Wednesday, August 11, 2010

Mulakan Puasa Dengan Sepinggan Nasi


  2005 , tahun di mana semua ahli keluarga aku berkumpul di malam pertama berbuka puasa.Tahun pertama bagi kakak aku yang baru  selesai pengajian di Mesir, berbuka di kampung - juga tahun terakhir bagi aku yang bakal meninggalkan Malaysia yang indah permai itu. Tahun tu jugak tahun terakhir sebelum mak abah terima menantu pertama, juga tahun  terakhir arwah opah menghabiskan sisa-sisa hidup sebelum kembali ke Ramatullah. 


Dan itulah kali terakhir kami berbuka puasa bersama di hari pertama dalam satu keluarga yng solid.Lepas ini tak tau bila lagi...  

Macam biasa, masa buka, mak akan letak terus periuk nasi atas meja, senang, takyah banyak cerita.Sebabnya mungkin;

-mak nk jimat air basuhan pinggan.
-masa kecik2 dulu aku pernah tersiku mangkuk nasik kesayangan mak , jatuh-pecah. Fobia mungkin masih ada.




Maka kami adik-beradik , kaut nasik masing2 dlm pinggan sendiri, terus dari periuk karan National yng canggih-manggih itu. Tapi , time kaut ada pantang larangnya jugak.
Pesan mak a.k.a orang tua-tua dahulu kala, masa menceduk, mulakan dari tepi hingga ke dasar, sampai tengah, sampai tepi belah sana.












Kenapa lak kena camtuh? 


Sebabnya , zaman dulukan pakai periuk besi, tanak atas api. Tiap 2 menet, kene cek-cek, kacau-kacau, tutup. Kendian buka balik , cek, kacau, tutup- sampailah nasik betul-betul masak. Air kene ngam2, kalo tak nasik jadi jelantah.
 Kacau ke tak kacau ke, bahagian bawah plak tetap jadi keras,  jadi kerak.

Orang2 dulu sangat berhemah memikirkan hal ni, maka diajarnya anak-anak cedok nasi cara ini, supaya, masing2 dapat lembut nasi di atas dan keras kerak di bawah sama-sama. 




Aku tak puas hati!


Maka aku pun sound balik mak aku , 
"Tu dulu mak, skrang lain, periuk karan skrang dah canggih, inovatif, serta kreatif..."








Periuk dalam yg diperbuat drpd besi waja kalis lekit ,bertindak memanas keseluruhan isi dalam periuk termasuk daun pandan (nasi lemak).Air akan didihkan dahulu.









Air dibiarkan mendidih pada suhu 212˚c ,dan disetarakan oleh thermo-sensor.Pada suhu ni, air menyetim(wow) ,menyejuk, dan jadi air balik.Hanya sebahagian yang terlepas keluar, sekadar mengawal tekanan dalam periuk saja.Pada peringkat ni juga, air yang berada berada dalam kondisi optimum untuk menyerap masuk dalam beras, sampai orang dah tak panggil beras tu beras , tapi nasi.        







Proses berulang sehinggalah air dalam periuk habis. Pada masa ini , suhu sudah melampaui 212˚C ,dan thermo-stat bertindak menghentikan pendidihan.Bagaimanapun, sistem  bertukar untuk mengekalkan suhu dan themo-sensor mengawal koil agar pemanasan sekata dan terkawal sepanjang masa.








Senang citer, bila masak nasik
1-air mendidih
2-air menyerap masuk dalam beras
3-air habis
4-lampu masak padam dan makan!


"Kerak hanya wujud bila terdapat  tuaran yang haba berlebihan dan tak terkawal.Dalam periuk karan,suhu hanya berada  di bawah 212˚C , serta tanakan nasi dengan menggunakan pusaran air didih, sekaligus menafikan mentah-mentah kerak daripada terhasil."-aku menghabiskan penerangan.



Mak mengangguk aja..
  
Maka aku dengan cara konvensional versi aku, tetap cedok nasi ikut suka hati .

Sehinggalah suatu malam, ketika bersahur..
Hari tu tinggal kami dua beranak, abah gi kurusus ntah mana2. Seperti biasa, keadaan separa sewel separa sedar ,aku terus menuju ke periuk karan , yang terbiar warm-mode, dalam tu rasanya  masih ada nasi yang berbaki.


Nak dijadikan cerita, bila buka periuk, aku tercengang
"Sejak bila pulak orang wat kuih karas pakai periuk karan nih?"


Mak meleret sinis,
"Tu kerak tu tak leh makan tuh. Ni mak masak nasi lain , kejap lagi masak la ni"

Aaa...tetiba dalam kepala otak terpikir,taburan nasi yang luas dalam dasar periuk, cukup untuk mengering serta menguping setiap butiran nasi lantas menjadi keras , yang dinamakan kerak........
Kalaulah aku ikut cakap orang tua-tua tu, mesti nasik dalam periuk karan boleh makan lagi, walaupun seco'et cuma.
Kalaulah aku ikut cakap orang tua-tua tu, takdelah mak susah-susah nk payah-payah nak tanak nasi baru atas dapur.

Sebab nak kejarkan waktu imsak ,malam kitorng share nasik setengah pot berdua, dengan pajeri nenas , ngan ikan keli goreng semalam.Apalah sangat suku pot taruk atas sekeping pinggan, 2-3 suap ,abes.
Tapi tak buleh mengomel banyak, dalam hati dah tertoreh rasa bersalah dah.Kang free-free je kene kuliah pagi .
Alhamdullillah, walaupun sesuku pot, aku tetap bertenaga sampai ke waktu berbuka.
Barangkali itulah berkat, yang datang dari rezeki yang kecil.Ok, tak buleh membazir dah!
Sorry mak..eheh eheheh..




