Tuesday, August 31, 2010

Joget Lambak Di Bazar Ramadan









...........



  Sape kata Nagoya takde Bazar Ramadan?. Hah, jangan buat giler, bazar sini happening tak ingat , siap ade pentas, layan kugiran skit sebelum masuk waktu buka.Sebijik la macam  kat Malaysia, cuma bezanya, sini orang beli, terus makan, kat Malaysia, orang beli sahur esok pun belum tentu pandang.



Orang ramai  berpusu-pusu membeli juadah berbuka walaupun tak puasa



  Tengah sedap jejalan , usha ape-ape yang patut , aku terserempak dengan Ahmad (bukan nama sebenar). Beliau , sudah lama menetap kat sini tanpa tujuan dan matlamat hidup yang tetap.Kejap cakap nak sambung belajarla, nak balik Mesia dulula, Nak keje kat sini dulula ,Nak kahwenla.. Aku bingung~..

"Aku ingat balik Mesia nanti aku nak bukak gerai gak ah..."-rintih Ahmad

Ah ,sudah, apekejadahnya kamu ni.Belajar engineering macam orang gile, balik2 nak bukak gerai je.
Aku cuba berfikir positif, memandang rezeki masing2 , 9/10 itupun datang dari meniaga. Terinngat aku pada abang ipar saudara belah dua pupu aku kat kampung, beliau dulu pun start jual sirap je kat bazar ramadan.Sirap je kot.Bila abes puasa , terus angkat seluar Levis ori selai. Kaya habesla masa tu .Mana mampu umur-umur baru masuk sekolah menengah , nak beli kapur kasut pun mintak mak duit.

Masa tu aku tanam cita-cita, next ramadan aku mesti berniaga gak, tapi nak meniaga apa, takkan sirap kot, tak originality la camtuh.

Pikir punye pikir..

HAA.. jual nasik putih dahla.Nak lagi meriah, tabur bawang goreng skit, daun saleri skit, pap pap pap, sengget.
Agak -agak kalau banyak tak laku, tolak secara pukal kat akak gerai sebelah , yang jual nasi goreng tuh.Kirenya, walaupun tak berapa untung , tapi tetap tak rugi.
Bijok tak?

"Nanti kat gerai ko nanti , ko nk jual ape?"-aku tanya kat Ahmad

"Heh, aku nak jual bende-bende rare, yang takdek kat Mesia lagi, pastu ejas-ejas la skit, ikut selera melayu "

"contohnya?"






....................................................








MENU GERAI AHMAD  (no.147)
Bazar Ramadan Jalan Ampang,Slangor
.:Tahun 2012:.



Banana Choco
Ni senang je, pakai pisang awak,(pisang awak tu nama sejenis pisang ,jgn pk bukan2), cucuk ngan lidi,pastu celup dalam coklat,last skali bubuh gula hiasan skit.Bukan takat budak , mak sedara budak pun suke. Sihat dan mengenyangkan. Sesuai di makan time sahur, pada siapa yang malas nak panas lauk itu ini, Banana Choco adalah solution yang tepat lagi menyedapkan..
Harga Cadangan: RM 1.50~2.00








Ringgo Ame
Ame bukan orang, apatah lagi ringgo, tu sebutan jepun bagi Epal Gegula.Bagi mereka yng selalu komplen, melantak 8 biji kurma ,tak feel ke tak puas ke,  apa kata anda try sebiji dulu Ringgo Ame  nih. Confirm, malam-malam ramadan anda asyik terkenang-kenang betapa puas , manis dan kenyangnya makan menatang ini.Luar dia disaluti gula, dikeraskas sebelum dipek cantik-cantik, kemudian dijual.
Harga Cadangan: RM 2.00~2.20







Okono Miyaki.
Bunyi macam pelakon wanita Jepun kan?.
Tak-tak, ni lah murtabak kat sini. Memang sedap, memang best .Macam-macam dia bubuh kat dalam tu.
Nak buat pun senang.Campurkan tepung ### + telur  + #### + kobis + udang + mee + ###. Pastu nak atas bubuh sos #####. PErgh, sure berebutla orang Mesia .Tapi keutamaan didahulukan pada mereka yang beratur sahaja, harap maklum.Maaf, sebahagian nama bahan terpaksa dirahsiakan, kantoila kalau yang baca ni, peniaga bazar ramadan gak, cmne nk berbiznes nnti..haha.
Harga Cadangan: RM 2.50~3.00



Amacam, rase-rase ade orang nak beli tak.
 Hari tu aku cume menggeleng-gelengkan kepala saja, dan atas dasar nak tolong member, ni aku wat entri khas untuk ko,Ahmad. Mudah-mudahan rezeki ko di Mesia nanti, menjadi.
Ameen~..









p/s: Tu bukan sebarang joget, tu contest joget+perarakan+perbarisan, satu Jepun datang.Nama dia Domannaka Matsuri. Tahun ni agak panas, tak larat nak duk tepi tuh lelama.

16 comments:

terompah puaka said...

leleh liur tenguk mutabak tuh.. ayooo...

