Wednesday, August 11, 2010

Mulakan Puasa Dengan Sepinggan Nasi


  2005 , tahun di mana semua ahli keluarga aku berkumpul di malam pertama berbuka puasa.Tahun pertama bagi kakak aku yang baru  selesai pengajian di Mesir, berbuka di kampung - juga tahun terakhir bagi aku yang bakal meninggalkan Malaysia yang indah permai itu. Tahun tu jugak tahun terakhir sebelum mak abah terima menantu pertama, juga tahun  terakhir arwah opah menghabiskan sisa-sisa hidup sebelum kembali ke Ramatullah. 


Dan itulah kali terakhir kami berbuka puasa bersama di hari pertama dalam satu keluarga yng solid.Lepas ini tak tau bila lagi...  

Macam biasa, masa buka, mak akan letak terus periuk nasi atas meja, senang, takyah banyak cerita.Sebabnya mungkin;

-mak nk jimat air basuhan pinggan.
-masa kecik2 dulu aku pernah tersiku mangkuk nasik kesayangan mak , jatuh-pecah. Fobia mungkin masih ada.




Maka kami adik-beradik , kaut nasik masing2 dlm pinggan sendiri, terus dari periuk karan National yng canggih-manggih itu. Tapi , time kaut ada pantang larangnya jugak.
Pesan mak a.k.a orang tua-tua dahulu kala, masa menceduk, mulakan dari tepi hingga ke dasar, sampai tengah, sampai tepi belah sana.












Kenapa lak kena camtuh? 


Sebabnya , zaman dulukan pakai periuk besi, tanak atas api. Tiap 2 menet, kene cek-cek, kacau-kacau, tutup. Kendian buka balik , cek, kacau, tutup- sampailah nasik betul-betul masak. Air kene ngam2, kalo tak nasik jadi jelantah.
 Kacau ke tak kacau ke, bahagian bawah plak tetap jadi keras,  jadi kerak.

Orang2 dulu sangat berhemah memikirkan hal ni, maka diajarnya anak-anak cedok nasi cara ini, supaya, masing2 dapat lembut nasi di atas dan keras kerak di bawah sama-sama. 




Aku tak puas hati!


Maka aku pun sound balik mak aku , 
"Tu dulu mak, skrang lain, periuk karan skrang dah canggih, inovatif, serta kreatif..."








Periuk dalam yg diperbuat drpd besi waja kalis lekit ,bertindak memanas keseluruhan isi dalam periuk termasuk daun pandan (nasi lemak).Air akan didihkan dahulu.









Air dibiarkan mendidih pada suhu 212˚c ,dan disetarakan oleh thermo-sensor.Pada suhu ni, air menyetim(wow) ,menyejuk, dan jadi air balik.Hanya sebahagian yang terlepas keluar, sekadar mengawal tekanan dalam periuk saja.Pada peringkat ni juga, air yang berada berada dalam kondisi optimum untuk menyerap masuk dalam beras, sampai orang dah tak panggil beras tu beras , tapi nasi.        







Proses berulang sehinggalah air dalam periuk habis. Pada masa ini , suhu sudah melampaui 212˚C ,dan thermo-stat bertindak menghentikan pendidihan.Bagaimanapun, sistem  bertukar untuk mengekalkan suhu dan themo-sensor mengawal koil agar pemanasan sekata dan terkawal sepanjang masa.








Senang citer, bila masak nasik
1-air mendidih
2-air menyerap masuk dalam beras
3-air habis
4-lampu masak padam dan makan!


"Kerak hanya wujud bila terdapat  tuaran yang haba berlebihan dan tak terkawal.Dalam periuk karan,suhu hanya berada  di bawah 212˚C , serta tanakan nasi dengan menggunakan pusaran air didih, sekaligus menafikan mentah-mentah kerak daripada terhasil."-aku menghabiskan penerangan.



Mak mengangguk aja..
  
Maka aku dengan cara konvensional versi aku, tetap cedok nasi ikut suka hati .

Sehinggalah suatu malam, ketika bersahur..
Hari tu tinggal kami dua beranak, abah gi kurusus ntah mana2. Seperti biasa, keadaan separa sewel separa sedar ,aku terus menuju ke periuk karan , yang terbiar warm-mode, dalam tu rasanya  masih ada nasi yang berbaki.


Nak dijadikan cerita, bila buka periuk, aku tercengang
"Sejak bila pulak orang wat kuih karas pakai periuk karan nih?"


Mak meleret sinis,
"Tu kerak tu tak leh makan tuh. Ni mak masak nasi lain , kejap lagi masak la ni"

Aaa...tetiba dalam kepala otak terpikir,taburan nasi yang luas dalam dasar periuk, cukup untuk mengering serta menguping setiap butiran nasi lantas menjadi keras , yang dinamakan kerak........
Kalaulah aku ikut cakap orang tua-tua tu, mesti nasik dalam periuk karan boleh makan lagi, walaupun seco'et cuma.
Kalaulah aku ikut cakap orang tua-tua tu, takdelah mak susah-susah nk payah-payah nak tanak nasi baru atas dapur.

