Monday, August 16, 2010

Nostalgia beraya di Negeri Selangor




Ok,ok aku on the way...



 Itulah jawaban spontan aku kepada cT , yang berkali-kali telepon aku kat mana...aku kat mana.Dia tak tau ke, yang aku memang tak tau jalan pintas nak masuk KayKayBee , takyah lalu Tg.Car-Runk.Dengan bantuan Syamim sebagai co-pilot, gagah jugak kami sampai kat sana. Kat mana? Kat KayKayBee la.Kat sana cT dengan Uena sudah tersipu-sipu  menunggu kami,masing-masing buat muka orang tgh meneran, barangkali kecewa tour-plan hari tu rosak ,ada 20 open house yang  nak di-cover sampai ke malam.
   Destinasi pertama sepatutnya Taman Pinggiran,Gorm-buck, kat sana open house Emran menunggu.Wajib pergi, sebab dia janji  rendang unta. Bila sampai, kecewa unta nya entah ke mana.Yang ada hanya kurma Yussof Taiyyub.
"bukan , tu kurma Ajma'in"
"ni kurma Yussof Taiyyob la"- aku bingkas betah cakap Syamim.
Mahukan kepastian, kami bertanyakan Emran
"oo..tu kurma yang saya beli kat Carefour Wangsa Maju semalam"
-apasallaa aku boleh tanya pasal kurma, tidak pasal rendang unta .

    Aku menelefon Nani, rupanya dia dah gerak dari rumah dia kat Raw-wunk.Melepahla kitaore nok make nasi dage dio tuh,..Jadi plan terpaksa dianjakan , pergi terus ke open house Ella kat Slayunk. Kebetulan sepupu-sepipit aku ramai yang tinggal kat Slayunk Ku Sayunk , maka selok-belok jalan kat sana aku agak ketahuan sikit.Nak harapkan Syamim,..hmmm..nak gi Bus stop kat Gopeng pon terkial-kial.

*tet tet ..tet tet..henpun aku berbunyik.
Mesej dari Mas, suh amek die kat umah kat Petalink.

    Sampai je umah Ella, dia pon dah siap2 nak kuar rumah .Twit..twit..pergh..5series tuh..Katanya nak gi ke Arm-punk pulak.Oh ye, kenduri kahwen Aisha belah laki arini, raya kedua.Style-lah Aisha, ni first time aku dengo orang wat kendurik kahwen raya second.Untung-untung aku gi , mana tau kan..mana tau kan..berbekalkan muka hensem dengan batik Jawa ni..kan ..kan..

   Emangnya meriah deh, ramai pulak budak-budak yang aku kenal kat sini. So, kene behave skit, biar derg kata,
" Uishh..Ko dah berubah siak..dulu macam budak2 terencat akal, skrang awat macho sangat..".
  Kat situ kitaorng jumpa Syafiqah.Dah macam mak orang aku tengok.Dia ajak kitaorng gi open house umah dia lak kat Phu-chonk.Camne ni cT, nak tolak kang kawan,kalo tak tolak sudahnya kang umah Nezhom Car-junk memang tahun depan la jawapnye.Uena mula mendongak langit yang mula kehitaman.Rilekla cikKak, baru kol 4, hari nak hujan , memangla gelap.Nak tanak follow je la ikut belakang .

Follow punye follow punye follow punye follow..

Tau tau dah sampai Clunk..Alalallalala...cmno nih ghumah sendrik pon bole lupo ko?

   So, macam biase orang pompuan kalo wat muka inesen, memang sayu hati nak sound...Terhibur petang raya ,bila Syamim wat lawak, kemudian sengih sensorang.Mujur dari situ kitorng nampak sign board nak pergi ke Spunck. Dari Spunck boleh la kot pusing ke atas naik Phu-chonk (mak aih , jauhnye cam tak logik lak citer ni)
Sampai je simpang nak gi Spunck, ada orang buat panggilan masuk terus ke dalam henpun aku.

"Oii,aku dah kat dalam train ni,kalau ikut jadual kul 5, tapi ko bajet2la dalam kol enam sengah aku sampai, jumpa sana tau".- Zack yang bertolak dari Seremban , naik KTMB , patut dah sampai Serdunk, Itah pick dia , trus bawak ke Open House Nisa.Kat sana kitorang berkumpul,destinasi yang sepatutnya terakhir hari itu.

On the way, nak gi Serdunk, kitorng singgah jap kat Sue-bunk.Syafiqah nak amik kawan baik dia, Pejuang Kesenian Ekstreme, yang baru selesai training ice-skating.Katanya , lepas raya ade championship kat Korea..so pagi raya orng semayang kat masjid, die smayang kat atas ice-rig , kagum.Memang semangat seorang pejuang la ko.

Akhirnya, menjelang senja, sampai jugak kami kat Open House Cik Nisa and Familia.Kat sana barulah aku jumpa ketupat daun palas, dan rendang Tok, juga air sirap selasih yang seakan telur katak itu.

