Thursday, November 11, 2010

Sejauh Mana Matlamat Hidup Memainkan Peranan

  PERHATIAN SERIUS:Sila sediakan sekotak tisu kerana bacaan berikut bakal menyentuh hati kamu.



 Masa tadika dulu, aku dipaksa masuk dalam pertandingan pakaian beragam.Aku tanya bonda , pakaian beragam jadah apa?.Tapi bonda tanya aku balik , dah besar esok nak jadi apa?. Tanpa ragu aku jawab polis. Sebab ape?, sebab masa kecik kan nakal subhanAllah, Jadi bonda selalu gunakan subjek polis , siren polis, kete-kete polis dan seumpamanya ,untuk takut-takut aku, supaya jadik budak baik.

"Haaa polis , tangkap budak ni, tangkap budak ni , nakal sangat tangkap dia ni mehh!!"

So, bila dah jadi polis, takdelah boleh bonda nak acan-acan aku cmtu lagi, dah sama geng ngan polis kan.

Maka pakaian beragam aku, selaras dengan standet polis ketika itu ,seluar khakis, baju biru laut china selatan, dengan topi polis.


Depan aku ade sorang budak pompuan yang cute. Dia pakai ala hula-hula Hawai, dengan bunga-bunga plastik kat kepala, tangan, dan yang paling besar lilit kat leher, menyerkup sebahagian badan dia.





 Seingat aku budak ni agak clumsy, then bila tiba turn dia naik pentas, kaki tersadung dan terjatuh. Cepat-cepat dia bangkit, betul-betulkan rambu-ramba dia , dan jalan macam biasa.


 Bila turn aku, baru perasan. Ropol-ropol bunga yang sangkut kat leher , terkaleh abeh ke belakang.Budak pompuan tu pulak hepi-hepi, macam takde apa bende yang beasr berlaku kat dia. Yelah, budak pun lagik kan .Itulah first time aku nampak gurls yang sebaya dan tak berbaju secara langsung, dan kali terakhir yang aku tak suchi--mu.
Korang bile dah ada  anak nanti, berpada-padala dalam mendera , kesian budak tu. 20 tahun akan datang bile adik2 nk pedajal akak dia, upload kat FB iQ(beta version tahun 2032), abes satu kolej akak dia tengok gamba dia masa kecik2. Boleh mentel gak  , lagi-lagi bila ada orang komen lebih kurang camni;


" patutla.. dari kecik lagi da papan.."

 Tak mentel ke?






Pemenangnya ialah cik Batman. Bonda cakap aku dapat no.2 , sebab contest tu cuma no.1 je yang dapat hadiah.Dan setiapkali aku masuk acara lumbalari dalam guni ke hape ke, bonda akan cakap aku dapat no.2. tak dapat hadiah sebab hadiah cuma yang no.1 je . Thanks mom, i knew you did'nt meant to do that.

Jadi seorang Batman juga agak kewl, apatah lagi memang cita-cita setiap budak laki  nak jadi hero, sang penyelamat dunia bila dia besar nanti. Tapi aku refuse, sebab masa tu aku tak reti bawak keter. Kalau naik keter polis, boleh gak suruh kawan yang bawakkan.

 Itulah cita-cita  aku sampai darjah. 3. Masa tu che`gu kelas , pompuan. Korang paham jelah , che`gu pompuan ni cammane, memekik-mekik, pitching tinggi, keje belambak, dan tak pernahnya lawak. Sampailah satu hari bila che`gu  tu bagi ucapan kat perhimpunan,

"Saya nak jadi cikgu sebab saya mahu  mendidik anak bangsa  saya sendiri...!"

Tergamam aku.Barangkali kalau kamu dengar mana-mana pun kawan cikgu kamu cakap macam ni, mungkin kamu akan gelak sinis.(kihkihkih). Kalau orang tua kat kampung dengar , mungkin kagum la skit. Mahu cakap kat abang-abang kamu? nak mampus?..
Tapi untuk budak-budak , yang dunianya hanya main lastik, lempar kasut, dan rembat rambutan jiran dalam seharian hidup, dengar perkataan yang 'ambitious' sebigini pasti saja merubah persepsi hidup dia untuk masa depan. Tak caya , cube try tanya anak sedara kamu yang sedang menonton Ultraman Kosmos tu, tanya dia, nak bawak tak kapal terbang tu.
"jadi ultraman la, boleh terbang sendrik, ..bila besar boleh pijak pakcik balik"-ahh, sudah, apasal kamu tanya?

