Thursday, December 30, 2010

Kalau diberi pilihan, aku mahu Bakat macam ini.

12 comments



 Nama: Aoki Ryuj                    
Tarikh Lahiaq:29/1/1981          
 Tempat Lahiaq:Yokohama         
        Asai mana:Yokohama (padia hang ni)
 Kumpulan Darah: B tulen          
        Saiz pinggang: Sama macam penulis.
                                          Kebolehan:                                                                      
            Dengan slumber boleh menyanyi sebiji-biji 10 lagu dari 10 artis berlainan ,tanpa mengira jantina mahupun peringkat umur. 




World No.1 Show

-Adalah program television terbitan NihonTerebi ,rancangan yang mengumpulkan bakat-bakat  low-profile, dan middle-low-profile performers dari seluruh dunia.Rancangan ini  juga menjemput 300 orang hartawan dari seluruh Jepun, yang mana mereka ini dikehendaki membayar berapa yang mereka sanggup bayar bagi setiap perfomance . Dimulai dengan 100yen (=RM3.60),sampailah, berjuta-juta yen.

 Untuk program tahun ni, Aoki-kung sekali lagi dijemput untuk buat show . Tak macam tahun lepas, task tahun ini ,beliau akan copy , bukan 1, bukan 2, mahupun 3,...  tapi sepuluh lagu terus! Setel...

Ini senarai lagu yang telah diciplak bulat-bulat.
1.Kowarekake No Radio -Tokunaga Hideaki
2.Kamome Ga Tonda Hi -Machiko Watanabe
3.Sakura Zaka-MasaharuFukuyama
4.Kiseki -Green
5.One More Time ,One More Chance -Masayoshi Yamazaki
6.I LOVE YOU -Yutaka Ozaki
7.Shikuramen No Kahori -Akira Fuse
8. Flower -Kinki KIds
9.Niji -L'Arc〜en〜Ciel
10.Misora Hibari -Sansan Ai



Macam tahun lepas, untuk program tahun ni, dia yang paling tinggi ,yakni 1,247,400 yen(=RM 47ribu , ok tak sampai sejuta ).
Ini show dia, enjoy!

 KAMONG,  AOKI RYUJI




    Rahsianya ialah , bukaan larinks dia lebih besar dari lelaki normal, malah lagi besaq dari wanita pun. Dari situlah beliau boleh kawal kelansingan dan kenyaringan suara beliau dengan sesuka hati.Dok cari-cari gak full-video kat D-Addict, nak tunjuk kat hangpa betapa bezanya anak tekak dia dengan anak tekaq hangpa, tapi yang atas nilah yang terbaik.Layankan je. .
Pasal yang tekak itu aku buh gakla bawah. Bayangkanlah sendiri lubang tekak dia besaq takat mana.


Bukaan Larinks hang pa dan juga aku bila bersembang lebat





Ada bakat  tapi usaha tarak tak guna juga.

Aoki Ryuji ni dah start bidang nyanyian ni sejak 1997 lagi. Masa itu dia bermula dengan agak slow walaupun dah jadi Juara Bintang NHK(ala-ala Juara Bintang RTM gak la)Dia start bidang monomane ,setelah menang Contest Monomane Peringkat Kebangsaan Negara Jepun pada 2005. Dan lagi untuk tahun 2006,2007, 2008 (dan 2009 orang ban dia ,kasi can orang lain la brader,haha, statement ni acah)  .
    Oh ya, kalau hangpa nak tau, monomane kat sini merupakan salah satu cabang seni yang eksklusif. Kalau kita kat Malaysia macam menyanyi, berlakon, melawak, kalau kat sini tambah satu lagi, duplicate atau monomane.Susah woo, nak copy suara orang  sebijik-bijik, lagi-lagi suara Saleem, Jamal Abdilah, Lan and the Typewriter jangan ceritalah, cuma Black tu ada iras-iras skit ngan suara Lan, aku rasala.

Beliau dah berkali-kali muncul kat Program Tv , dan berkali-kali juga menang contest monomane-monomane seperti ni. Coloborate ngan artis, dah jenuh bilang, tak terbilang-bilang.Cumanya dia lagi selesa untuk kekal jadi artis monomane ,sebab itulah originalitynya,....hah?

Ok, maybe ada rasionalnya, sebab setakat untuk tahun ini ,beliau dah dapat copy 36 suara artis , dan berazam menambah lagi koleksi suara untuk tahun-tahun mendatang.



Untuk tahun 2011 , aku harap dia dapat belajar English with a proper pronunciation , sebab hari tu aku tengok show dia cuba monomane suara Michael Jackson(siap ngan joget2 gelimat) dan cubaannya itu sangat hancusss...

KAMONG,  AOKI RYUuuuJI


_ciao.












p/s:Suara penulis juga ekslusif, tiada keserupaannya dengan Shahir(AF bape ntah) walaupun rupa dan negeri ,sama, sekian.



Read More

Saturday, December 25, 2010

Sepetang ber-sopping di AEON

31 comments



Kruuk..kreuuukk...kruuuuuuuuuukkkkkk...



Adoyai perut ni.Pagi-pagi camnila dia wat hal. Lagi-lagi lak datang lambat,  kena duduk depan , ngadap muka sensei, awek Brazil pulak sebelah.Sekali berbunyi, terjeling-jeling, orang belakang lagila. Rasa macam nak menyorok dalam poket seluar je. Kalau angin lain gagah lagi.Kemut-kemut sikit . tolak kiri kanan kiri kanan, gostan depan belakang depan belakang, hah , setel.!.Senyap dan selesa. Tapi perut ni, alahai...

Takleh jadi, sejuk pun sejuk lah, start pagi esok takleh miss breakfast .


So,petang ini kene beli barang-barang makan . Kat mana? Tentulah kat Aeon depan sekolah ini.
Ko nak ikut ke? Jomm..











Dari pintu belakang ,nak pergi Aeon  hanya 5 minit dengan basikal ,kalau  berjalan 5 minit.Eh kenapa sama!?.Haa,sebelum sampai kena lintas jalan besau, ada dua traffic light,merah kemahen lama, tapi hijau toleh kiri toleh kanan ,tup,tup,eh, dah merah balik.Jadi, naik basikal pun ken tunggu lama tu, jalan kaki pun kene tunggu lama tu jugak.Jalan kaki je la,tak lari gunung dikejar.








