Tuesday, August 31, 2010

Joget Lambak Di Bazar Ramadan

16 comments









...........



  Sape kata Nagoya takde Bazar Ramadan?. Hah, jangan buat giler, bazar sini happening tak ingat , siap ade pentas, layan kugiran skit sebelum masuk waktu buka.Sebijik la macam  kat Malaysia, cuma bezanya, sini orang beli, terus makan, kat Malaysia, orang beli sahur esok pun belum tentu pandang.



Orang ramai  berpusu-pusu membeli juadah berbuka walaupun tak puasa



  Tengah sedap jejalan , usha ape-ape yang patut , aku terserempak dengan Ahmad (bukan nama sebenar). Beliau , sudah lama menetap kat sini tanpa tujuan dan matlamat hidup yang tetap.Kejap cakap nak sambung belajarla, nak balik Mesia dulula, Nak keje kat sini dulula ,Nak kahwenla.. Aku bingung~..

"Aku ingat balik Mesia nanti aku nak bukak gerai gak ah..."-rintih Ahmad

Ah ,sudah, apekejadahnya kamu ni.Belajar engineering macam orang gile, balik2 nak bukak gerai je.
Aku cuba berfikir positif, memandang rezeki masing2 , 9/10 itupun datang dari meniaga. Terinngat aku pada abang ipar saudara belah dua pupu aku kat kampung, beliau dulu pun start jual sirap je kat bazar ramadan.Sirap je kot.Bila abes puasa , terus angkat seluar Levis ori selai. Kaya habesla masa tu .Mana mampu umur-umur baru masuk sekolah menengah , nak beli kapur kasut pun mintak mak duit.

Masa tu aku tanam cita-cita, next ramadan aku mesti berniaga gak, tapi nak meniaga apa, takkan sirap kot, tak originality la camtuh.

Pikir punye pikir..

HAA.. jual nasik putih dahla.Nak lagi meriah, tabur bawang goreng skit, daun saleri skit, pap pap pap, sengget.
Agak -agak kalau banyak tak laku, tolak secara pukal kat akak gerai sebelah , yang jual nasi goreng tuh.Kirenya, walaupun tak berapa untung , tapi tetap tak rugi.
Bijok tak?

"Nanti kat gerai ko nanti , ko nk jual ape?"-aku tanya kat Ahmad

"Heh, aku nak jual bende-bende rare, yang takdek kat Mesia lagi, pastu ejas-ejas la skit, ikut selera melayu "

"contohnya?"






....................................................








MENU GERAI AHMAD  (no.147)
Bazar Ramadan Jalan Ampang,Slangor
.:Tahun 2012:.



Banana Choco
Ni senang je, pakai pisang awak,(pisang awak tu nama sejenis pisang ,jgn pk bukan2), cucuk ngan lidi,pastu celup dalam coklat,last skali bubuh gula hiasan skit.Bukan takat budak , mak sedara budak pun suke. Sihat dan mengenyangkan. Sesuai di makan time sahur, pada siapa yang malas nak panas lauk itu ini, Banana Choco adalah solution yang tepat lagi menyedapkan..
Harga Cadangan: RM 1.50~2.00








Ringgo Ame
Ame bukan orang, apatah lagi ringgo, tu sebutan jepun bagi Epal Gegula.Bagi mereka yng selalu komplen, melantak 8 biji kurma ,tak feel ke tak puas ke,  apa kata anda try sebiji dulu Ringgo Ame  nih. Confirm, malam-malam ramadan anda asyik terkenang-kenang betapa puas , manis dan kenyangnya makan menatang ini.Luar dia disaluti gula, dikeraskas sebelum dipek cantik-cantik, kemudian dijual.
Harga Cadangan: RM 2.00~2.20