    Start dari hari tu aku set , satu hari nanti aku nak jadi cikgu, yang boleh didik anak bangsa sendrik.Dah ada cita-cita , jadi kenala peratikan gelagat cikgu iye dok?.Oh, rupanya aku belajar something , nak jadi cikgu kena berani buat salah.Pagi itu , cikgu tak masuk kelas, rupa-rupanya, cikgu tu termasuk-terajar kelas sebelah.Dengan muka yakin, cikgu tu explain balik. nak berjaya kena berani gagal.


Wow!!Kagum sekali lagi.

..............

    Perkataan Jurutera buat 1st time dengar masa darjah 6. Itu pun sebab jiran sebelah taman perumahan yang kat sebelah sana keje jurutera JKR buat bagunan sekolah.Err..belum sampai 40 bijik rumah kire jiran lagi la kan?..Dia ni best friend forever ayahanda, so selalu pergi rumah dia.
    Rumah dia uols nak tau, besau-sebesau nye. Ruang tamu tu boleh main futsal la yuno.Dia tak pakai merc, tapi pakai Rusa, dua bijik .Lama gak aku fikir ,asal pakai Rusa; patutlah, rupanya anak ada sampai 11 orang. Nak pergi piknik memana , senang, takde yang kena jaga rumah. Jangan tanya  aku apasal tak angkut bas terus, beli Rusa pun dah abes misteri untuk aku telan.
Kesimpulannya , jadi jurutera itu kewl, duit banyak, rumah besar , anak ramai, dan boleh beli Rusa  2 bijik. Dah dapat syurga dunia dan bahagia sampai hujung nyawa.
Orait,set- Jurutera!!

 Tapi,  langit tak selalunya cerah Bonda bukannya anak mat salleh yang boleh dibawak speaking kat rumah. Maka aku miss nak masuk smkasas- satu2nya sekolah paling power dalam dunia yang aku tau masa tuh.Sebagai ganti , aku masuk sekolah yang asramanya tempat cipan-cipan bertepuk tampar suatu ketika dahulu.
 Masuk asrama kecil boleh tahan bestnya.Aspura ada 2 dorm, 1dorm ade 20 orang, maka kesemua ada 45 orang, eh apahal lak nih? .... oo ade bilik kecik seblah bilik air jugak boleh sumbat lagi 5 orang.Aspuri tak sure lak, sebab tak dan nak tanya senior yang pernah inspect masuk aspuri memalam, sebab pagi esoknya dia dah blah.
  Duduk situ, campur form 1 sampai form 5,belajar bermasyarakat tanpa kenal beza umur..So, tiada isu abang-berabang , melainkan angkat mengangkat dikalangan penghuni aspura dengan aspuri..Siap buat sibling's thread lagi tuh, jangan wat gile.
  Then, Alhamdullilah , pindah lagi ke tempat yang bukan main hujung bumi.Air paip asrama tu kandungan kalsium dia sangat tinggi. Kalau minum secara konsisten 8 gelas sehari, cukup satu sem , berak keluar kapur tulis, kalau cirit keluar kapur kasut.Berbeza ngan asrama dulu, asrama ni penghuninya ramai, tapi ada 2 form saja sebabkan sekolah tu nak consetrate kan SPM saja.Pun begitu hubungan tak bape kamceng sangat, nak berangkat-angkat takde harapanla..Kat situ kalau berselisih dengan budak form5 nak pergi dewan makan ke, nak ke surau bersolat jemaah ke , wajib kena tegur macam nih;

" Assalamualaikum Abang Remi yang baik hati dan jujur.."

WHAT THE ??

Bayangkanlah tiap kali  nak gi prep tak bebuih mulut.
Ok, fine, bagi  salam memang bagus,merapatkan ukhuwwah dan dapat pahala lagi, tapi kalu perangai sekor-sekor dah macam iblis pulang petang, celah mana yang baik hatinye..hahaha..


dirembat dari super2 senior ,Abang Emran yang kacak,lagi berbudi pekerti



Sekali lagi , disebabkan bonda bukan anak orang putih, maka cita-cita aku nak pergi negeri mat salleh tampak samar.Bukannya apa, time tu aku nak sangat naik kapal terbang. Sebab tu aku tak teragak-agak bila isi borang apply matriks , aku pilih Matriks Labuan line pertama, line kedua pun aku kick-in Labuan, line ketiga baru isi Gopeng  . Yang dapat , Gambang, demn tak masuk list langsung..Sudahnya aku pun keluar pergi ....