   Ramai jiran aku kt kampung tanya, payah ke nak makan, larat ke telan ikan hari-hari, ada makcik tu siap muka jelek lagi,julor-julor lidah, kunun-kunun macam nak muntah  bila aku citer yang sushi itu dia bubuh ikan mentah .Bila aku cakap sedap, terjegil-jegil biji mata.Ok, cukup cerita setakat tu.

   Kalau ko nak tahu, mencari barang halal kat sini umpama suatu jihad, jihad memerangi golongan munafik , yang selama ini menjadi duri dalam daging, satu barah dalam masyarakat yang menanti masa untuk meruntuhkan umat.

ok, tipu.

Sebenarnya, bukannya payah sangat nak cari makanan halal kat sini. Masa memula sampai dulu kitorang dah diberi list makanan halal haram .



List Halal-haram↧↧(sila klik)↧↧





Tahu. Menghafal list ni umpama menghafal buku sifir. Jadi biasanya kitorang akan melawat rumah-rumah senior, tengok ape yang senior beli, apa yang makan, dan itulah barang kitorang consume, sampaila ujung tahun ke bila-bila.Nak tanya lebih-lebih tak berani, ikut ajela.Masa ni, senior adalah segalanya, senior ibarat lilin yang menerangi hidup yang kelam tiba-tiba..



Tapi senior ni pun kadang-kadang bukan betul sangat. Yang terbabas pun banyak juga. Kalau yang mana yang tak jaga tu, genap satu tahun sama banyak dengan bahagian hujung kuku sampai ke peha.  Habis hujung tahun ke-empat, dah cukup seekor,seekor barbi.
  Jadi, masing-masing ada simpan list barangan default, yang mana aku yakin derang ni dah study habis-habisan.Nak langkah selamat, cari barang murah, sedap no.2,yang tak sedap biasenye murah. Bahan unsur tumbuhan semata  ini murah. Matematiknya mudah, yang murah tentu halal. Nak lagi mudah, beli barang yang takde packaging, takde apa yang nak cek, maka ijtihad halal dalam hati. Mazhab macam ni pun biasa juga ditemui .


Default list(putaran jarum jam):Tuna Mayonis,Spaghetti Peperocino  ,
Koko Cornflakes,susu, Rotibuku 6 potong,
Soya tanpa gula,Oreo, 
and my all time favorite , teloq.

Tiap minggu ,no-no , tiap hari makan benda yang sama pun boring gak. Kekadang lidah nak gak menjilat-jilat benda sedap.
Jadi,katakanlah tiba-tiba hari ni aku geram nak makan puding karamel, dan ini first time kita nak try beli kat sini.













Belek-belek macam ok.



Oh..tidak Belum lagi.

Kat situ ada tulis Nyuukazai (乳化剤)、atau  emulsifier, bahan yg biasanya digunakan untuk menstabilkan campuran lemak dan air,supaya  kedua ini dapat bercampur dengan sekata dalam apa juga keadaan termasuk suhu tinggi.




Lazimnya,minyak kelapa sawit, minyak bunga matahari, dan minyak kacang soya digunakan untuk agent emulsi ni, sebab lebih murah. Tapi , adakalanya, minyak haiwan, pun selalu gak diguna.Sebab apa , itu tak tak pasti.
Haiwan ke tumbuhan, ape derang ni kisah.




Memandang kita umat yang kisah, so, sekarang apakata kita telefon infoline (24/7) dia jap.
0120-141369

#tut tuut, tut tuut , tut tu..


"Di sini, Kilang Perusahaan Meiji,Selamat sore pak, apa bisa yang boleh kami bantu pak?"

"amboi..sedapnya suara, mesti cantik kan.."

"err..maaf ,ada apa yang bisa saya bantu?"

"....sebenarnya, pasal puding karamel ni, kat sini ada tulis nyuukazai, just nak konfirmkan balik ,ini asal dari lemak tumbuhan ke atau haiwan?"

"oh, bentar ya pak...teng te neng neng neng nong neng nong neng..(lagu reception)"

"hello pak"
"ye , ye saya bercakap"

"Biasanya kami gunakan lemak tumbuhan sahaja untuk semua produk, tapi untuk puding karamel, kami gunakan lemak tumbuhan dan haiwan sekali,"

"oh, iyeke, terima kasih"



Maka , bolehlah kita letak balik.
Andaikata esok ada bisikan halus yang  suruh aku makan puding ni lagi, aku akan telefon lagi,lagi lagi dan lagi, sampailah boleh . Dan kalau boleh , tobat lahumla aku nak telefon lagi lepas tu.(haha)
Sebab tulah aku suka shopping sini sorang-sorang.Budak-budak Malaysia sini semuanya soleh-soleh belaka.Sebagai contoh, jejakaC, beliau bukan saja tak pernah ponteng tadarus, malah sangat up-to-date dengan hal-ehwal umat di kala ini..Gi ngan dia, buatnya ada barang kat dalam raga aku tu tak boleh makan kang, sia-sia je usaha aku selama ni (haha)

Pembaca sekalian, yang buruk sila jadikan sempadan.




Malaysia, Bumi Bertuah

  Berjalan dalam Tesco ,jujurnya, aku tak pernah pun belek lama-lama bila nak beli Ikan Markerel Dalam Tin, cukup tengok ada cop halal ; jalan.Seperti orang kebanyakan macam aku, korang pun tentu tak ambil kisah, berapa kandungan karbohidrat dia, protein dia dalam berapa persen, jumlah kalori dia ok ke tak .Cuma ada sekali je la yang tak boleh blah, kat depan besar-besar tulis 'tanpa perisa tiruan', bila cek balik belakang , ada monosodium glutame(AIgO 981921830193129..ntah pebende tak ingat). Ntah apa-apa, kalau bawak mahkamah menang besar ni.