Okono Miyaki.
Bunyi macam pelakon wanita Jepun kan?.
Tak-tak, ni lah murtabak kat sini. Memang sedap, memang best .Macam-macam dia bubuh kat dalam tu.
Nak buat pun senang.Campurkan tepung ### + telur  + #### + kobis + udang + mee + ###. Pastu nak atas bubuh sos #####. PErgh, sure berebutla orang Mesia .Tapi keutamaan didahulukan pada mereka yang beratur sahaja, harap maklum.Maaf, sebahagian nama bahan terpaksa dirahsiakan, kantoila kalau yang baca ni, peniaga bazar ramadan gak, cmne nk berbiznes nnti..haha.
Harga Cadangan: RM 2.50~3.00



Amacam, rase-rase ade orang nak beli tak.
 Hari tu aku cume menggeleng-gelengkan kepala saja, dan atas dasar nak tolong member, ni aku wat entri khas untuk ko,Ahmad. Mudah-mudahan rezeki ko di Mesia nanti, menjadi.
Ameen~..









p/s: Tu bukan sebarang joget, tu contest joget+perarakan+perbarisan, satu Jepun datang.Nama dia Domannaka Matsuri. Tahun ni agak panas, tak larat nak duk tepi tuh lelama.

Read More

Saturday, August 28, 2010

Cara Membuat Dosa Dengan Lebih Berhemah

20 comments

    So, macam biasa, salah satu cara berhemah untuk kita melakukan dosa adalah dengan mempromosikan dosa orang dengan niat, yang lain tak terjebak dengan dosa yang sama.Contoh terbaik, ialah meng-stalk gambar-gambar anak dara orang yang tak pakai tudung,yang berkemban pun ada, yang pakai tudung tapi tak penuh nampak dada, kemudian cutting belakang yang meliang-lentok ,shape yang berlekuk-lekuk macm buah pear,kulit putih lepuh, pastu......(see? takyah buh gambar pun dah boleh bayang, imiginasi laki memang hebat, sampaikan tengok pompuan sekilas lalu pun, boleh tembus kain .).


Samalah juga kesnya, kalau tak suka kat mamat yang belum cukup umur ni, habis-habisan orang nak hentam dia, siap wat group ,"KAMI ANTI-si POLAN YANG SUKA UPDATE STATUS SETIAP 15MINIT". Dekat situ ,dah boleh agak, akan penuhlah kata-kata kesat ,yang lagi dan lagi tidak berfaedah-khusus kat si pelaku.Kata pedoman mungkin ada ,yelah   kot-kotla dia nak usha, mana tau ada terselit kata-kata nasihat dari abang2 dan kakak yang budiwan-TAKDE MAKNENYE.Kalau akulah, aku quit trus facebook, layan friendster jer sudah.Kesian kat moderator group ni, kering-kering je dosa masuk buku.Niat betul cuma teknik salah.


Membandingkan dosa dengan dosa .

Jika terdapat dua perlakuan dosa, biasanya pelaku akan mendakwa bahawa dosa yang dilakukan taklah sebesar mana, berbanding dengan dosa orang lain yang kununnya  hipokrit, dengan dosa yang disangkakan lebih besar dari dia punya.Itu lagi bahaya;kata mereka.
Biasanya ,ini terjadi pada muslimah-muslimah yang enggan bertudung , dan padabila ditegur, mereka cenderung akan kata:" alaa..orang bertudung  bukan baik sangat pun, kat paper , ada je ustazah yang berzina , siap dalam surau lagi".Lantas, dengan itu mereka mendakwa 1001 kebaikan dan amal mereka, seolah-olah dosa mereka yang tak pakai tudung tertutup.
Ini tak lebih dari sekadar bersifat defensive, iaitu tanpa usaha sebenar untuk bertaubat sebaliknya yang ada hanyalah usaha-usaha “simtomatik” untuk menyedapkan hatinya. Sedar atau tidak, dosa ini amat berbahaya, kerana ia membuatkan para pelakunya berasa seolah-olah dalam “comfort zone”, “tidak apa”, justeru berlarutanlah ia dalam kemaksiatan dan dosa tersebut tanpa adanya usaha untuk bertaubat.