....


Tup, tup terus ada kat sini, Nagoya Darul Taqwa- benda yang dalam mimpi tak pernah wujud, apatah lagi dalam matlamat hidup yang nak sangat jadi jurutera ni .

....






Jadi , penting sangat ke matlamat hidup ni?.Pakcik makcik sikit punya bangga kalau anak mereka seorang jurutera ,  megah bila ada anak seorang doktor, lawyer? pensyarah?Pernah juga kakak-kakak aku paksa suruh jadi pereka fesyen. Nak ubah tradisi pujuk mereka. Back to 10 years before, kalau kamu perasan, kebanyakan pereka fesyen semuanya aw-aw belaka.Jadi mind-set aku kata,laki lembut sahaja yang boleh jadi pereka fesyen dan menganggap kakak-kakak aku ini sedang menganjing aku.
   Tapi lepas tengok interview kat TV 2-3 tahun lepas,Jimmy Choo ni sendri taklah selembut mana, even selembut-lembut Chef Wan dulu pun graduan accounting ,dan pernah jadik akauntan sekejap.Sekeras-keras umat manusia yang pergi Germany itu pun, balik-balik jadi penyanyi, macam Hazami. Pendek kata dengan dunia yang sesempit camni pun orang  dah boleh turn 180 darjah.. Itu yang dah ada matlamat ,kalau takde, jawapannya perut terburai-burai di tengah jalan sambil mengharap simpati orang ramai, tapi takde sape nak tolong sebab nasib le sape suh jadi mat rempit .


Matlamat hidup? atau matlamat dalam hidup ?.
Kalau ditanya tentang peranan ,jujurnya aku akan jawap ntah, siapalah aku yang rendah ni nak bercerita tentang benda-benda camni, lagi pun hari esok pun kita tak tahu pucuk pangkal hidup ni cammane.

TAPI

At least, bila dah set matlamat , setiap yang berlaku kita boleh ingat setiap detail demi detail yang jadik dalam hidup kemudian kaitkan satu citer dengan citer yang lain, top-up sikit2 dan boleh dijadikan bahan bercerita, modal berblog macam entri ni- Peranan utama matlamat hidup yang aku jumpa setakat ini.
Heh,Kalau tak, takde lah kamu payah-payah nak baca sampai ke tulisan warna merah ini kan?


.....
.........
................



Itulah serba-sedikit riwayat hidup aku setakat ini.Jangan risau, aku takkan tunggu 20 tahun lagi untuk nak tulis benda yang macam ni. Menulis blog ni pun tak pernah ada dalam mana-mana matlamat hidup, sebabnya aku suka menulis,dan aku menulis kerana aku suka bila ada korang yang sudi membaca .
Terharu bukan.

Okeh, sekarang bolehlah ambil sekotak tisu tadi, keluarkan semua isi dalam, talakan mulut ke lubang, dengan kiraan 1...,2.. uwwekkkk, .3...uwekkkk..













p/s:genap tahun depan dibulan ni , hari ni  , jam ni , minit ni,  dan saat ni, perkara ajaib bakal berlaku..Btw, sok pagi nak gi Osu, nak beli gadjet yang boleh tukarkan suara jadi huruf sebijik-sebijik.Malas pulak nak taip panjang-panjang nih.hoH.  Ade sape-sape yang nak kirim?

23 comments:

hamzah ian said...

comel kartun lu

ザ-sylver-shooter said...

ni puji ke ape ni?

takky said...

nice entry...
syok bile bace even kene amek beberape minit untuk paham...
(coz tetibe ade ruang kosong yg byk between perenggan)
btw, baru follow blog nie x sampai sebulan pun...
nice 2 meet u....

maple said...

mr.sheri, entry ni mengingatkan saya time skola standard 1. kan ade borang kena isi psal cita2 anda. pusing2 jawapan masing2 :-

1)Cikgu (bodek cikgu punye psal)
2)Polis (motif pompuan pun tetibe nak jadik polis gak)
3)Bomba
4)Doktor (ni kire budak bijak la)
5)Jurutera (anak2 org kaye je kot tau pe tu engineer)

Pendek kate, budak2 mudah terikut dengan sekeliling & pengaruh tv hahahaha...

cthnya, dulu..adik maple cita2 nak jadik pemandu bas skola,gara2 kagum dengan driver bas skola dia..terkedu jab family kami mendengarnye time tu

p/s:kadang2 apa yg kita impikan x semestinya tercapai..maybe itu yg terbaik utk kita semua,berdiri di jalan yang kita berada sekarang :)

n a d e a said...

nice entry ;)

LORD ZARA 札拉 said...

apa ni, kata nak jadi cikgu, lepas tu tak jadi~

haish.