   Memandangkan Malaysia negara Islam , yang majoritinya umat Islam, why not la, kita mansuhkan cop Logo Halal, then sebagai gantinya , logo 'Non-halal'. Yelah, macam nak membeli baju raya , dah tentu-tentu kita pergi Kamdar ataupun Den Wahab. Kat sana, just carik saiz ape, kaler matching dengan kasut ke tak, nak teluk belanga ke, cekak musang ke.Ada orang beli baju raya kat kedai top-up? Atau orang datang jauh-jauh semata-mata nak beli top-up kat Nagoya Textile .Selalu gak jumpa kedai top-up dalam kedai baju la tapi.Same goes to halal food industry. Dah tentu semua orang cari yang halal.Yang tak halal , kita cop 'haram' or 'non-halal'Then, takdelah kes tipu-tipu sijil halal la, logo hala palsu la,umat Islam diperkotak-katik la ,.Kita superior, but the same time, kita tolerate dengan dengan kaum kafir yang lain.


"Masaelahnya ,kau tengokla kilang-kilang biskut sape punye, kilang air mirinda tu,..kalau takde halal , lagi senang la derng nak naik kepala, kite ni tiap hari makan barbi je"



Ok, here there some story.

Lewat 90-an, just before millenia,logo halal masih lagi kartun.Macam corak bunga kat hujung peket tu.
 Ayahanda seorang peniaga kantin sekolah. Tiap-tiap minggu ada menu mee kari. Jadi kena beli bebola ikan dengan jumlah yang banyak. Ayahanda selalunya borong kat pasar borong Teluk Intan, aku kena ikut sebab itu satu-satunya peluang terbaik nak mengenden-ngenden .

   Sampaila satu  hari sabtu tu , ayahanda pergi ke kedai yang regular yang dia biasa pergi ,borong kedai Apek tu ,angkat itu sayur, taugeh, ikan bilis , minyak masak, telur,so-on,..blablablablablabla.. kecuali satu barang je dia beli tempat lain , fish ball..
   Sebenarnya masa tu, tengah kecoh satu Perak , ada kilang bebola ikan kat Lumut ni pakai perut dan daging barbi.Sampai masuk buletin utama. Dan-dan semuorang puasa makan fish ball jap..Oh ya,kalau korang nak tau daging barbi tu rasanya macam ayam skit,sedap,    lembut gebu skit-ni Labmate aku la yang citer.Kalau benarlah apa yang dikata, no wonder la, kenapa aku berselera ,dan cikgu-cikgu sekolah tu pun turut sama-sama berselera makan mee kari ayahanda.Tapi, bila kes dah reveal, ayahanda terus stop beli kat mana-mana kedai kat Teluk Intan., since fishball situ pun kilang-kilang Lumut punya produk..
    Tapi beb,manaleh tahan, mee kari tanpa fishball umpama burger tanpa daging burger.Maka ayahanda usahakan juga mencari hingga ke Sungai Manik, teritori orang Melayu kat Teluk Intan..Kat situ ada kedai yang jual fish ball .Tokey dia orang Melayu , nama dia Pak   ,..Pak  ,  ... Pak,..katakanlah Pak Itam.Rupanya, bukan ayahanda seorang je, ramail lagi yang berbaris nak membeli fish-ball Pak Itam ni.Sumer ni mungkin peniaga-peniaga kedai makan gak, sebab kuantiti beli sorang-sorang dah macam nak wat kenduri arwah.Eh? rival ayahanda pun ada kat situ gak,hehe.
     Hakikatnya , fish ball Pak Itam ni, haram takde la sedap mana sangat, kadang-kadang gigit terasa lagi tulang-tulang ikan. Kaler pun tak ceria, suram. Tapi ayahanda sanggup datang balik esoknya, sebab stok hari sabtu dah sold-out.Jauh woo, nak ulang-alik Sungai Manik .Kadang-kadang hari ahad pun sold -out, maka minggu tu terpaksa ditiadakan menu mee kari.Laku sungguh fishball Pak Itam, rasa macam nak tukar cita-cita jadi peniaga fishball lak time tu.

   Tetiba aku terfikir, dalam-dalam tak sembahyang , tak bayar zakat, tak puasa,orang-orang Melayu ni rupanya dalam bab halal haram makan minum ni jaga sungguh .Macam aku cakap awal-awal, logo halal kat peket tu hiasan semata, biarpun tak sedap, yang penting halal dulu, dan kalau Pak Itam ni seorang yang bijak, by now, beliau dah bukak kilang pertamanya kat Sabah , dan yang ke- 5 di Malaysia- perkara yang tak pernah terjadi dalam lipatan sejarah, bilamana Jakim roll-over Enakmen Undang-undang Halal , dan logo halal yang diperbaharui diperkenalkan. Hapelagi, berlumba-lumba kilang-kilang kat Lumut tempek Logo halal yang standart kat fishball derang. So, masyarakat yang panik dulunya, dah start balik beli Fishball kat kedai-kedai runcit cina, termasuk ayahanda. Pak Itam?, apa khabarlah hendaknya sekarang, sebab dia pun dulu jual pakai ikat-ikat plastik je, nak tampal tarikh luput jauh sekali.

See my points?
Peoples bother to know whether the product they buy ada logo halal ke tidak, instead of, checking overall the details especially the ingredients and the manufacturer.In other hand, niat untuk memperkasakan syariat syiar Islam, rupanya takdelah efektif sangat utk ekonomi orang Melayu,  yang jadi, terbalik. Tempat lain tak tau le, tapi kat sini, cumanya aku takkan beli air tin yang company arak buat , walaupun buleh diminum.



Kalaulah semua itu sah Halal, dan yang mana  Haram itu saja Haram.Maka;
1-Masyarakat lebih cenderung untuk tahu siapa yang buat, kalau orang Islam, gunakan tanpa was-was. Lagipun takkanlah orang Islam sendiri nak buh menda bukan-bukan,..kan...Melainkan kalau ada, kita wat undang-undang yang hukumannya ,ikat kedua belah kaki dan tangan, dan diseret di atas jalan raya sejauh 14 km dengan kereta Kancil.