"hello, don't judge a book by it's cover okay, tak pakai tudung pun kami still tak tinggal solat, baca Quran tiap malam,puasa dan dsb.."-rungutan biasa seorang muslimah .


Betul, aku mengaku, pompuan bertudung ni pun kadang-kadang boleh tahan gak sengalnya, yang masuk air pun ramai juga, tapi bilamana sek-sek free hair ni cakap, tak bertudung tak semestinya tak boleh masuk syurga, pastu pointkan ke kisah 'Pelacur  dengan anjing yang kehausan di padang pasir' ...-yang ini aku tak leh terima.
Sebabnya;
1-Syurga neraka bukan urusan kita,ia tetap urusan Allah, dan Allah sajalah yang Maha Mengetahui
2-Tiada siapa yang masuk syurga  berdasar amalan semata.Semuanya atas belas ehsan dan rahmat Allah.
3-Alhamdullilah , rasanya anjing2 kat Malaysia cukup makan minum kot, kalau nak masuk syurga dengan cara ni, okkay..selamat maju jaya~


Dari Jabir r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Bukan amal seseorang yang memasukkannya ke syurga atau melepaskannya dari neraka, termasuk juga aku, tetapi ialah semata-mata rahmat Allah S.W.T belaka.”
(Riwayat Muslim) 





Tambah parah bila muslimah itu menjadi sanjungan dan perhatian ramai terutamanya orang laki.Maka jarang ada mana lelaki  berani menegur muslimah yang free hair supaya bertudung.Lebih-lebih lagi yang cun-melecun macam Lisa Surihani.Ade ke yang sampai hati nak tulis kat wall dia camni;

" Lisa kan orang Islam, kenapa tanak pakai tudung?"

atau, versi berlapik skit

"ee, sukalah Lisa dalam citer Tudung Ekspress, hope kat luar pun imej bertudung kekal sampai bila2.."

hehehe..mungkin ada, tapi berapa keratla sangat.Dua tiga kali scroll baru nampak satu.

Tapi yang tak boleh blah, yang menegur pun 2x5 gak. Pakai short siap dengan rokok kat tangan kiri ,belah kanan berkepit awek mana ntah.Prasangka baik ,tu mungkin gambar picnic ngan adik dia kot.
Agak 'berhemah' di situ kerana sepatutnya teguran kena bersifat peribadi dan  tertutup.




Abdullah bin Umar RA mengatakan, Rasulullah SAW bersabda: 
"Orang muslim adalah saudara bagi saudaranya yang lain, tidak berbuat zalim kepadanya dan tidak menghinakannya. Barang siapa peduli pada keperluan saudaranya, maka Allah akan memenuhi keperluannya. Barang siapa menghilangkan kesusahan seorang muslim, maka Allah akan menghilangkan kesusahannya pada hari kiamat kelak. Dan barang siapa menutup aib seorang muslim, maka Allah akan menutup aibnya pada hari kiamat kelak
( Hadits Riwayat Mutafakkun 'Alaih)








Macammanapun aku tetap respek ngan orang macam ini, yelah at least dia ada effort untuk merubah orang meskipun diri  tak berapa nak betul.Apalah sangat nak jika dibandingkan dengan aku, nak sound anak buah jangan makan pakai tangan kiri pun teragak-agak, inikan pula muslimah yang melata di jalanan.
Cumanya, persoalan timbul,bila ditanya ,perlu ke menjadi baik sebelum nak menegur orang menjadi baik?