Sebab nak kejarkan waktu imsak ,malam kitorng share nasik setengah pot berdua, dengan pajeri nenas , ngan ikan keli goreng semalam.Apalah sangat suku pot taruk atas sekeping pinggan, 2-3 suap ,abes.
Tapi tak buleh mengomel banyak, dalam hati dah tertoreh rasa bersalah dah.Kang free-free je kene kuliah pagi .
Alhamdullillah, walaupun sesuku pot, aku tetap bertenaga sampai ke waktu berbuka.
Barangkali itulah berkat, yang datang dari rezeki yang kecil.Ok, tak buleh membazir dah!
Sorry mak..eheh eheheh..




Sejak hari tuh, aku berikrar akan mulakan puasa aku dengan hanya sepinggan nasi saja.














p/s: Sebutir nasi ibarat setitis peluh petani, kalau semangkuk?...

29 comments:

jejaka C said...

selamat berpuasa..iklas dari hati tanpa sebarang komen sinis...

maple said...

salam ramadhan en.sheri & jejaka C. semoga ibadah tahun ini lebih baik daripada tahun2 yang lepas

p/s : saya masih 'old fashion'.still masak dgn periuk nasi :)

kyo_9 said...

terbaek aa citer pasal beras..
takziah ntk arwah opah ko..
selamat berpuasa..

p/s feed blog nih masih xleh di detect.. camne nih??

Cik Shiqa said...

hehe suka lah baca. :) teringat kt mak...

Nur Azila Yahaya said...

ramadhan kareem...

W. Hidney said...

try explain panjang2 kat mak saya, maka akan naik lah periuk karan tu kat kepala kita. tamat

salam ramadhan

kay-N said...

hhahahaha..tulaaa sape suh degil sgt~ =pp sebek dpt makan gak walaupun skit..hehe

selamat berpuasa~~~

Mohd Fakhrurazi Jamaludin said...

keberkatan itu yang penting.

eh mak kau tak lepuk kau ker pagi-pagi sahur explain pasal rice cooker?hahahaha

y0Ngu falcon said...

eh eh... sama lah mak kita!! XD

btw, slmt puasa :D

+akufobia+ said...

piat telinga sebab tak dengar cakap mak.aa.

jejaka C said...

@maple: salam ramadhan cik maple...

ザ-sylver-shooter said...

@jejakaC:slamat mengawal nfsu mkn..

@Maple:selamat puasa gak :)...

@kyo_9:adoi,yappari aku ni mmg bute IT..

@cik_Shiqa;) kem salam kt mak ye..


@Ella:semoga ramadhan taun ni lagi baik dr sblumnya..

@Hidney:mak aku sorng yg penyabar..haha

@kN:buka nnti mkn byk2 KN, awak tu dahla keding, tiup angin melyang..haha

@Razi;eh, bulan pose bukn ko kene ikat ke?asal leh terlepas ni..

@YonguFalcon:heh..sama tang mana tu?

@akufobia:jgnle..kecik2 dah serik kene sebat pakai getah paip..

cKyN WaN said...

wahahahaha aku baca sampai kat lukisan periuk tu terus gelak guling2 hahahaha kelakar gile!

jejaka C said...

mencuit hati la u ni niXam..next bape hb weyh???lame gak aku tgu jwpn

nursarah said...

hehe, macam baca entry saintis lak. ekeke

tau pun, pesan orang tua tu ada pekdahnya, jangan protes. hihi

LORD ZARA 札拉 said...

aku kalau maska nasi kat rumah, guna 2 periuk sebab ada 2 jenis beras yg ku kena masak~

1- beras abah

2 - kami2 semua makan~

hehehe~

aku sahur minum air je.

kay-N said...

eh eh..tau lak sy keding..ahahha mcm pnh jumpe..nak bukak pose ngn mazriff nnt..jom itut jom~ opss..=pp

ザ-sylver-shooter said...

@ckyn:tau2, lukisan huduh..

@jejakaC: jgn tunggu, biar mende dtg sendrik, ade rezeki, adela..

@nursarah: baik kak..huhu

@Zara: beras abah tu, beras basmathi ke...korng lak beras chap rambutan..walaweh, mmg variasi family ko..haha

@kN: tgok cara kamu komen pun dh tau kamu ni keding..
Nak bukak pose ngan mzrip? bile? kalu die blanje , on jerk..

cKyN WaN said...

aaa sudah ade ork kecik ati haha
xde la nak kata huduh tapi xleyh la nk puji cantik hak2
tapi kelakar bila tengok garisan tu je
kat umah aku dah biasakan diri amek nasik mcm lukisan y bertanda betul tu hehehe

ザ-sylver-shooter said...