2-Tiada lagi kes logo Halal palsu. Cuma ada logo non-halal saja. Takyah minta pengesahan sijil ke pemeriksaan ke hape,Once dia guna material haram, labelkan like the others harmfull product. Like precautions alert.Ada  sape-sape ke nak letak logo haram palsu?
  Dulu ada kes, orang report tentang kesahihan sijil halal kat sebuah restoran sushi ni, sebab shoyuu(kicap) yang digunakan sah mengandungi mirin. So, bile cek-cek, restoran ni menang kes sebab logo dan sijil halal dipakai untuk sushi SAHAJA. Cuakkan. Letak logo kemain besar, still lagi ada doubt.Korang dah cek sos-sos cili kat yang kat M'c D?, mana tau kan, bende boleh jadi.
   
3-Kita, orang Islam lagi prihatin dengan apa yang kita makan hari-hari, masa nilah nak gunakan kuasa 60peratus membeli rakyat Malaysia  dengan sebaiknya.Bukan nak kondem bangsa lain, just macam rugi, dah 53 tahun merdeka pun, ada lagi orang cina sekadar faham orang melayu ni cuma tak boleh makan barbi ja.Penguatkuasa JAKIM pulak terhegeh-hegeh la serbu sana, serbu sini. Walhal nak pohon sijil ,takat dua ratus ringgit lebih je, tapi bayangkan KFC dah beribu cawangan satu nagara tapi pakai satu sijil je.Untuk yang company kecik, jenuh la deme explain satu-satu.. Wahai saudara-saudaraku sekalian, tugas menyampaikan dakwah bukan di atas bahu JAKIM sajakan?.






Kesimpulannya, apakejadahnya ko datang sini, tapi tak beli  pebende pun??

Oh, saja temankan aku ye,ehehe lupe-lupe, sori.
Aku ingatkan ko still tak yakin lagi. Takpelah, lain kali kalau nak bershopping barang makan, roger-roger je la.Islam ni kan mudah.Dalam prinsip muamalat, semua barang makanan itu halal, selagi tiada unsur haram yang mengharamkan,kalau ada, walau sedikit , maka automatik jadi haram.Aeon ni aku tak abes explore lagi,dan aku rasa banyak lagi barang yang boleh makan, dari yang tak boleh.Takpela, take time. Serunding yang mak ko kasi tu ada lagi kan, abiskan tu dulu.


Oklah, banyak pulak membebel ,hari dah makin gelap ni,kang tak sempat nak Maghrib.




Hari ni kita try bayar pakai mesin, self- servicela kirenya.Biasa aku lagi selesa bayar pakai cashier, selain cepat, sebagai customer , akan ada rasa dihargai di situ, sebab ada human-touch.
Alang-alang korang pun sudi teman aku , so apakata kita demo skit pakai mesin ni.


Mula-mula..

 sediakan beg yang bawak dari rumah ni.Eco skit.


Pastu tekan butan atas, tanda kita pakai beg sendrik.






















Then bolehlah start scan satu-satu ...dan..aaa??














..
dan
 aaa..?


tembak sekali lagi
tet!




...dan ,  haa?


last-last..


Tet!




DAN,


.
HAAA?
.
.
.
...





























Pergh..sejak bila lak ni? Kena bawak balik Malaysia ni teknologi ni.
Kejap,kejap , asal ko sengih-sengih ? tak kelakar dowh..

Next time ,kita datang , bila bayar pakai cashier balik, anggap mesin-mesin ni tak wujud , LOL


 Ok, thanks ,sudi temankan aku.Tak dan ni, tapi nanti aku belanja ko  ,belanja makan onigiri.


_ciou









p/s:awek Brazil ni asik, srohh,srehh,srohh, srehhh, kurang sudah peratus cantik dia kat mata aku.Keep warm guys~

p/s/s:jadual tu petik dari sini dan banyak lagi info kat sini:)

Read More

Monday, December 20, 2010

New Accessory:: Canon EF70-200mm F4L USM

29 comments

   Blog adalah medium terbaik, wadah untuk menunjuk-nunjuk harta kekayaan masing-masing. Di kesempatan itu, saya juga tak mahu melepaskan peluang ini untuk  menunjukkan harta kekayaan terbaru yang baru saya miliki sebentar tadi.

Jaa, jaangg~!

gambar pinjam google jap

Recomended to those rookies, yang masih tercari-cari identiti sendiri untuk menempah nama dalam dunia fotografi yang fana ini. Dengan adanya  Canon EF70-200mm F4L USM  ini, kamu boleh mencuba cabang-cabang baru , menjadi pioneer, supaya otai pun kagum dengan shoot-shoot yang  kamu miliki.Antaranya;


Astro-graphy;
-Tangkap bulan sahaja.aje. Malam kang gambar bulan, malam esok bulan, malam lusa pun bulan.Buat potrait lengkap family bulan, bukan setakat anaknya sahaja.Make sure setiap perubahan pada permukaan dan kawah-kawah bulan itu direkodkan sekali.Kalau bernasib baik, hasil-hasil seni kamu mungkin menjadi rujukan utama NASA , JAXA, mahupun ANGKASA..


Perverto-graphy;
-Despite of street-candid, cabang ini kamu dimestikan untuk shoot gambar gadis sahaja.Kalau dapat anak dara jiran yang persis Julie Woon , itu sudah bagus.Shoot dari celah tingkap bilik kamu.Hayati setiap pergerakan, ambil feel, dan shoot!.Follow every movement of her body dan kandid ekspresi muka dan moodnya yang spontan itu. sekali. Kalau perlu, stalk sampai keluar, stand-all-out dekat mana dia selalu lepak, dengan siapa dia selalu hang-out. Rakam setiap bibit suka-duka dia, secara detail. Close-up muka hingga nampak cabai di celah gigi masa dia tengah makan.
     Oh, ya pastilkan rumah jiran kamu itu tiada connection internet, or at least dia tak pernah tahu apa itu flickr,photobucket,mahupun facebook..Otherwise, jangan tanya saya kenapa bapak dia selalu mengetuk2 pintu rumah kamu dengan parang.. Series saya tidak tahu..





