Friday, November 5, 2010

Kekurangan Menjadi Anak Bongsu


HMMMMmm??.....



Tau-tau..

 Walaupun ramai orang yang nak jadi anak bongsu , bukan semua yang berkaitan bongsu itu indah belaka.Korang takkan tau betapa bahagianya bila ada orang panggil abang .Ha ah korang takkan rasa sebab korang bukan anak bongsu. Pengalaman aku menjadi anak bongsu selama suku abad, rupanya banyak benda yang tak best tentang anak last nih..Bawah ni aku pointkan 5 (je) ,benda yang tak best tentang anak bongsu ni.


1.Tiada dahi untuk disekeh
Masa kecik ,aku jeles tul ngan member aku , merangkap jiran sebelah rumah ini. Biasanya kalau nak pergi mancing ke, pasang jerat burung wak-wak ke, nak main polis sentri ke, mesti adik dia melorot-lorot nak ikut sama.Tak bawak kang, nangis, repot kat mak, leceh plak. Ye tak ye , bawak je la skali. Kalau nak nyeberang longkang, menangis-nangis mintak nak tolong sebab sendrik lompat tak lepas. Abang ni pun baikla hati, tolong jugak la adik dia, tapi "orang kata jangan ikut, yang ngengada ikut pasal apa!!?"..sambil menyekeh dahi adik .(klekuk!: efek bunyi sekehan).,,Apa punya abang daa..Tapi puas beb dapat sekeh dahi adik sendrik. Haish..ringan je tangan ni ngenangkan tu adik orang je..



2.Bukan Idola
Berapa ramai kat sini yang menjadikan abang dia sebagai idola hidup? Yang jadikan kakak dia yang study kat Jordan tu sebagai role-model untuk berjaya?. Cabut bulu kening kalau cakap takde.
Tapi pernah  dengar tak abang jadikan adik bongsu sebagai idola? takde kan. At least bukan adik bongsu, sebab......... bongsu kot, berhingus lagi.Nak sembang lebat pun tak tau kat sape.







3.Kerap Kene Bebel
Cubalah try cakap," saya ingat saya nak pindah US la."
Takyah mintak, adela yang kasi pendapat tu kang, Yang mengkondem boleh tahan ramai. Yang paling banyak membebel , itu ha ,yang sulung tu. Macam-macam dia bantai , degil la, suka wat hal sendiri la, tak pentingkan keluarga la, buang mak la, anak derhaka la.Siap sedia la ,sampai 7  keturunan  kene curse ngan family.Then, bila cakap balik; " Ulu Selangor je lah..kihkihkih"

.....


Tu pun still kene bebel lagi," , tu laa dulu tanak belajar pandai-pandai,orang suruh pergi sekolah ko pergi rembat tebu kebun Pak Abu , mana ada Ulu Selangor,  Hulu Selangor adala!! ,bongok,  bangang, tolol ,bla bla bla bla bla..bodoh piang!"

arghht!!





4.Mudah Hanyut Ke Lembah Kebinasaan
Walaupun selalu kena bebel, bongsu selalunya orang paling kurang terkesan dengan bebanan yang keluarga tanggung..Lagi-lagi bila masing-masing sudah ada haluan sendiri,  so, dia bebas nak buat apa sebab tak payah risau ,takde adik yang nak ikut jejak dia. Bila komitmen dah takde ni la, hidup dah umpama layang-layang terputus tali..



5.Lonely
Sindrom biasa yang dihadapi oleh anak-anak bongsu sedunia, ialah Over-speed Pre-Mature , ataupun tempoh pra-matang yang pantas. Rata-rata bongsu lagi cepat matang kerana dapat observe sendiri  pengalaman abang-abang ngan kakak-kakak dia ketika membesar. Disebabkan cepat matang inilah , menjadikan dia seorang yang berdikari, dan mahu bebas dari keluarga seawal yang mungkin.Tak pasti kenapa dia suka buat hal sorang-sorang,Nak buktikan kat semuorang yang dia pun dapat ape yang lain dapat dengan tanpa bantuan, maybe?
Mula-mula bongsu akan ditinggalkan kat rumah ,  bila semua orang gi skolah situ sini, termasuk yang masuk asrama, maka dia mudah terasa lonely
    .Kemudian, bila dah besar skit, dia tak mahu dilabelkan sebagai anak manja ke, anak kesayangan papa ke.maka semua keputusan dia akan wat sendiri Memandangkan tanggungjawab kat keluarga pun dah kurang, , lantas menjadikan dia seorang yang paling independent dalam keluarga.
  Then, bila semuorang dah kahwin, maka hubungan dah makin jauh dengan abang-abang ngan kakak-kakak yang lain.Tatkala masing-masing riuh satu keter pulang beraya, dia drive sorang-sorang tengah malam, sayu.
Akibatnya, dia menjadi seorang yang sangat  sinonim dengan lonely.Jadi jangan hairan kenapa anak bongsu belum berpunya sampai berjanggut, barangkali, dia mahu yang setaraf atau mungkin lebih dari apa yang abang-abang dan kakak -kakak dia ada sekarang.