@cKyN:chill jerk..
btw, adel gi..
lepas dah abes , orng2 tua pesan suh bubuh air dlm periuk sblm basuh, murah rezeki katanye...ni pon boleh argue gak, sebb dasar periuk , dah abes nasi, tentu licin nye, tkde kerak2 lagi kan..bakpe nk bubuh air lagi kan..hmmm

cKyN WaN said...

bubuh air sebelum basuh? nk basuh memangakan guna air jyan..

tapi aku biase rendam dulu ngan air b4 basuh periuk utk tanak nasik baru kekeke

LORD ZARA 札拉 said...

abah aku darah tinggi, so dia makan beras yg takde kanji tu~

^^

wawa said...

ye x ye jugak kan...
kalo cedok nasi cara yg 1st tu baguslah.. xpenah terpikir pon.. selama nie main hentam je cedok nasi

aLya said...

cm same je ngan pesanan my mom..
amek nasi kne kebawah, nnt cian org last mkan kerak je..huhu

Zheng junxai5 said...

2015-07-15 zhengjx
oakley sunglasses wholesale
louboutin
nike blazer pas cher
kate spade outlet
hollister outlet
gucci handbags
jordans for sale
coach outlet
snapbacks hats
kate spade handbags
chanel bags
abercrombie kids
longchamp pliage pas cher
oakley sunglasses sale
pandora jewelry sale
gucci bags
coach outlet store online
toms outlet store
tory burch outlet online
pandora charms
ray ban outlet
michael kors purse
ralph lauren uk sale
fitflops
mcm backpack
coach factory
ray ban sunglasses
coach factory outlet
true religion jeans outlet
pandora jewelry outlet
retro jordans
michael kors watches
polo outlet
ray-ban sunglasse
nike air force pas cher
true religion sale
cheap snabacks
polo ralph lauren uk
jorda femme pas cher
ray bans

Xiaozhengm 520 said...

2016-4-20 xiaozhengm
jordans
hollister clothing
michael kors handbags
christian louboutin outlet
kobe bryant shoes
burberry outlet
louis vuitton
louis vuitton outlet online
tory burch sale
michael kors outlet
adidas shoes
christian louboutin sale
retro jordans
michael kors handbags
michael kors outlet online
nike outlet store
hollister kids
louis vuitton outlet
cheap jerseys
michael kors outlet
nike air force
louis vuitton bags
nfl jerseys
louboutin pas cher
louis vuitton handbags
lebron james shoes
nike factory outlet
ray ban uk
hollister clothing
nike huarache
nike air max
ralph lauren outlet
michael kors outlet
louis vuitton
nike roshe flyknit
kate spade handbags
michael kors outlet
cheap oakleys
cartier watches
oakley sunglasses

柯云 said...

2016-06-07keyun
adidas uk
adidas originals
michael kors outlet online
tiffany & co
ralph lauren outlet
louis vuitton
toms shoes outlet online
louis vuitton handbags
michael kors outlet clearance
coach factory outlet
mont blanc pen
coach outlet store online clearances
tory burch flats
nike air huarache
hollister jeans
louis vuitton bags
celine outlet
cheap toms shoes
hollister clearance
air jordan femme
oakley sunglasses wholesale
michael kors bags
abercrombie outlet
ray ban sunglasses outlet
hollister clothing store
true religion outlet store
tods sale
cheap air jordans
nike blazers uk
louis vuitton handbags
kd 8
louis vuitton bags
nfl jerseys
louis vuitton outlet
nike running shoes
coach outlet store online
michael kors purses
fitflop shoes
polo outlet

柯云 said...

2016-06-07keyun
michael kors handbags
michael kors outlet
louis vuitton outlet online
tory burch flats
celine handbags
michael kors outlet
coach factory outlet online
nike blazers shoes
longchamp handbags
louboutin femme
insanity workout
adidas running shoes
burberry sale
michael kors outlet online
coach outlet online
jordan retro 11
gucci outlet
cheap true religion jeans
louis vuitton handbags
ralph lauren outlet
cheap ray ban sunglasses
louis vuitton bags
coach outlet clearance
coach outlet clearance
timberlands
hollister clothing
kate spade outlet
ray ban sunglasses uk
jordan concords
louis vuitton outlet
adidas wings
michael kors outlet online
juicy couture
lebron 13
michael kors outlet online
cheap oakley sunglasses
michael kors outlet online
michael kors outlet
louis vuitton purses

raybanoutlet001 said...

michael kors handbags outlet
fitflops sale clearance
red valentino
michael kors handbags wholesale
michael kors uk
carolina panthers jersey
ralph lauren outlet
dolphins jerseys
nike huarache
pandora outlet

Related Posts with Thumbnails