>.<

aku cam biasa nak tegur P/S kat bawah tu. apakah? nak kirim sekali benda yang kamu sebut tu. tak nak warna pink.

/Dayah//Nurul/ said...

haha, tadekla muntah sgt overall entri ni, dialog mcm papan tu sedih oke. cantik drawing sheri. sheri yg lukis kan...

susah kot nk stik cita-cita ngn matlmat tiume skola dlu. sy sendri konfius ngan blur tgk masa dpn

Amir said...

hehe ... cerita yang menarik. sbnarnya susah nak ada cita² sndiri dalam hidup sampai la satu tahap bila kita tau apa yg kita minat.

dulu masa kecik aku punya cita2 bila orang tanya smua yang mak aku cakapkan. tambah teruk bila cita2 tu bertukar-tukar ikut citarasa semasa mak aku ketika itu. hehehe.

hanisah said...

batman comel!!huehuehue

nsdahlia said...

cita2 tipikal budak2.
doktor, guru (hebat sikit, pensyarah), peguam, jurutera, polis.

tp anak sedare sy penah cakap nak jadik tukang kayu (???)

btw, i enjoyed reading ur blog. keep up :) and thanks for the words you wrote in my blog few months back.

ザ-sylver-shooter said...

@takky:thanx takky..pasal perenggan tu nnti saya ejas-ejas, kalu boleh nak kasi sedap mata mmbaca..nnti juling lak..kihkihkih(gelak comel)

@maple:tul2,..time tuh memang betulla..nak isi borang macm nk jawap soalan pekse , jeling2 kawan seblah..hobi pun kene tiru gak ,sorang suka membaca, abes satu row pun suka membaca gak...hahaha,
Adik maple tuh mesti suke duduk depan skali kan dlm bas. tk dpt seat, tepi pintu pun jadi..hoho

@nadea: thanx nad ;P

@zara:owh , malang skali itu hanya prototype saja, lagi 5-6 taun ade kat psaran dah kot..kehkehkeh

@Dayah: sebnanya dulu pun ade gak cita2 nk jadi kartunis macam akira toriyama tuh, tp sbb skill lukisan takat lukis kat pasir pantai je, terpaksa lupakan..thx btw

@amir:dude, i admire you, at least you got what others always wanted: passion
nice knowing you ftw~

@hanisah:polis tgh tu?

@nsdahlia: tu la, skrang budak dah start tulis angkasawan dah..
tukang kayu ok what..tukang kayu yang beriman..muehehe..
Komen yang pasal cmne nk tulis blog tu ke? sorila, byk minum air kencing semut, tak bape nk igt..thax blk sbb sudi follow..wihaa!

nsdahlia said...

ur welcome.

yea, komen yang tu la ;)

Usagi said...

'Aspuri tak sure lak, sebab tak dan nak tanya senior yang pernah inspect masuk aspuri memalam, sebab pagi esoknya dia dah blah.'

Sape senior tu? Aku hanya ingat 'senior yg lebih senior' yg blasah dia je. ngehehehe....

nurliyanamuhammad said...

gambar tu di mrsm beseri kan? aku tgk kat fb tunang aku.

ザ-sylver-shooter said...

@nsdahlia: ;)

@syafiqah: hahaha..boys stuff..

@norq: yup..ensemkan budak2 beseri?

nazihahisa said...

ceria psl zaman kecik2 tu lawak super! hihihi jath tersadung boleh bajet cool. ouh btw mmg o1 je dpt hadiah? kesian :p

oakleyses said...

oakley sunglasses, kate spade outlet, ugg boots, ugg boots, jordan shoes, michael kors outlet, longchamp outlet, tiffany and co, nike free, michael kors outlet, michael kors outlet, prada handbags, uggs on sale, nike air max, ray ban sunglasses, louboutin, louboutin outlet, michael kors outlet, ray ban sunglasses, longchamp outlet, polo ralph lauren outlet, michael kors, gucci outlet, burberry, ugg boots, cheap oakley sunglasses, louis vuitton, oakley sunglasses, nike air max, oakley sunglasses, oakley sunglasses, tiffany jewelry, louis vuitton, michael kors outlet, replica watches, tory burch outlet, ray ban sunglasses, christian louboutin outlet, prada outlet, louis vuitton, longchamp, chanel handbags, louis vuitton outlet, nike outlet, louboutin shoes

oakleyses said...