..............................


Okeh.,. Kot ada sape-sape nak tambah, sile-sile kanlah kat bawah ni. Nak membebel ke hape ke, boleh-boleh, dah lali dah dengar orang membebel,hah..Nak turun jap, nak pi beli susu , tulang-tulang dah makin reput ni. Balik kang aku baca noo..






p/s: Dedicate this to my beloved younger brother,Mohd Shafiq, who gone before he knew he was born, Al-fatihah~

44 comments:

LORD ZARA 札拉 said...

Adik bongsu sangat seronok ok? Mak selalu sayang lebih. =__=

tapi best wooo bleh suruh2~

:)

masmuni said...

ouch sekejap kat no.5 coz mmg i feel i'm mature for my age, and dah lama rasa camtu...btw, i'm d youngest too, so ape yg u tulis ni cam terharpoon jugak la, kena kat diri sendiri

che'ila said...

begini rupanya kesengsaraan anak bongsu..lansung tak pernah terfikir.ingtakan dorng ni selalu diulit dengan kemewahan dan kebahagian je.hehe...

jadi anak sulong lagi susah.

nadia said...

betul2x..

jadi anak bongsu sunyi sikit..
naseb baik ibu jage budak..
at least, dapat gak buli 'adik'..

keh keh keh

/Dayah//Nurul/ said...

yey kena buli, kena bebel sume bg dia kena kongkong jgn masuk hosptl tjg rambutan suda.oh bab lonely tu sume org akan mrasa tu, kalo tak buli adik nk buli sapa laaa nk syg :)

Cik Jari said...

paling setuju dengan point ke 5....

nmpak macam kekurangan tapi sebenarnya itulah kelebihan anak bongsu...cepat matang...erk,terpaksa matang:)

jejaka C said...

pre-mature...btool ek sheri???dh test??hahaha...
(ada harapan x diapprove komen ni)

syarifah radiah ibrahim said...

memang selalu kena buli pun
tapi bila dapat anak sedara, buli diorang pulak haha

setuju sangat2 dengan point ke5
nak2 lagi kalau kakak.abg yg paling rapat nak kawen
sobs~

W. Hidney said...

paling setuju point nombor 1 tu!!!

Usagi said...

Sheki, jadi anak sulung tunggal perempuan juga adalah sangat lonely. Tapi sangat best sebab boleh jadi geng dengan Mak. hihihi...

p/s: yang penting barang2 tak kongsi n tak payah rebut2. (^_~)

WZulhilmi said...

setuju dgn no5!! bila kita dh rapat dgn adik beradik then bila diorang kwain kita ni mcm terabia sikit lah.. sbb diorg ada family yg perlu diuruskn.. lagi2 klu ada anak.. mmg sunyi jadinya.. kesunyian ni menjadi tambah dasyat klu parents dh tak de.. mmg sunyi betul!!

Siti Mashitah Saidin said...

anak bongso slalu kena buli!! wuaaaaa~

takky said...

penat asyik kene buli dgn yg dah TUA....
yup, TUA...
hihihih

Jejaka Terhangat said...

rasenya mcm lg bnyk kelebihan drpd kekurangan..but still nice points..=)

teddyuna said...

huhu best jadik anak first.. ;))

aleen aiden said...

ni ha majlis perwakilan anak bongsu nak bagi sepatah dua kata..kitorang bukan xde yg nak djadikan idola..cume yg kertu2 tu ego lebih..takot dipandang hena klo meng'idolakan adek2 nih..hahah :P

ila ni said...

saat junior panggil 'kak', mata terasa panas dan air di dalamnya hampir mengalir. terharu.

Heidi Shafiq said...

betul jugak.. nasib baik aku sulung.. hehehe..

Anonymous said...

betol!sgt setuju.aku anak bongsu.x suke la bile asik kene kongkong2 .aku rase aku dah besa boleh jage dri sendri dah.jgnla mak bapak nak jage aku cam budak kecik lagi.i'm already in university.tensyen!

ザ-sylver-shooter said...

@Zara:heh, kamu belum cukup garang nak suh2 dia ni..

@mas:sorry, tkde niat pun..suki suki je ni, btw, nice to know you are d yougest too , patutla..lalalala

@che'ila:

@nadia: hehe..dapat jaga anak sedara pun merit gak sebnarnya,.. tmbah kt dlm resume bila nk cari jodoh nnti, ahaks..

@Dayah:kamu pernah lonely ke kat rumah? ni msti mak suh adik kamu pergi beli susu kat kedai kan?hahaha..rindu juga kamu kat adik kamu kan..