Orait.
Ini saya attach-kan  skit gambar2 lens yang saya punye lak.




























































------





























hehe, Mug saja yang mampu .
Harga asal lens dia yang sebenar adalah dalam RM 2600  .Kalau pandai carik, busuk-busuk pun RM 1800. .Mane nak korek duit banyak tu oi.Anak Tan Sri pun fikir banyak kali..



Takpelah, berangan dulu.

Bak kata orang Lambor Kanan;

     " Biyor pape, aseikan bergaye...ye dok?"


          Ajernye ye....




















Selain peranan utamanya sebagai tempat simpan air minum ,  ia juga boleh berfungsi sebagai  alternatif sementara sekiranya body-cap hilang atau tercicir memana.








Macam tolol pun ade. Nasib baik saya bukan pengguna Canon.

_ciaou








p/s: air dalam gambar tu Oldtown White Coffe( pek hijau:Hazelnut).Minumla, sedap saya rasa, tapi kenapa saya guna saya?


Read More

Tuesday, December 14, 2010

Teguran Ikhlas Buat Kohai Tersayang

12 comments








Just in case.Aku tau korang tak pandang tandas ni lagi dah.









p/s:フリーター、車を買う





Read More

Friday, December 10, 2010

Teka-teki jap

15 comments







 

Dalam banyak-banyak air teh, 
air teh ape yang orang jual dalam kotak?
.... 
Jawapannya teh botol ..


kikiki funny sungguh saya..









 p/s:えびアボガドロもう一枚ちょうだい

Read More

Wednesday, December 8, 2010

10 things before 40

15 comments
































p/s:ketika wajah ini penat memikirkan dunia, maka berwuduklah.Ketika tangan ini letih menggapai cita-cita , maka bertakbirlah.Ketika bahu tak terdaya memikul amanah, maka bersujudlah.Ikhlaskan hati dekat diri pada-Nya.Agar kita tunduk disaat yang lain angkuh,kita teguh disaat yang lain runtuh.Agar kita tegar disaat yang lain terlempar.Selamat menyambut Maal Hijrah 1432, moga bahagia di sini makmur di sana.


Read More

Tuesday, November 30, 2010

Kucing juga berzikir, bertasbih.

33 comments

   Assalamualaikum dan Salam Satu Dua Tiga.


 Sepertimana yang Ustazah Azizah pernah ajar , (korang aku tak taulah ustad mana yang ajar), semua makhluk ciptaan Allah semuanya berzikr, 24/7 tidak pernah henti-henti memuji-muji keesaan dan keagunganNYA.Jadi untuk hari ini , aku nak bercerita sikit tentang perihal kisah haiwan yang boleh dijadikan tauladan bersama-sama ini.










        Masa tingkatan 2 , sekolah jadi host kejohanan olahraga daerah.Sebab aku lari asik dapat no.2 je, maka aku tak dapat wakil sekolah.Pun begitu, aku telah dipaksa  dijemput untuk jadi sukarelawan jap. Lewat petang lepas abis hari pertama kejohanan, aku gi tolong cikgu kemas-kemas fail, senarai nama dan daftar pingat kat rumah cikgu. 









Dia masuk dalam bilik. Cikgu aku ni agak kasar.Muka pun ada calar-calar kat mata, macam mata Shanks, tapi rupa-rupanya dia seorang yang penyayang .Ramai kucin kat dalam bilik tidur dia tu dalam keadaan memandang-mandang muka cikgu seolah-olah anak-anak kecil yang dahagakan belaian dan kasih sayang.....nyiaow, nyiaow, nyiaow..




Aku curi-curi pandang masuk dalam bilik, 
Dan apa yang aku nampak..










...............






  Selang seminggu, balik rumah aku pun cuba-cuba buat camtu dengan  Comel. Try-try tepuk bahu , macam cikgu buat kat kucing-kucing dia.










Tak pasal-pasal angin orang tua nih..








Sebabkan bengang , aku campak Comel kat dinding..grr..padan muke!






Semenjak hari itu, Comel dah tak balik-balik rumah lagi. Kali terakhir aku nampak masa sukan Olimpik kat China arituh, dia tengah melepak kat pangkin rumah jiran sebelah. Barangkali mahu melepas rindu dendam kat awek-awek dia kat situ.






...........




  Dek kerana penangan cakaran Comel ini jugalah, rambut aku tengah ini macam tak berapa nak ada sangat. Gugur.Macam-macam method aku try termasuklah pakai sikit tonic abang yang mahal tuh.


   Suatu hari , bila aku bukak al-Kuliyyah kat tv, ada seorang ustaz cakap, doa orang yang ditindas, dizalimi pasti dimakbulkan tanpa sebarang syarat,  baru aku teringat tentang Comel. Oh, rupanya, inilah balasan aku menganiaya Comel.Tiada kaitan dengan terlebih makan meggi, ataupun banyak sangat fikir.Pastilah si Comel berdoa agar ada balasan yang ditimpakan ke atas aku. 
Takpelah, aku redha. Moga ini menjadi pengajaran dan tauladan kepada kamu-kamu semua.






















 Kesimpulannya, janganlah kamu menghina, mengherdik, malah menindas sesama makhluk. Boleh jadi mereka yang kamu tindas adalah mereka yang lebih soleh dari kamu, apatah lagi mereka yang senantiasa berzikir, bertasbih,...


..
walaupun ia seekor kucing, macam Comel.
_Wallahuallam.














p/s:Dah,dah , jangan tanya apasal botak? tanya apasal botak?- sensitip

Read More

Monday, November 29, 2010

Final Autumn

11 comments




"Lawa anak sedara Temah tu kan...."
"Mana?..oo. yang dia tengah dukung tu ke, kepala otak ko, tu anak tu dialah, bulan 7 dapat sorang lagi"
"Iyeke..?? asal aku tak tau ,dem..Hahaha, kurang sorang classmate kita yang avaiable.Btw, sape laki dia, takkan Chot kot.."
"Haha..mestilah bukan. Laki dia junior ko gak, jambu ko, Faiz, ..."
"Adik ko? hahaha,adoi. Dah tu abang dia sekor ni  ape citer..Adik dah nak masuk dua dah ni"
"Aku? ...Aku Thaipusam tahun depan kot.Raya Haji hari tu dah tunang dah.."
"wow..boleh tahu,sapekah gadis itu.."
"Tu haa ,sebelah Temah, Telah, adik si Temah.."
"Senang raya korang nanti kan, naik satu keter je.."

