Friday, August 20, 2010

Dilema Lelaki Buncit



 Eee, buncit  .....                                            
                          ??





               ..  Ngata orang.....
                                                     
                                                     ngee..hehehe ....                                  






*psst..ada mesej tersirat di sebalik entri ni, nak tau sila sambung baca



 Kalau terpandang lelaki buncit yang sedang bersiar-siar, mesti kita akan membuat anggapan yang lelaki itu

Senang hati
Seorang yang matang
Simbol Kekayaan dan kemurahan rezeki


Dan bila bercakap tentang lelaki buncit, ramai yang mengaitkan dengan tabiat pemakanan yang tidak sihat dan gaya hidup semata, lebih-lebih kepada mereka yang belum berkahwin, dan yang masih menuntut.

SALAH!..sebenarnya banyak lagi asbab mereka ni buncit tak memasal, dan ianya jarang masyarakat ambik peduli.Kat sini izinkan aku ungkap sedikt sabanyak fanomena tak sehat ni boleh berlaku;

1. Kerusi kat Meja Study Sudah Patah
     -Maka semua assignment, main dota, update blog mahupun mengadap fesbuk di depan laptop akan dibuat di atas katil , dalam keadaan meniarap. Iyaa.. meniarap memang bukan posisi yang selesa, tapi orang kalau dah alah bisa tegal biasanya lah.Tambah teruk bila aktiviti menguyah, bergosip, layan drama korea, even tido pon dalam keadaan meniarap.So, bayangkanlah berapa banyak nasi yang terkantung2 kat dalam perut masa derang meniarap. Tu baru nasik.



2. Rumah Tiada Cermin Besar Bersaiz Pintu
   -Seriosly, bagi lelaki maskulin, keperluan memiliki cermin sebesar pintu sangat kritikal.Ini kerana, mereka perlu kelihatan tampan dari hujung rambut hingga hujung ibu jari kaki.Mungkin bagi lelaki yang tak berapa maskulin menganggap cukuplah cermin muka sahaja.Sebenarnya tak perlu pon sampai besar pintu, cukup sekadar boleh nampak pusat dan ke atas.Letak di tepi bilik air atau dalam bilir air terus lgi baik.Masa inilah masa peribadi untuk explore tubuh anda sebaik  mungkin, kejap2 tahan nafasla,angkt2 lenganla, kepak-mengepak bahu la--> secara tak langsung anda menyukai tubuh badan anda,memberi motivasi untuk langkah2 seterusnya untuk mengelakkan buncit. Motivasi kecil, tapi impak sangat besar,serius.



3.Suka Tahan Berak
- Asal gelak? ingat aku memain ke. Menurut pakar, kita disyorkan supaya berak sekurang-kurangnya sekali sehari. Sekali setiap kali sebelum sarapan.Setiap hari kita makan, dan setiap hari kita perlu buang.Bagi mereka yang buncit pada usia muda ni , take note. 90% penyakit kronik berasal dari perut. Jadi,rajin-rajinlah berak setiap hari, ok.



4.Spouse Yang Bila Ditanyakan Tentang Kebuncitan Pasangan, Dengan Ceria Mereka Menjawab:
-" Tak kesah laa, buncit cute what.~."
Ini satu kecelakaan yang teramat dahsyat.
Mungkin ada benarnya , petua menambat hati suami adalah menambat seleranya.
Tapi itu kalau dah kahwin, cerita lain. So, bagi gurls-gurls yang sudah empunya, lebih-lebih lagi yang da jadi tunangan orang, pastikan anda mengawal makanan pasangan anda.Rasanya sumer lelaki care pasal makanan, tapi bila ada anda yang push , dia akan rasa dihargai dan disayangi.Lagipun time-time belum kahwen ni la kene control makan, dah kahwen sok anda sebagai isteri ,masak balik apa yng pasangan teringin nk makan masa zaman bujang dulu.Ingat, masak sedap2, biar si suami itu rasa itulah masakan yang paling sedap dalam dunia , walhal baru 1st time makan.hehehe..tips rumah tangga bahagia ni, entah betul entah idak.