Tanpa ragu aku jawab : Ya, memang perlu.
 Meh kita wat analogi skit,


. Pada satu hari kita demam cengkering,cirit-birit, dan si ibu bawakan Paracetamol 307B , lapan biji sekali telan. Dah tentu kita akan cakap ,"mak nak bunuh saya ke ape ni?".Walhal beliau  seorang ibu,orang yang kita percaya , sayang. Tapi kita tetap enggan telan 8 biji Paracetamol 307B tadi.Tetapi bila kita gi klinik 1Malaysia, doktor suruh kita telan 8 biji Paracetamol 307B sekaligus ,  nak tak nak, kita telan jugak.Sebab apa, sebab dia doktor, orang yang alim dan serba tahu serta diyakini betul dari segi akidah kedoktorannya berbanding ibu kita, walaupun ubatnya sama, kuantiti yang serupa.


Nampak?
Kita mahukan orang telan cure dari kita, sedangkan orang tahu kita bukannya di tempat yang baik untuk memberi,sebab orang biasanya lebih melihat siapa yang beri, bukan apa yang diberi, walaupun cure itu betul.
Jadinya, jangan emo, bila orang tak dengar nasihat kita itu ini,Hey! Bapa Saudara Rasullullah , yang sayang dan respek baginda pun tak dengar nasihat baginda di hujung hayatnya, apatah lagi kita insan marhain , yang lagi dan lagi banyak kurang.
Apa-apa pun
Jangan putus memberi nasihat.Nak tunggu seorang Ustaz datang tiba-tiba kemudian sound tak tentu pasal agak mustahil, sebab mereka ada pendekatan sendiri - memberi hanya bila ada yang datang memerlukan.Mungkin sekarang kita yang pakai short sound orang tak pakai tudung.Suatu hari nanti bila kita dah balik haji, dan simpan janggut, lebai tak tanggal,..bilamana muslimah tadi nampak kita sedemikian, mana tau, dia pun sejuk hati nak berubah jugak.InsyaAllah.


Eh, apasal banyak citer tentang tudung dan muslimah lak ni,..hehehe..
Sebenarnya aku sangat suka Mia bila dia pakai tudung, perghh...comelnya......








"Mia tak pernah nampak mama sembahyang pun.."(Epilog Syurga Cinta.Ep11)






Haish...





Kemana la aku merewang ni....
Ok,berbalik kepada topik asal,adapun  berjuta cara membuat 'dosa secara berhemah', perlu kita mengakui bahawa , realiti di atas merupakan perangkap syaitan yang mempermainkan akal dan fikiran kita, agar kita menjustifikasikan dosa-dosa yang dilakukan sebagai “tidak apa” dan untuk berlepas diri dari dosa tersebut. 


Namun ingatlah, dosa-dosa itu tetap merupakan dosa, dan HANYA TAUBAT SEBENAR-BENAR PENGHAPUS DOSA. Walau sepandai manapun kita beralasan, namun ALLAH Maha Bijaksana, dan hanya oleh Allah lah dosa kita akan dihitung.


1st thing 1st
  Yang paling penting ,mendirikan pelindung supaya kita tetap berada di luar angkupan dosa, dan cara yang terbaik ialah mengakui dosa-dosa yang telah dilakukan walaupun ia remeh.
 Di dalam bidang psikologi, langkah pertama menyelesaikan masalah adalah mengakui kewujudan masalah tersebut. Individu yang gagal menerima hakikat dan enggan mengakui kewujudan masalah, merupakan individu yang digelar “delusional”.
  Justeru itulah, individu yang gagal menerima hakikat dosa yang dilakukan, masih beralasan dan cuba membela diri sendiri, dan enggan mengakui bahawa perbuatan yang dilakukan itu adalah satu dosa, merupakan individu yang delusional terhadap agama masing-masing. Apabila ini gagal, maka adalah mustahil individu tersebut untuk memulakan langkah taubat.


Aku sedar aku bukanlah di tempat terbaik untuk nak bagi entri yang macam ini, mungkin banyak lagi kesalahan yang tak nampak sebelum/semasa tulis , dan bimbang kesalahan itu menjadi dosa, ampun aku dan tegurilah aku.Aku sedia dikritik.