*tet tet ..tet tet..henpun aku berbunyik lagi

 "Korunk kat mane ni?"- mesej ikhlas dari Mas.

Sekian,...












*Alhamdullillah, hari ini genap setahun blog ni wujud.Dan nama-nama kat atas merupakan antara followers juga silent readers yang terawal.Thanks guys,tanpa korang, apalah makna blog ni wujud. InsyaAllah segala  picisan yang terhinggap dalam kepala otak ni akan cuba aku kongsikan kat sini selagi hayat aku masih ada.

Domo arigato gozaimashita..





p/s: looking for  friends , not fans..

23 comments:

Rempah Ratus said...

err...ini kisah benar ke?

cKyN WaN said...

oihhhhhh
apesal nama tempat sumer nk eja cmtuh? hahaha
pening sudah~

Usagi said...

Aku dah macam mak orang???

maple said...

mcm nostalgik jalan cerita..ekcited baca :)
cume pening skit bace nama2 tempat tu aka kreatip

fana said...

wahh... hebat la name tempat2 selangor di ejew-boo-dark-ker-chick-kan...!! haha pusing Selangor sungguh2 camtu. haha

fana said...

Eh, cop.. Iqa.. ko ke shafiqa tu.. ha ha ha Mak org.. bia betik..?

Farah Y said...

Farah orang Selangor pun tak pernah pusing-pusing area Selangor pun sedasyat tu. Hehe.

Salam kenal :)

masmuni said...

"korang kat mana ni, korang lupa nak amik aku kat Petalink ka" suara Mas yang agak tensen berbunyi di sebalik telefon capuk ku

hahaha Selamat berpuasa Sherynizam, n congrats for ur blog yg ramai follower ni. its really entertaining XD

ザ-sylver-shooter said...

@RempahRatus: mestila tak inche'. Thanx for following ftw :)

@cKin:hehe.. slangor kan ramai budak2 urban, hoppers sumer..so, nama tmpat kene ikut arus semasa gak le..

@Syafiqah: ngeh,ngeh..tuka2..mcm makcik orng, nmpak mude skit..

@maple:eh maple, stakat ni pose penuh lagi tak??

@Fana: parn-dye sung-go car-moo

@kakFarah: eh kak, thanks singgah :),

@Mas: hahaa..thanx again..That's number is nothing, as long as i wont lose you as a good friend..(chewwah)

silent murmuring of mine..... said...

sheri kun...kamu nih seb baik kite tekan2 leyh komen...mne nk tau tulis dlm jepommmmm...haish...sheri kite penah raye same2 ke?kompiuuusss kejap.....ke sye yg da tuerrrr n lupoooooo

:p

ザ-sylver-shooter said...

@itah: ini cerita reka-rekaan je lah..sempena meraikan setahun jagung belog in...wweehhhuuu..

eh? ikut sekalik..sama2...1,2,3..

weehhuuuuu....

:P

Hamzah Ian said...

pehal semua yg komen de tulisan jepun kat belakang??

Hamzah Ian said...

apehal aku jakun nih??? hahaha

jejaka C said...

knape aku rs mcm komen aku xapprove jek..haha

maple said...

mr.sheri,next time nye cite masukkan watak saya skali - maple aka sesat gurl..heheheh

p/s: pompuan jarang penuh pose (T_T)

ザ-sylver-shooter said...

@hamzahIan: tau takpe

@jejakaC:kat ruangan komen ni aku ade pasang filter anti-carut , yang mane kalo orng tulis bhn carut-carutan dia automatik deletekan..harap maklum ..haha(ntah, tknah moderate komen org)

@maple: ok ok, tp kene bukak blog dlu le, nnti nk linkkan ke mane nnti..

-u-n-s-p-0-k-e-n- said...

WAH, BOKEH!
bokehlicious! =)
*like*

uena said...

woot! *terharu guling-guling*
eheeee~
Thanks to u too coz providing us lots of great stories!
keep it up, k dude!! ^^

p/s: btw, sheri.. nnt msg me tru FB ek.. bile ur exact date blk mesia. ade something nk discuss. onegai!! ^^

ザ-sylver-shooter said...

@fadillafatin: hehehe ..blakang tu kubur actually

@Uena: thanx !! btw ape yang penting sgt tuh, besday lambat lagi..

LORD ZARA 札拉 said...

Tahun ni datang raya rumah aku~

^^

W. Hidney said...

hahaha comel story ni. kenapa seremban tak eja funky jugak?

p/s: goo-ar moo-sunk

ザ-sylver-shooter said...

@zara: oraite..madam

@Hidney: walaupun berstatus bandaraya, mentaliti orng2 seremban masih lagi belum cukup urban..

Atishoo86 said...

ohh, br pasan 'aisha' tuh aku rupanya... sblm nih bc aku mi totta jer. hihi
iie2, ur blog worth to read. omedetou on ur 1st!! keep it up yer~

Related Posts with Thumbnails