5.Membiasakan Diri Dengan Lift
- Ceh, mentang-mentangla aparmnt ade lift. Rumah takat tingkat tiga pun ngengade nak pakai lift gak.Sanggup tunggu tu, padahal dah lambat nk gi kelas ni, biawak hidup!!
Ok, yang ni aku, ...nak wat camne , maintenance lift bulan-bulan  berbayar kot,  rasa membazir lak kang kalo tak guna.
Natijahnya manusia yang suda biasa dengan senang, akan selamanya mahu benda senang, walaupun memudaratkan.
Samalah kesnya orang-orang kat sini, bila naik escalator sanggup beratur, padahal tangga sebalah tu sebesar-besar alam , dipandang sepi jerk.Rasanye kalo kena buat macam kat video bawah baru derang guna tangga kot.



Coolkan?Kalau akula, dah naik sampai atas ,turun balik, loncat-loncat, sampai boleh compose satu lagu, baru puas.
Btw,ini adalah inisiatif Volkswagen, memberikan input yang fun, supaya orang lebih rasa selesa, benda yang dirasakan payah nak buat sebelum ni.Banyak lagi idea aneh derng ni, so, kalo rajin bolehla cek-cek kat sini:The Fun Theory.

Kesimpulannya, kebuncitan itu bukan satu dosa, sebab, memang kajian menunjukkan normal bagi lelaki yang dah berkahwin ni, perut..eh bukan takat perut, leher , lengan,peha...sumer skalila senang...akan naik mendadak.Cumanya, sementara kita yang masih bujang ,sihat dan bertenaga, why not kan, kalau susah nak jaga makan ,sekurang-kurangnya jangan sampai buncit, kan.





Orait, sekarang dah nampak dah apa mesej tersirat entri nih?
.
.
.
.
.
.
.
mesejnya berbunyik begini
" HAPE!! KORANG YANG DAH BALIK MESIA , DOK SEBUK2 UPDATE STATUS PASAL MAKAN ITU,MAKAN INI,INGAT AKU HERANN, HAA!?..TAK JELES LANGSUNG!!'




_sekian,ciaou.













25 comments:

syAzAnA said...

wooo. korea sudah. haha. ermm. dah nmpak maksud tersirat. haha. paham dah. wee~

kay-N said...

hahahahaha..jeles ke bang???nyum2222..lagi2 makan mak masak..sedap tau!!! =pp

psstt: perut saye xbuncit~~ lalala..

saya gay said...

hye ensem..blog anda mmg menyentuh hati...

cKyN WaN said...

maksud tersirat die nk gtau ko buncit kan? hahahaha

LORD ZARA 札拉 said...

hahahaha~

kau buat aku gelak pagi2 hari~

^^

atas tu yup, serious juga baca, rupa2 nya kau sedang melahirkan kekecewaan~

takpe2, sabaq2~

^^

W. Hidney said...

"Tak kesah laa, buncit cute what.."

LOL

fndrocka said...

betul.aku kalau lama tak berak...mesti zip susaj nak raapat

jejaka C said...

1.zabid
2.boyo
3.xpasti
4.abul
5.penulis

mlm ni bbukue abg nixam??ahax

ザ-sylver-shooter said...

@syazana: bagus2 ..budak pandai

@kN:air tangan mak saya lagi sedap, kene tangan ngan die pon sedap gak..

@sayagay: uish...sape ni?

@cKin:akutakbuncitakutakbuncitakutakbuncitakutakbuncitakutakbuncitakutakbuncitakutakbuncitakutakbuncitakutakbuncitakutakbuncit(10kali senafas,feuwh~)

@Zara:..tetibe nk mkn nasi lemak ngan zara plak, kat midveli (detail tak?)

@Hidney:hehehe...abng ni cute la..

@fndrocka:tu bape lame punye bhgian tuh?

@jejakaC:alololo..tk pernah terpikir pasal derg mase tulis menatang ni, sungguh!..hahaha..

btw, tu berbuke ke bbq? dok pahe..

LORD ZARA 札拉 said...

hahaha~

balik la kamu~

kalau tak balik, celah mana nak makan kan?

=)

Masa DAH Time said...

tak sengaja jumpa button komen. buat senaman perut setiap hari walaupun makan banyak. bukan setakat ramping malah boleh dapat ketul2 di perut.

kyo_9 said...

haha.. perasaan kita sama bro..
tensen jer member dok upload gambar buka puasa kt McD ngan KFC selang2 hari.. mantap gile fun theory tuh..

p/s Zabid ada lagi ke? bukan dia dah grad ke??