Wallahualam_ciaou.


















p/s: Rushdee Zulkifli,amanlah kamu di sana,Al-fatihah~(16 Ramadan 1431H) 


Read More

Wednesday, August 25, 2010

Kenapa Lelaki Tak Pandai Pilih Kain

16 comments




Sebenarnya..

Aku yakin yang baca ni kaum hawa belaka, walaupun ia ditujukan kepada orang lelaki

dan..



Sebenarnya..



Aku sendiri pun tak tau nak pilih dan punyala tak pandai sampai nak tulis sebab ape pun tak reti..



"Untuk yang umur-umur yang muda remaja ni,  kasi Pinky-pinky skit, nampak ceria, aktif dan bertenaga, baru nampak joreng .
  Yang berumur  23~42  lak bagi Creamy-creamy,nyum-nyum, sebab nampak matang, lembut dan keperibadian diri terserlah. Pastu yang berumur 43 ke atas  lu  bajet la derang takkan nak gedik-gedik lagi, gua rase yang Gloomy-gloomy, kelam, dominan dan tidak terlalu menonjol, pun ok. Yelah dah tua-tua nak tonjol ape lagi?"
-pesan member aku dengan riak wajah yang begitu meyakinkan.

Ha'ah, ye la tu.

Lain orang,lain la yang dia suka.Apa daa...
Contohnya kakak aku yang bercitarasa orang tua, sangat gemar dengan warna-warna pudar, warna-warna..orang tua la senang .Mungkin dia mahu kelihatan berumur, sebab kalau nengokkan fizikal dia , orang akan ingat dia ni adik aku yang masih bersekolah di tingkatan 3 Mahsuri.
Mak Dara  hujung kampung pula,(dlm citer Jongang-jongang,ai Halimah jongang,Halimah gigi Jongang..), tiap kali raya tak pernah tak merelip, dari jauh dah sakit mata .Payung mak aih kaler kunin. Spek tak nak kalah, Dolce-Gabbana,  macamlah orang tak tau tu buatan China.

Maka, tidak hairanlah, orang lelaki yang tipikal jarang ambil tahu tentang citarasa wanita terhadap kain, terutamanya dikalangan keluarga .Ini kerana panduan dalam memilih kain terhad pada kelaziman mengikut aras umur semata.

Cuma, anda di luar sana yang masih mahu menghadiahkan kain kat mak korng ke, kakak korng , makcik2 korng ke, nenek korg ke,  meh sini aku kasik tips;

Pastikan kain itu sepesen, satu kaler.
-Sebab ape? 
   Sebabnya, kalau korang beli lain2 kaler,lain corak, kemungkinan dikalangan mereka akan membanding-bandingkan kain yang korang kasik adalah tinggi.Masa tu akan adalah scene tarik-tarik rambut, hempuk-hempuk bantal (ok, tipu ,ini mmg takde).Bila masing-masing dah kenen sesama sendiri ,maka akan adalah yang jeles kat sanu dapat yang itu, yang sinun plak dapat yang macam ni.Hehehe..orang pompuan sungguh komplikated bukan?.Sudahnya , ade yang terasa hati dengan korang.Walau hati tak berkenan ,derang memang takkan cakap kat korangnye, percayalah.



Tanakkan mende yang tak best camni jadi.



Tapi takpe.
Kalau korang tetap ada spesifik kain yang mahu dibagikan insan yang tertentu, apa kata korang wrap-up kemas2, balut cm hadiah lagi santeek..Kalau dapat tulis besar-besar kat atas itu;

"KEPADA BONDAKU YANG TERSAYANG -ikhlas dari Aiman"

memang terbaiklah!!.Masa ni kain yang tak cantek di mata derg pon, tersangatlah berharga tak terkira, sirius~
Oh, ya make sure time bagi tu, hanya korang dengan si penerima. Takde sesiapa kat situ, dan pesan jangan kasi tau orang lain.