@cik jari:erk? terpaksa..betul2

@jejakaC: betul ,dah test dah..

@syarifah radiah ibrahim :heh, jgn risau, nnti kamu akan dpat abang yang laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaagi rapat dari abang kamu nk kawen tu,.ameen~

@W.Hidney:hik hik

@Usagi:ko bukan dah ade abang ke dulu...jeng jeng je jeng..:P

@Wzulhilmi:uish. tkle jadi kita cmni, kene kahwin cepat2 la jawapnya
..

@sitimashitahSaidin: kahkah padan muke, tu la nakal sangat..

@takky: uish, lain mcm je bunyik nye tuh..huhuhu..

@jT: thanx buddy ;p

@teddyuna: betul-betul...eh? manade..

@aleenAiden:kah kah kah,iya, saya selaku ahli tetap majlis mnyokong hujah anda 100%

@ila ni:eh ila profile pic kita lebih kurng la, lalalala.....

@HeidiShafiq: tu lah,seb baik ko anak sulung, takde benjol-benjol dahi ko kene sekeh ngan abng2

@anon: sebnarnya situasi cmtu agak merbahaya gak, kadng2 boleh jadi ego yang tak bertempat.Btw, what ever your decision is, family first ok?;P

+d.O.Y.A.h+ said...

hahha. tak anak bongsu pon tp kna bebel jugak :P

ila ni said...

takpelah kantoi baca kali kedua pun tapi point no.3 tu memang real hahahha yang sulung memang dilahirkan pakej macam tu ke apa??





p/s: stok gambar kasut ada jugak, nak kena tukar kasik sama ke?;p

✿ismi:Nauratul Nadiah✿ said...

Ehhh...betul ouh no 5 tu..
ni pun abg yg last n paling rapat bru nk bertunang da rse sodih bebeno..sobs2.

Hamizah Syamimi Supian said...

saya anak sulong..bila dah baca entri ni memang setuju bab anak bongsu cepat matang...tengok adik bongsu baru umur 14 tahun, tapi kadang2 cara pemikiran dia macam orang dewasa..& rasa macam tak sesuai la..huhu

iLiYamashita said...

sangat setuju for nombor 5.

Aku anak bongsu said...

Anak bongsu ni keseorangan..
xbez...xder org nak main..
bosaaaaan...
dan asyik kena marah...
pandangan xditerima...sebb semua org kater..mu tu kecik lagi.......
aaaaaaaaaaaarrrrrrrrrrrrgggggggggghhhhhhhhhh

JiJiE Izati said...

eyh2. kenapa same ek situasi?
hihihi. :)

ザ-sylver-shooter said...

ank bongsu mmg sumer begitu


kan? (=.=!)

kiki said...

loving this entri and entri kelebihan anak bongsu. im using ur entri as my reference for my entri anak bongsu.

http://kikikila.blogspot.com/2011/01/anak-bongsu.html

tq. :D

Anonymous said...

totally agree with the last point

apple honey said...

sangat setuju dgn semua point kat atas terutama no 5...yang bongsu cepat matang sebab jadi pemerhati dalam keluarga..

zamira said...

satu lg xbest jd ank bongsu.slalu je kne pulau...asal kakak2 ngan abg2 bgosip.sibuk nk join sekaki.alih2 kne sound ko mane paham.nie hal org2 besa je.cettt..siot je.haha

Anonymous said...

anak bongsu memang lonely...huhu

Anonymous said...

sy anak no.dua..hehe,tetibe jer..xde kna mengena..tp ape yg sy tau adik laki bongsu sy dan kakak sulung sy sangat3 manja..kjap2 nk nangis..dan sy pulak yg paling garang..ekekeke

Anonymous said...

sgt setuju especially no 3 tu.stress.mak ayah cool je.tapi abg kakak yang menggelabah lebih.

abg kakak selalu lepas beban kat adik bongsu terutama tentang mak ayah.bila diorang dah kawen means diorang ade life sndiri and kurang ambil tau pasal maka ayah.sgt tak bertanggungjawab

and last but not least..menjadi adik bongsu selalu kena MAKAN HATI :(

sekian

Anonymous said...

adik bongsu susah nak dapat loan belajar sebab yg kertu dah pnjam dulu and ibu bapa takde tanggungan lagi.grrr

Zheng junxai5 said...

