Saturday, September 4, 2010

Resipi Rahsia Menjelang Raya


Jap, jap, sebelum tu , kita ada iklan skit..







"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Salam Perantauan 



Kami ,pembela maruah bangsa dan negara suatu hari nanti, 
mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri,Maaf Zahir Batin.
Kepada seluruh rakyat Malaysia amnya, dan keluarga ,khasnya.
 Makan redang dan kuah kacang tu, ingat-ingatlah kami di sini.



 . Orang biasa tunggu sampai pagi raya, baru nak dressing kemas2, line-up elok2,then baru up kat utusan ke memana ke. Yang ni, muka-muka innocent ,masa memula mendarat, tak keluar  airport lagi nih  .Gambar salam perantauan yang paling jujur dan suci, setakat ni.



""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""'"""""""""""""""""'"""""""""""""""""'






Okeh, sambung balik..


Hari ini buat ke-5 kalinya aku berjaya telefon rumah kat kampung , dalam tempoh seminggu . Saje ,nk cek sama ada kabel tepon rumah aku masih bersambung atau tidak. Maklumlah, mat pet ramai , nak nghembat keter besar sangat , kabel kat tiang tepon depan rumah pun jadilah.



"Hai bonda, hari ini buka , beli apa bonda?"

"Hari ini kandamu pulang ke pangkuan.Jadi , bonda rasa , bonda masak sajalah.."

"ohh, kanda mahu pulang, awal sungguh ya bonda. Bonda masak apa hari ni?'

"Bonda masak sangat dengan perangai kamu ni.."


wakakaka,,kelakar sungguh bonda saya kan..


Okla, sampai sini perbualan kami, takleh citer lelebih ,nanti korang tuduh aku ni anak mak lak.
Sebenarnya aku nak tanya , Rendang Tok Turun Temurun Instant  Cap Kelisa yang aku order tu, dah pos ke blom. Tapi dah masuk 5 kali tepon, mak pun cakap dia dah masak ngan perangai aku, so , aku assume, dah pos la tuh. Tunggu je aah,

Menu buka  hari ini, macam selalu, takde ape spesial. 
Balik-balik kari->tomyam->kurma->sup->kari (balik)
Maklumlah, orang bujang , nak expect apa sangat. Ayam Keramat Masak 3 Rasa? Tak dapat derr.Terima kasih kepada Erwan and Co.kelmarin. Kalau tak kebulurla aku di kala maghrib. Sampai ke sahur pun tk abes pikir lagi nak makan ape. Raya ni kalu Rendang Tok Turun Temurun Instant Cap Kelisa  ni tak sampai on-time, maka trpaksa cari alternatif lain.

Takkan kari kot, agak-agakla.

 Tahun ni kerahan tenaga untuk Grand Open House sumer dah balik,tukang kupas bawang putih,sang pengulit daging , serta pembancuh air sirap bandung ketika masak, sumer sudah pulang cuti beraya. So, taknak pikir susah-susah, yang penting best.Daripada dok meng-refresh2 tab berkali-kali  kat Yahoo Travel,Rakuten Travel mahu pun China Airline (luols), adalah bagusnya aku mencari back-up recipes raya kang , menggagahkan juga diri mengusha-usha kat sini, dan sini, dan juga sini

Ciri2 utama yang dititik beratkan dalam pencarian kali ini ialah;

1-mudah
2-simple
3-senang
4-ringkas
5-sedap

(tau2, dua je point dia,tapi tulis banyak2 nampak cam meyakinkan skit)




Dan ni yang aku dapat;























Hoh, nama pun rahsia,  gambar pun terpaksa di-mosaic-kan .Yang pasti memang menjilat jari jugakla.
Nak tau, tunggula raya nanti , jeng je jeng....












.
...
.....
......
Laa.. nak tau gak , ok-ok, ni aku kasi hint skit.

Pandai-pandaila korang teka.










Renung-renungkan dan selamat beramal.

_ciaou





p/s: pulang lah sementara masih ada pluang

10 comments:

IRA said...

hey! from japan? :) selamat hari raya! ;p

azila said...

selamat hari ry..mf slh silap.
cntik dn kelako betul gmbo ayam tu..

iLiYamashita said...

nak cakap selamat hari raya, raya blum sampai lg. nnt la ek. selamat berpuasa~~~ semoga hepi2 di sana~

LORD ZARA 札拉 said...

cait!

patut pun jawapan kamu kat aku cam yang mak kamu jawab.

err..kem salam Bonda dengan ucapan, anak menantu nak datang beraya ni boleh? alamat mana Bonda? (ok, ini sangat tak memasal)

=)

aLya said...

wow!! ayam modeb da pndai msok dapor skunk..hahaha

ザ-sylver-shooter said...

@Ira; yup, selamat hari ray to you too

@Azila: erkk..slmat hari juga..

@iLi: cis,saje je kan...seb baek puase arini


@zara:meh meh..dtg sini, alamatnya datang la jawapnye, ye dok?

@Alya: errk, ni sorng lagi, ekceli ni nama resepi rahsia tu..

..."ayam goreng telur"
dapat?

Nik Nur Izzati said...

salam lebaran!!

atie said...

Selamat Hari Raya.. :)

Dark Half said...

comel siot! (kad raya kau :p)

Salam Eidulfitri
nanges2 pagi raya x main la

nur.sa said...

comel ayam tu. lagi comel leh wat rendang. hahaa.

selamat hari raya...

Related Posts with Thumbnails