Okla,coretan ringkas yang tak seberapa dari aku.Gambar-gambar atas diambil kat Otsukaya, gedung kain yang  terbesar kat Nagoya. Budak2 sini cakap itulah origin Nagoya Textile kat Malaysia.



Gamaknyele..



_ciaou









p/s: Dah! Dah! Raya dah nk dekat ni, tak sempatnye ..

Read More

Tuesday, August 24, 2010

Lagukanlah Lirik Ini

10 comments

p/s: pohon agar dapat alunkan dulu lagu latar sebelum layan lirik lagu.












One More Time , One More Chance
Lagu:Masayoshi Yamazaki
Lirik:Nice2KnowU




Kenapa mahu bercinta, jika tahu hati kan terluka
Kenapa mahu hati diluka, jika jumpa pun masih belum


One more time,dambaan hati  pilu
One more time,pulangkan waktu dulu


Hadirmu bagaikan satu mimpi
Yang indah, tak pernah kumiliki
Belaian suci tidak ku tahu
Naifnya diri  biarkan kau berlalu


One more chance, setiaku di sini
One more chance, moga ketemu satu hari nanti


Sampai bila pun akan aku cari
Walau  ke mana pun  kau berlari
Dari balik awan, hingga ke pangkal jalan .
Sungguh kutahu kau tiada di situ lagi.

Kalaulah doaku jadi nyata,
Terus ku terbang ke lamanmu,
Walau sesaat cuma,
Walau sekelip mata,
Rasakan betapa hangatnya,
Kasih yang terbuku 



Malam ni ku bertemankan sunyi
Langit kelam memandang sepi
Sumbang sudah bintang menari.
Rembulan pun enggan menyanyi




One more time,dambaan hati ini pilu
  
One more time,pulangkan waktu dulu
 




Sampai bila pun tetap ku cari
Walau ke mana pun kau pergi
Hingga ke hujung bumi, hingga ke hujung mimpi,
Sungguh kutahu kau sudah tiada di situ lagi 

Jika benar keajaiban itu ada, 
Kan ku jelma di sisimu
Dan ditiap pagi
Dan tanpa rasa ragu
Lafaz makna cinta itu
Ikhlas ku hanya padamu



Oh Tuhan, hanya satu pintaku
Semarakkan rasa rindu




Sampai bila pun akan aku tunggu
Di taman kegemaranmu itu
Hingga ke pinggir senja, hingga ke pinggir nyawa,
Sungguh kutahu kau tak akan kunjung tiba

Kalaulah doaku jadi nyata,
 
 
Terus ku terbang ke lamanmu
 

Walau sesaat cuma,
 

Walau sekelip mata,
 

Rasakan betapa hangatnya,
Kasihku yang terbuku 


Sampai bila pun akan aku cari
Di mana jua jejak-jejakmu,
Dari hujung pantai, hingga ke hulu sungai.
Sungguh kutahu ia sudah tidak di situ lagi.

Jika benar keajaiban itu ada, 
 

Kan ku jelma di sisimu
 

Dan ditiap pagi
 

Dan tanpa rasa ragu
Lafaz makna cinta itu
Ikhlas ku hanya padamu


Sampai bila pun akan aku rindu
Hilai tawa senyuman indahmu
Leret ke tepi pipi, hingga ternampak gigi,
Sungguh takdirNya hayat aku sampai di sini

Andainya jodoh kita masih ada
Izinkan kau aku miliki
Tiada lagi intan
tiada lagi permata
Hanya janji bahagia
Ku bawa hingga ke pintu syurga





******************************




Memandangkan penulis tiada nombot henpun Jamal Abdillah , maka lagu ini terpaksalah bagi kat sorang mamat Jepun ni nyanyi..
Tapi dia tak reti cakap melayu la pulak.Takpelah, jepun pun jepun lah..
Hehehe..
Ni dia versi asal lagu One More Time, One More Chance...njoice~





Read More
Related Posts with Thumbnails