 Takpun, bila-bila korang berdua keluar jenjalan kat QueensBay ,.tengah sedap sedap mengusha-ngusha, panculkan kata-kata  cmni.

"Eh , tu bukan awek pre-paid hari tu ke? Cantik dia pakai tudung"


"Yang mana ni?"


"Tu ha, ..mm orang pompuan ni rupanya lagi cantik kalau dia pakai tudung kan,  Umi?"


Kalau takda apa-apa follow up pastu, maknanya itu sumer salah ko. Engkau yang tak pandai.

Tak pandai pilih.




_ciou



Read More
Related Posts with Thumbnails