Bersilang-silang macam crossword puzzle ....









p/s:Peoples keep talking how to,when to, why to,..arguing when others get in line to proceed another chapter -That's how Relatives Theory works.



Read More

Wednesday, November 24, 2010

Perkara yang kalau takde , takkan dipanggil Majlis Hari Raya

36 comments

  rembat sini




   Oleh kerana sambutan raya aidilfitri pun delay dekat 2 bulan, maka entri pasal raya pun delay gak 2 hari.Harap maaf dan maklum.Ni antara open house wajib dan no. 2 terbesar kat Jepun selepas Duta Tokyo..kot.Just kat sini kajian ringkas pasal student life kat sini, yang mana perkara wajib yng wajib ada setiapkali majlis raya berlansung.


Satey
Anak tokey murtabak dah balek, maka tiadalah muratabak. Jaguh Mee Bandung da balik, maka tiadalah mee bandung. Pakar Air sirap bandung pun dah balik , maka air kotaklah sebagai ganti.Tapi ,tak kirala anak tokeyke, otaike, hapeke, sate ade tetap ade.Resepi bantai.Janji ade. Takde tak raya la.Setuju?


Ucapan Raya
..yang biasanya takde kaitan dengan hari raya. Almaklumlah, jarak dari malaysia kan jauh,maka ambil masa skit nak tau bila raya.So, sedikit sebanyak menganggu tumpuan nak sambut raya secara sirius.


 " Asslamualaikum, saya Hamdan, baru 4 tahun datang sini, taun depan sambung lagi. Kat sini saya buat persediaan nguk ngap nguk ngap nguk ngap nguk ngap nguk ngap nguk ngap nguk ngap nguk ngap nguk ngap nguk ngap nguk ngap nguk ngap hobi saya memancing nguk ngap nguk ngap nguk ngap nguk ngap nguk ngap nguk ngap nguk ngap nguk ngap nguk ngap nguk ngap nguk ngap nguk ngap  nguk ngap nguk ngap  nguk ngap nguk ngap  nguk ngap nguk ngap  nguk ngap nguk ngap merah warna kegemaran saya  nguk ngap nguk ngap  nguk ngap nguk ngap  nguk ngap nguk ngap  nguk ngap nguk ngap  nguk ngap nguk ngap   nguk ngap  nguk ngap nguk ngap  nguk ngap nguk ngap  nguk ngap nguk ngap nguk ngap  nguk ngap nguk ngap  nguk ngap nguk ngap  nguk ngap nguk ngap nguk ngap  nguk ngap nguk ngap  nguk ngap nguk ngap  nguk ngap nguk ngap
 ngap nguk ngap . Sekian itu sajalah, selamat hari raya~


Diselang-selikan dengan bunyi efek angin dalam perut.




Zarina
Apahal pulak minah  ni bleyh list nih?.Okla, at least untuk 2 tahun mendatang ni , Zarina adalah sebagai indikator tetap yang menunjukkan majlis yang korang datang tu , majlis hari raya. Gadis ini dibawakan khas dari Toyama, khusus buat penyeri majlis dan penghabis puding. Ahaks sorila Beng, aku memang suka menjolok sarang tebuan.Btw,Toyama- Nagoya tu agak jauh,sama jauh macam Melaka nak gi Dungun , naik Sani Ekspress kul 12 tengah malam.


bukti nasi habis




Sesi Fotografi
Okeh, mula-mula tangkap  beramai-ramai, pastu ikut universiti, pastu ikut batch, kemudian ikut fakulti, disusuli dengan sekolah lama, and then ikut negeri, rumah, blok kediaman,warna baju, jenama kasut, sape yang pakai spek,.........last skali ikut warna kulit.




Vidiyo
 Macam tahun-tahun yang lepas, video dan raya bagaikan aur dengan tebing.Masing melengkapi antara satu sama lain.So, tahun ni, biro komunikasi , di bawah unit kesenian, kebudayaan dan perpaduan sekali lagi ditugaskan untuk , mengambil dan meng-endid video.Hasilnya macam kat bawah;



OPen House @ Nagoya from synthiO_ra on Vimeo.






Tahun depan kalau takde vidiyo, takkan diiktiraf majlis raya. Kamon la oii, kamera dah mahal dah.

Bagaimana pula dengan hari raya anda?,  adakah raya anda jug....ah nanti-nantilah sambung, dah lambat ni,


Sekian_saya melaporkan dari sini, ciao.











p/s:sehingga berjumpa lagi raya tahun depan.(Maaf,lagu tu ade explicit skit,pura-pura tak dengar yer)

Read More

Friday, November 19, 2010

Winter Vacation

14 comments







                    ....//....................................................................................................................................................................................(credit to houjusaram)


     This is “The Safest Wall” -The thing that i would never forget about Seoul except the dishes. Located near at Namsan Tower (Seoul TV Tower) .Young couples show their love for each other by locking a pair of padlocks to this fence, and throwing the keys over the edge. By throwing away the keys, they are showing their undying commitment to each other. And if you are out there, I promise I will take you to this place. I hope you exist. I’m waiting.











.....


If not I will






















do this to other's..


NGAHAHAHAHA...











p/s:Apabila kamu kata kamu mahu keluar mengembara, kamu dah beritahu diri kamu yang kamu bertekad mahu mencari cinta yang sejati. Maka kamu berhabisan berhari, berbulan, malah bertahun-tahun lamanya di perantauan, merentangi ombak laut gunung yang tak bersempadan. Sampai satu masa , kamu penat, lelah kerana cinta yang dicari tiada di mana-manapun.Kemudian kamu pulang hampa.Oh...cinta yang kamu cari rupanya ada di tempat asal kamu, dan kamu akan menghargai 1001 kali lebih jika kamu tidak keluar mengembara tadi-itulah sejati cinta yang kamu cari
. Datanglah kemari, keratlah jari-jari aku kalau kamu tak percaya.