Mommy Pinky said...

best giler kalau ada tangga gitu kat Malaysia ni, confirm naik tangga je sambil cipta lagu..hehe :)

jejaka C said...

xyah blk la abg nixam...aku dgr mcd msia dh declair haram dh skrg dgn jakim....http://bit.ly/aXxrbM

*∽ IZAN ∽* said...

aha haaa.. bukan nak citer.. saje nak tayang-tayang jeee.. lebih-lebih lagi di bulan Ramadhan yg mulia ni.. sampai naik juling nak pilih menu kat bazaar ramadhan.. sebuttt jee...he he.

Sabar dikk.. zaman akak berbuka ngan gula-gula dlm bilik kuliah di kala musim sejuk dulu dah pun berakhirrr. peacee..!!!! he he he. tapi awak pun tak HERAN Kann.. he he he

*p/s: saje kasi ayat dengki ha ha*

ザ-sylver-shooter said...

@zara: pos la sini, pakai pos kapal pon tkpe

@masa: hoho..thanx 4advice..

@kyo: yup, zabid dh tunng dah pun

@MommyPink:tul,tul..kurng skit kutu lepak kat tangga tuh

@jejakaC: balik mesia tk pandang kot mekdi, kfc sumer

@Izan: aaaaahh...zaman akak bule le, pose pndek, kol 4 dh bukak, ..sini pose dah mcm kat mesia dh..panas kemain

nway thanx sbb sudi singgah :P

E.d.Y said...

terasa cakap buncit2...:p

Miss Fireflies said...

hoh

ape motif suh aku bc entry buncit?

ekekkeke khas utk dibaca eh?

Miss Fireflies said...

oohhhhh

hahhaha alaaa ko tak blk msia rupenyeee eh...


ekekkek takpe2 khas utk ko gak.aku akan buat entry psl mknan yg meriah di hari raya di MALAYSIA!!!!



MUAHAHAHHAHA<<<gelak setan

zaujahafis said...

buncit org lelaki je bnyk...

ザ-sylver-shooter said...

@edi: hik hik hik,

@MissFireflies: cis!!..nnti aku entri raye khas utk ko gak, tunggu2..

@zaujahis:ha ah, laki buncit, pompuan...pompuan..? .pompuan?


buntal...

pis-pis V(^&^)/

dylli said...

HAHAHAHA..
fakta nombor 4 tu best! :P

kenapa?
kamu ada di mana sekarang? :P

Hazzy Ishak said...

majulah buncit untuk negara!
yeeehaaaa

Zheng junxai5 said...

2015-07-15 zhengjx
ralph lauren sale
ray bans
michael kors
ed hardy clothing outlet
longchamp le pliage
oakley sunglasses wholesale
louboutin
nike blazer pas cher
kate spade outlet
hollister outlet
gucci handbags
jordans for sale
coach outlet
snapbacks hats
kate spade handbags
chanel bags
abercrombie kids
longchamp pliage pas cher
oakley sunglasses sale
pandora jewelry sale
gucci bags
coach outlet store online
toms outlet store
tory burch outlet online
pandora charms
ray ban outlet
michael kors purse
ralph lauren uk sale
fitflops
mcm backpack
coach factory
ray ban sunglasses
coach factory outlet
true religion jeans outlet
pandora jewelry outlet
retro jordans
michael kors watches
polo outlet
ray-ban sunglasse
nike air force pas cher

Zheng junxai5 said...

2015-07-15 zhengjx
oakley sunglasses wholesale
louboutin
nike blazer pas cher
kate spade outlet
hollister outlet
gucci handbags
jordans for sale
coach outlet
snapbacks hats
kate spade handbags
chanel bags
abercrombie kids
longchamp pliage pas cher
oakley sunglasses sale
pandora jewelry sale
gucci bags
coach outlet store online
toms outlet store
tory burch outlet online
pandora charms
ray ban outlet
michael kors purse
ralph lauren uk sale
fitflops
mcm backpack
coach factory
ray ban sunglasses
coach factory outlet
true religion jeans outlet
pandora jewelry outlet
retro jordans
michael kors watches
polo outlet
ray-ban sunglasse
nike air force pas cher
true religion sale
cheap snabacks
polo ralph lauren uk
jorda femme pas cher
ray bans

Related Posts with Thumbnails