2015-07-15 zhengjx
ralph lauren sale
ray bans
michael kors
ed hardy clothing outlet
longchamp le pliage
oakley sunglasses wholesale
louboutin
nike blazer pas cher
kate spade outlet
hollister outlet
gucci handbags
jordans for sale
coach outlet
snapbacks hats
kate spade handbags
chanel bags
abercrombie kids
longchamp pliage pas cher
oakley sunglasses sale
pandora jewelry sale
gucci bags
coach outlet store online
toms outlet store
tory burch outlet online
pandora charms
ray ban outlet
michael kors purse
ralph lauren uk sale
fitflops
mcm backpack
coach factory
ray ban sunglasses
coach factory outlet
true religion jeans outlet
pandora jewelry outlet
retro jordans
michael kors watches
polo outlet
ray-ban sunglasse
nike air force pas cher

Minko Chen said...

air jordan 13
longchamp handbags outlet
michael kors outlet
christian louboutin outlet
cyber monday 2015
cheap ugg boots
moncler outlet store
michael kors outlet online
michael kors outlet
calvin klein outlet
coach outlet online
oakley canada
fitflop sale
golden state warriors
chanel handbags outlet
cheap ray ban sunglasses
prada outlet online
michael kors handbags wholesale
tommy hilfiger
1125minko

Chen Jeje said...

coach outlet online
michael kors outlet
tiffany and co jewellery
cheap oakley sunglasses
michael kors handbags
replica christian louboutin
discount oakley sunglasses
christian louboutin shoes
michael kors handbags clearance
nike dunks
nfl jerseys
Michael Kors Outlet Store
michael kors outlet online
fitflop sandals
jordan retro
http://www.oakley-sunglass.in.net
oakley sunglasses,oakley outlet sunglasses
cheap jordan shoes
air jordans,cheap air jordans,air jordan shoes,air jordan 11,air jordan 13,air jordan 6,air jordan 4
michael kors handbags,michael kors handbags clearance,michael kors clearance
white huaraches
air huarache shoes
cheap oakley sunglasses
tiffany and co outlet
fitflops
true religion sale
ralph lauren online
tiffany jewelry
nfl jerseys
nike zoom kobe

Xiaozhengm 520 said...

2016-4-20 xiaozhengm
jordans
hollister clothing
michael kors handbags
christian louboutin outlet
kobe bryant shoes
burberry outlet
louis vuitton
louis vuitton outlet online
tory burch sale
michael kors outlet
adidas shoes
christian louboutin sale
retro jordans
michael kors handbags
michael kors outlet online
nike outlet store
hollister kids
louis vuitton outlet
cheap jerseys
michael kors outlet
nike air force
louis vuitton bags
nfl jerseys
louboutin pas cher
louis vuitton handbags
lebron james shoes
nike factory outlet
ray ban uk
hollister clothing
nike huarache
nike air max
ralph lauren outlet
michael kors outlet
louis vuitton
nike roshe flyknit
kate spade handbags
michael kors outlet
cheap oakleys
cartier watches
oakley sunglasses

柯云 said...

2016-06-07keyun
adidas uk
adidas originals
michael kors outlet online
tiffany & co
ralph lauren outlet
louis vuitton
toms shoes outlet online
louis vuitton handbags
michael kors outlet clearance
coach factory outlet
mont blanc pen
coach outlet store online clearances
tory burch flats
nike air huarache
hollister jeans
louis vuitton bags
celine outlet
cheap toms shoes
hollister clearance
air jordan femme
oakley sunglasses wholesale
michael kors bags
abercrombie outlet
ray ban sunglasses outlet
hollister clothing store
true religion outlet store
tods sale
cheap air jordans
nike blazers uk
louis vuitton handbags
kd 8
louis vuitton bags
nfl jerseys
louis vuitton outlet
nike running shoes
coach outlet store online
michael kors purses
fitflop shoes
polo outlet

柯云 said...

2016-06-07keyun
michael kors handbags
michael kors outlet
louis vuitton outlet online
tory burch flats
celine handbags
michael kors outlet
coach factory outlet online
nike blazers shoes
longchamp handbags
louboutin femme
insanity workout
adidas running shoes
burberry sale
michael kors outlet online
coach outlet online
jordan retro 11
gucci outlet
cheap true religion jeans
louis vuitton handbags
ralph lauren outlet
cheap ray ban sunglasses
louis vuitton bags
coach outlet clearance
coach outlet clearance
timberlands
hollister clothing
kate spade outlet
ray ban sunglasses uk
jordan concords
louis vuitton outlet
adidas wings
michael kors outlet online
juicy couture
lebron 13
michael kors outlet online
cheap oakley sunglasses
michael kors outlet online
michael kors outlet
louis vuitton purses

Unknown said...

true religion jeans
nike huarache
cowboys jerseys
kobe 9 elite
baltimore ravens jerseys
salomon shoes
michael kors outlet online
chicago bulls jersey
mont blanc pens outlet
san francisco 49ers jerseys

raybanoutlet001 said...

moncler outlet
michael kors
mlb jerseys
jaguars jersey
broncos jerseys
michael kors handbags
denver broncos jerseys
chicago bulls jersey
adidas nmd r1
michael kors handbags online

Related Posts with Thumbnails