Read More

Thursday, November 11, 2010

Sejauh Mana Matlamat Hidup Memainkan Peranan

23 comments

  PERHATIAN SERIUS:Sila sediakan sekotak tisu kerana bacaan berikut bakal menyentuh hati kamu.



 Masa tadika dulu, aku dipaksa masuk dalam pertandingan pakaian beragam.Aku tanya bonda , pakaian beragam jadah apa?.Tapi bonda tanya aku balik , dah besar esok nak jadi apa?. Tanpa ragu aku jawab polis. Sebab ape?, sebab masa kecik kan nakal subhanAllah, Jadi bonda selalu gunakan subjek polis , siren polis, kete-kete polis dan seumpamanya ,untuk takut-takut aku, supaya jadik budak baik.

"Haaa polis , tangkap budak ni, tangkap budak ni , nakal sangat tangkap dia ni mehh!!"

So, bila dah jadi polis, takdelah boleh bonda nak acan-acan aku cmtu lagi, dah sama geng ngan polis kan.

Maka pakaian beragam aku, selaras dengan standet polis ketika itu ,seluar khakis, baju biru laut china selatan, dengan topi polis.


Depan aku ade sorang budak pompuan yang cute. Dia pakai ala hula-hula Hawai, dengan bunga-bunga plastik kat kepala, tangan, dan yang paling besar lilit kat leher, menyerkup sebahagian badan dia.





 Seingat aku budak ni agak clumsy, then bila tiba turn dia naik pentas, kaki tersadung dan terjatuh. Cepat-cepat dia bangkit, betul-betulkan rambu-ramba dia , dan jalan macam biasa.


 Bila turn aku, baru perasan. Ropol-ropol bunga yang sangkut kat leher , terkaleh abeh ke belakang.Budak pompuan tu pulak hepi-hepi, macam takde apa bende yang beasr berlaku kat dia. Yelah, budak pun lagik kan .Itulah first time aku nampak gurls yang sebaya dan tak berbaju secara langsung, dan kali terakhir yang aku tak suchi--mu.
Korang bile dah ada  anak nanti, berpada-padala dalam mendera , kesian budak tu. 20 tahun akan datang bile adik2 nk pedajal akak dia, upload kat FB iQ(beta version tahun 2032), abes satu kolej akak dia tengok gamba dia masa kecik2. Boleh mentel gak  , lagi-lagi bila ada orang komen lebih kurang camni;


" patutla.. dari kecik lagi da papan.."

 Tak mentel ke?






Pemenangnya ialah cik Batman. Bonda cakap aku dapat no.2 , sebab contest tu cuma no.1 je yang dapat hadiah.Dan setiapkali aku masuk acara lumbalari dalam guni ke hape ke, bonda akan cakap aku dapat no.2. tak dapat hadiah sebab hadiah cuma yang no.1 je . Thanks mom, i knew you did'nt meant to do that.

Jadi seorang Batman juga agak kewl, apatah lagi memang cita-cita setiap budak laki  nak jadi hero, sang penyelamat dunia bila dia besar nanti. Tapi aku refuse, sebab masa tu aku tak reti bawak keter. Kalau naik keter polis, boleh gak suruh kawan yang bawakkan.

 Itulah cita-cita  aku sampai darjah. 3. Masa tu che`gu kelas , pompuan. Korang paham jelah , che`gu pompuan ni cammane, memekik-mekik, pitching tinggi, keje belambak, dan tak pernahnya lawak. Sampailah satu hari bila che`gu  tu bagi ucapan kat perhimpunan,

"Saya nak jadi cikgu sebab saya mahu  mendidik anak bangsa  saya sendiri...!"

Tergamam aku.Barangkali kalau kamu dengar mana-mana pun kawan cikgu kamu cakap macam ni, mungkin kamu akan gelak sinis.(kihkihkih). Kalau orang tua kat kampung dengar , mungkin kagum la skit. Mahu cakap kat abang-abang kamu? nak mampus?..
Tapi untuk budak-budak , yang dunianya hanya main lastik, lempar kasut, dan rembat rambutan jiran dalam seharian hidup, dengar perkataan yang 'ambitious' sebigini pasti saja merubah persepsi hidup dia untuk masa depan. Tak caya , cube try tanya anak sedara kamu yang sedang menonton Ultraman Kosmos tu, tanya dia, nak bawak tak kapal terbang tu.
"jadi ultraman la, boleh terbang sendrik, ..bila besar boleh pijak pakcik balik"-ahh, sudah, apasal kamu tanya?

    Start dari hari tu aku set , satu hari nanti aku nak jadi cikgu, yang boleh didik anak bangsa sendrik.Dah ada cita-cita , jadi kenala peratikan gelagat cikgu iye dok?.Oh, rupanya aku belajar something , nak jadi cikgu kena berani buat salah.Pagi itu , cikgu tak masuk kelas, rupa-rupanya, cikgu tu termasuk-terajar kelas sebelah.Dengan muka yakin, cikgu tu explain balik. nak berjaya kena berani gagal.


Wow!!Kagum sekali lagi.

..............

    Perkataan Jurutera buat 1st time dengar masa darjah 6. Itu pun sebab jiran sebelah taman perumahan yang kat sebelah sana keje jurutera JKR buat bagunan sekolah.Err..belum sampai 40 bijik rumah kire jiran lagi la kan?..Dia ni best friend forever ayahanda, so selalu pergi rumah dia.
    Rumah dia uols nak tau, besau-sebesau nye. Ruang tamu tu boleh main futsal la yuno.Dia tak pakai merc, tapi pakai Rusa, dua bijik .Lama gak aku fikir ,asal pakai Rusa; patutlah, rupanya anak ada sampai 11 orang. Nak pergi piknik memana , senang, takde yang kena jaga rumah. Jangan tanya  aku apasal tak angkut bas terus, beli Rusa pun dah abes misteri untuk aku telan.
Kesimpulannya , jadi jurutera itu kewl, duit banyak, rumah besar , anak ramai, dan boleh beli Rusa  2 bijik. Dah dapat syurga dunia dan bahagia sampai hujung nyawa.
Orait,set- Jurutera!!