Nobita Sensei said...

baik ko suruh ahmad tu bukak gerai makanan mesia kt sne. konfem laku beb. tapi pisang tu mcm sedap je~

LORD ZARA 札拉 said...

hehehe~

aku tengok blog kau time jam terpacak dekat pukul 12~

lapar la plak aku~

T_____T

pisang dan epal nampak syok tapi aku tak suka sangat benda manis~

Bro Framestone said...

peh... menyelerakan....

yup malaysia mmg cam tue... kekdang berbuka esoknye pun belum tentu bersentuh lagi

Regard,
BroFramestone Blog
@ Sudi-sudikan melawati BroFramestone In D' House

y0Ngu falcon said...

cool!! mintak ahmad tambah satu lagi menu; takoyaki. nak borong sampai habis kalau die jual bende tu :DD

*~ aRaBeLLa ~* said...

wah boleh jual tu..tetambah menda alah miyaki tuh..menyelerakan..

genny da bomb said...

salam,thanks for droppin by my blog..anyway blog awak lagi happening la..nice pics..

salam kenal

Ery Farieha said...

aiyoyoyoy
kau kat nagoya?
ngeh3
xtau ler :P

-u-n-s-p-0-k-e-n- said...

nice pictures oh! =)
teringin ke jepun!

Hedgeworthbfen said...

baik ko suruh ahmad tu bukak gerai makanan mesia kt sne. konfem laku beb. tapi pisang tu mcm sedap je~

Zheng junxai5 said...

2015-07-15 zhengjx
ralph lauren sale
ray bans
michael kors
ed hardy clothing outlet
longchamp le pliage
oakley sunglasses wholesale
louboutin
nike blazer pas cher
kate spade outlet
hollister outlet
gucci handbags
jordans for sale
coach outlet
snapbacks hats
kate spade handbags
chanel bags
abercrombie kids
longchamp pliage pas cher
oakley sunglasses sale
pandora jewelry sale
gucci bags
coach outlet store online
toms outlet store
tory burch outlet online
pandora charms
ray ban outlet
michael kors purse
ralph lauren uk sale
fitflops
mcm backpack
coach factory
ray ban sunglasses
coach factory outlet
true religion jeans outlet
pandora jewelry outlet
retro jordans
michael kors watches
polo outlet
ray-ban sunglasse
nike air force pas cher

Wenhao Guo said...

coach outlet
louis vuitton bags on sale
michael kors handbags wholesale
true religion jeans
michael kors uk outlet
converse sneakers
nhl jerseys wholesale
coach outlet store
black friday
canada goose sale
ray ban sunglasses outlet,ray ban sunglasses,ray ban,rayban,ray bans,ray ban outlet,ray-ban,raybans,ray ban wayfarer,ray-ban sunglasses,raybans.com,rayban sunglasses,cheap ray ban
true religion jeans
oakley sunglasses cheap
valentino shoes
polo ralph lauren
chanel outlet store online
instyler ionic styler,instyler,instyler ionic styler pro
canada goose outlet
michael kors outlet store
nike free run uk
ddddd1203

Xiaozhengm 520 said...

2016-4-20 xiaozhengm
adidas originals
nike sb shoes
celine bags
louis vuitton outlet
polo ralph lauren outlet
jordan 13
lebron james shoes 13
louis vuitton outlet
coach outlet
adidas shoes
coach outlet
replica watches
michael kors outlet
tiffany outlet
canada goose
michael kors outlet online
louis vuitton handbags
coach outlet
adidas trainers
insanity workout
true religion jeans
michael kors outlet
oakley sunglasses
nike blazers
jordan retro 3
air jordan 13
michael kors outlet
jordan 3 infrared
toms
michael kors outlet online
louis vuitton outlet
louis vuitton outlet
ralph lauren
nike roshe runs
coach outlet store online
jordan 3

柯云 said...

2016-06-07keyun
ralph lauren outlet
fitflop sale
kate spade handbags
louis vuitton outlet stores
oakley outlet
michael kors handbags
hollister clothing store
ray ban sunglasses outlet
cheap louis vuitton handbags
hollister clothing
true religion jeans
michael kors outlet online
michael kors outlet online
pandora charms
gucci outlet online
ralph lauren home
kate spade handbags
lebron james shoes 13
louis vuitton handbags
true religion jeans
louboutin shoes
jordan 3 retro
tiffany rings
christian louboutin outlet
coach outlet store online clearances
jordan shoes
nike air max uk
nike store uk
asics running shoes
true religion jeans
rolex watches
coach outlet online
nike store
jordan retro 8
cheap rolex watches
michael kors outlet
oakley outlet
kobe 8
coach outlet canada

معاذ الاسكندرانى said...

افضل شركة مكافحة حشرات بجدة
افضل شركة مكافحة حشرات بمكة
افضل شركة مكافحة حشرات بالخرج
افضل شركة مكافحة حشرات بالاحساء
افضل شركة مكافحة حشرات بابها
افضل شركة مكافحة حشرات بالجبيل
افضل شركة مكافحة حشرات بينبع
افضل شركة مكافحة حشرات بالقصيم
افضل شركة مكافحة حشرات بالخبر
افضل شركة مكافحة حشرات بالمدينة المنورة
افضل شركة مكافحة حشرات بالرياض
مكافحة الحشرات
افضل شركة مكافحة حشرات بالقطيف

raybanoutlet001 said...

jimmy choo shoes
new orleans saints jerseys
49ers jersey
ray bans
michael kors outlet
raiders jerseys
nike blazer pas cher
ralph lauren outlet online
cheap oakley sunglasses
ralph lauren pas cher

Related Posts with Thumbnails