air jordan pas cher, coach purses, true religion jeans, michael kors, vanessa bruno, true religion jeans, ray ban pas cher, ralph lauren uk, true religion jeans, true religion outlet, burberry, oakley pas cher, louboutin pas cher, longchamp pas cher, michael kors, north face, nike roshe, north face, michael kors, nike air max, air max, ray ban uk, hogan, sac longchamp, michael kors, new balance pas cher, nike air max, vans pas cher, tn pas cher, ralph lauren pas cher, hermes, hollister pas cher, sac guess, lacoste pas cher, nike air max, converse pas cher, coach factory outlet, nike roshe run, kate spade handbags, hollister, coach outlet, nike free, nike free run uk, nike blazer, mulberry, abercrombie and fitch, lululemon

oakleyses said...

baseball bats, jimmy choo shoes, ralph lauren, instyler, celine handbags, birkin bag, nike huarache, soccer shoes, giuseppe zanotti, iphone 6 plus cases, hollister, babyliss, longchamp, wedding dresses, p90x workout, iphone 6s plus cases, hollister, nike air max, nike trainers, bottega veneta, nike roshe, herve leger, lululemon, valentino shoes, oakley, iphone cases, ferragamo shoes, mac cosmetics, new balance, north face outlet, beats by dre, ipad cases, nfl jerseys, ghd, iphone 5s cases, iphone 6s cases, soccer jerseys, abercrombie and fitch, timberland boots, chi flat iron, north face outlet, asics running shoes, mont blanc, iphone 6 cases, mcm handbags, insanity workout, s5 cases, vans shoes, louboutin, reebok shoes

oakleyses said...

thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, juicy couture outlet, moncler, swarovski, canada goose uk, ugg boots uk, barbour, canada goose, moncler, hollister, sac louis vuitton pas cher, pandora jewelry, canada goose outlet, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, michael kors outlet online, louis vuitton, gucci, barbour jackets, converse, toms shoes, coach outlet, marc jacobs, juicy couture outlet, ray ban, moncler, michael kors handbags, doudoune canada goose, wedding dresses, moncler, ugg pas cher, canada goose, montre pas cher, nike air max, moncler outlet, louis vuitton, karen millen, hollister, links of london, replica watches, bottes ugg, michael kors outlet, canada goose, pandora jewelry, supra shoes, lancel, moncler

Xiaozhengm 520 said...

2016-4-20 xiaozhengm
ray ban wayfarer
polo ralph lauren
louis vuitton outlet
coach factory outlet
burberry outlet online
marc jacobs
vans shoes
louis vuitton outlet stores
rolex watches
tods shoes
ray ban sunglasses
true religion jeans
coach outlet
louis vuitton handbags
michael kors outlet
ralph lauren polo outlet
oakley vault
christian louboutin shoes
louis vuitton handbags
nike running shoes
michael kors handbags
coach outlet
coach factorty outlet
nike trainers
louis vuitton bags
coach outlet store online
oakley sunglasses
toms shoes
designer handbags
ray bans
jordan retro
coach outlet store online
jordan 8s
rolex watches outlet
coach outlet
adidas outlet
ray ban outlet
jordans
louis vuitton outlet
coach outlet

柯云 said...

2016-06-07keyun
hollister shirts
michael kors purses
nike free 5.0
adidas factory outlet
michael kors outlet online sale
adidas nmd
nike roshe run mens
replica rolex watches
montblanc pens
the north face jackets
air jordan shoes
longchamp outlet
retro 11
coach outlet store online clearances
gucci handbags
kobe 10
coach outlet
louis vuitton
air jordan shoes
toms outlet
polo ralph lauren
michael kors outlet
replica watches
nike sb dunks
adidas yeezy
louis vuitton handbags
true religion outlet
michael kors outlet
kobe 8
cheap toms
louis vuitton purses
basketball shoes
louis vuitton outlet
christian louboutin wedges
coach outlet
air jordan homme
nike air max 90
michael kors canada outlet
jordan retro 13

raybanoutlet001 said...

michael kors handbags outlet
fitflops sale clearance
red valentino
michael kors handbags wholesale
michael kors uk
carolina panthers jersey
ralph lauren outlet
dolphins jerseys
nike huarache
pandora outlet

Related Posts with Thumbnails