 Tapi,  langit tak selalunya cerah Bonda bukannya anak mat salleh yang boleh dibawak speaking kat rumah. Maka aku miss nak masuk smkasas- satu2nya sekolah paling power dalam dunia yang aku tau masa tuh.Sebagai ganti , aku masuk sekolah yang asramanya tempat cipan-cipan bertepuk tampar suatu ketika dahulu.
 Masuk asrama kecil boleh tahan bestnya.Aspura ada 2 dorm, 1dorm ade 20 orang, maka kesemua ada 45 orang, eh apahal lak nih? .... oo ade bilik kecik seblah bilik air jugak boleh sumbat lagi 5 orang.Aspuri tak sure lak, sebab tak dan nak tanya senior yang pernah inspect masuk aspuri memalam, sebab pagi esoknya dia dah blah.
  Duduk situ, campur form 1 sampai form 5,belajar bermasyarakat tanpa kenal beza umur..So, tiada isu abang-berabang , melainkan angkat mengangkat dikalangan penghuni aspura dengan aspuri..Siap buat sibling's thread lagi tuh, jangan wat gile.
  Then, Alhamdullilah , pindah lagi ke tempat yang bukan main hujung bumi.Air paip asrama tu kandungan kalsium dia sangat tinggi. Kalau minum secara konsisten 8 gelas sehari, cukup satu sem , berak keluar kapur tulis, kalau cirit keluar kapur kasut.Berbeza ngan asrama dulu, asrama ni penghuninya ramai, tapi ada 2 form saja sebabkan sekolah tu nak consetrate kan SPM saja.Pun begitu hubungan tak bape kamceng sangat, nak berangkat-angkat takde harapanla..Kat situ kalau berselisih dengan budak form5 nak pergi dewan makan ke, nak ke surau bersolat jemaah ke , wajib kena tegur macam nih;

" Assalamualaikum Abang Remi yang baik hati dan jujur.."

WHAT THE ??

Bayangkanlah tiap kali  nak gi prep tak bebuih mulut.
Ok, fine, bagi  salam memang bagus,merapatkan ukhuwwah dan dapat pahala lagi, tapi kalu perangai sekor-sekor dah macam iblis pulang petang, celah mana yang baik hatinye..hahaha..


dirembat dari super2 senior ,Abang Emran yang kacak,lagi berbudi pekerti



Sekali lagi , disebabkan bonda bukan anak orang putih, maka cita-cita aku nak pergi negeri mat salleh tampak samar.Bukannya apa, time tu aku nak sangat naik kapal terbang. Sebab tu aku tak teragak-agak bila isi borang apply matriks , aku pilih Matriks Labuan line pertama, line kedua pun aku kick-in Labuan, line ketiga baru isi Gopeng  . Yang dapat , Gambang, demn tak masuk list langsung..Sudahnya aku pun keluar pergi ....

....


Tup, tup terus ada kat sini, Nagoya Darul Taqwa- benda yang dalam mimpi tak pernah wujud, apatah lagi dalam matlamat hidup yang nak sangat jadi jurutera ni .

....






Jadi , penting sangat ke matlamat hidup ni?.Pakcik makcik sikit punya bangga kalau anak mereka seorang jurutera ,  megah bila ada anak seorang doktor, lawyer? pensyarah?Pernah juga kakak-kakak aku paksa suruh jadi pereka fesyen. Nak ubah tradisi pujuk mereka. Back to 10 years before, kalau kamu perasan, kebanyakan pereka fesyen semuanya aw-aw belaka.Jadi mind-set aku kata,laki lembut sahaja yang boleh jadi pereka fesyen dan menganggap kakak-kakak aku ini sedang menganjing aku.
   Tapi lepas tengok interview kat TV 2-3 tahun lepas,Jimmy Choo ni sendri taklah selembut mana, even selembut-lembut Chef Wan dulu pun graduan accounting ,dan pernah jadik akauntan sekejap.Sekeras-keras umat manusia yang pergi Germany itu pun, balik-balik jadi penyanyi, macam Hazami. Pendek kata dengan dunia yang sesempit camni pun orang  dah boleh turn 180 darjah.. Itu yang dah ada matlamat ,kalau takde, jawapannya perut terburai-burai di tengah jalan sambil mengharap simpati orang ramai, tapi takde sape nak tolong sebab nasib le sape suh jadi mat rempit .


Matlamat hidup? atau matlamat dalam hidup ?.
Kalau ditanya tentang peranan ,jujurnya aku akan jawap ntah, siapalah aku yang rendah ni nak bercerita tentang benda-benda camni, lagi pun hari esok pun kita tak tahu pucuk pangkal hidup ni cammane.

TAPI

At least, bila dah set matlamat , setiap yang berlaku kita boleh ingat setiap detail demi detail yang jadik dalam hidup kemudian kaitkan satu citer dengan citer yang lain, top-up sikit2 dan boleh dijadikan bahan bercerita, modal berblog macam entri ni- Peranan utama matlamat hidup yang aku jumpa setakat ini.
Heh,Kalau tak, takde lah kamu payah-payah nak baca sampai ke tulisan warna merah ini kan?


.....
.........
................



Itulah serba-sedikit riwayat hidup aku setakat ini.Jangan risau, aku takkan tunggu 20 tahun lagi untuk nak tulis benda yang macam ni. Menulis blog ni pun tak pernah ada dalam mana-mana matlamat hidup, sebabnya aku suka menulis,dan aku menulis kerana aku suka bila ada korang yang sudi membaca .
Terharu bukan.

Okeh, sekarang bolehlah ambil sekotak tisu tadi, keluarkan semua isi dalam, talakan mulut ke lubang, dengan kiraan 1...,2.. uwwekkkk, .3...uwekkkk..













p/s:genap tahun depan dibulan ni , hari ni  , jam ni , minit ni,  dan saat ni, perkara ajaib bakal berlaku..Btw, sok pagi nak gi Osu, nak beli gadjet yang boleh tukarkan suara jadi huruf sebijik-sebijik.Malas pulak nak taip panjang-panjang nih.hoH.  Ade sape-sape yang nak kirim?

Read More
Related Posts with Thumbnails