Sejak hari tuh, aku berikrar akan mulakan puasa aku dengan hanya sepinggan nasi saja.














p/s: Sebutir nasi ibarat setitis peluh petani, kalau semangkuk?...

25 comments:

jejaka C said...

selamat berpuasa..iklas dari hati tanpa sebarang komen sinis...

maple said...

salam ramadhan en.sheri & jejaka C. semoga ibadah tahun ini lebih baik daripada tahun2 yang lepas

p/s : saya masih 'old fashion'.still masak dgn periuk nasi :)

kyo_9 said...

terbaek aa citer pasal beras..
takziah ntk arwah opah ko..
selamat berpuasa..

p/s feed blog nih masih xleh di detect.. camne nih??

Shiqa Nawar said...

hehe suka lah baca. :) teringat kt mak...

Azila said...

ramadhan kareem...

kay-N said...

hhahahaha..tulaaa sape suh degil sgt~ =pp sebek dpt makan gak walaupun skit..hehe

selamat berpuasa~~~

Mohd Fakhrurazi Jamaludin said...

keberkatan itu yang penting.

eh mak kau tak lepuk kau ker pagi-pagi sahur explain pasal rice cooker?hahahaha

yong farehah said...

eh eh... sama lah mak kita!! XD

btw, slmt puasa :D

Unknown said...

piat telinga sebab tak dengar cakap mak.aa.

jejaka C said...

@maple: salam ramadhan cik maple...

ザ-sylver- S said...

@jejakaC:slamat mengawal nfsu mkn..

@Maple:selamat puasa gak :)...

@kyo_9:adoi,yappari aku ni mmg bute IT..

@cik_Shiqa;) kem salam kt mak ye..


@Ella:semoga ramadhan taun ni lagi baik dr sblumnya..

@Hidney:mak aku sorng yg penyabar..haha

@kN:buka nnti mkn byk2 KN, awak tu dahla keding, tiup angin melyang..haha

@Razi;eh, bulan pose bukn ko kene ikat ke?asal leh terlepas ni..

@YonguFalcon:heh..sama tang mana tu?

@akufobia:jgnle..kecik2 dah serik kene sebat pakai getah paip..

ckynwan said...

wahahahaha aku baca sampai kat lukisan periuk tu terus gelak guling2 hahahaha kelakar gile!

jejaka C said...

mencuit hati la u ni niXam..next bape hb weyh???lame gak aku tgu jwpn

Ibu Ammar said...

hehe, macam baca entry saintis lak. ekeke

tau pun, pesan orang tua tu ada pekdahnya, jangan protes. hihi

♛ LORD ZARA 札拉 ♛ said...

aku kalau maska nasi kat rumah, guna 2 periuk sebab ada 2 jenis beras yg ku kena masak~

1- beras abah

2 - kami2 semua makan~

hehehe~

aku sahur minum air je.

kay-N said...

eh eh..tau lak sy keding..ahahha mcm pnh jumpe..nak bukak pose ngn mazriff nnt..jom itut jom~ opss..=pp

ザ-sylver- S said...

@ckyn:tau2, lukisan huduh..

@jejakaC: jgn tunggu, biar mende dtg sendrik, ade rezeki, adela..

@nursarah: baik kak..huhu

@Zara: beras abah tu, beras basmathi ke...korng lak beras chap rambutan..walaweh, mmg variasi family ko..haha

@kN: tgok cara kamu komen pun dh tau kamu ni keding..
Nak bukak pose ngan mzrip? bile? kalu die blanje , on jerk..

ckynwan said...

aaa sudah ade ork kecik ati haha
xde la nak kata huduh tapi xleyh la nk puji cantik hak2
tapi kelakar bila tengok garisan tu je
kat umah aku dah biasakan diri amek nasik mcm lukisan y bertanda betul tu hehehe

ザ-sylver- S said...

@cKyN:chill jerk..
btw, adel gi..
lepas dah abes , orng2 tua pesan suh bubuh air dlm periuk sblm basuh, murah rezeki katanye...ni pon boleh argue gak, sebb dasar periuk , dah abes nasi, tentu licin nye, tkde kerak2 lagi kan..bakpe nk bubuh air lagi kan..hmmm

ckynwan said...

bubuh air sebelum basuh? nk basuh memangakan guna air jyan..

tapi aku biase rendam dulu ngan air b4 basuh periuk utk tanak nasik baru kekeke

♛ LORD ZARA 札拉 ♛ said...

abah aku darah tinggi, so dia makan beras yg takde kanji tu~

^^

wawayumie said...

ye x ye jugak kan...
kalo cedok nasi cara yg 1st tu baguslah.. xpenah terpikir pon.. selama nie main hentam je cedok nasi

aLya maNip said...

cm same je ngan pesanan my mom..
amek nasi kne kebawah, nnt cian org last mkan kerak je..huhu

Unknown said...

www0622


ralph lauren outlet
longchamp handbags
nike outlet
lakers jerseys
pandora outlet
polo ralph lauren
oakley sunglasses
uggs outlet
toms shoes
chicago blackhawks jerseys

Unknown said...

coach outlet
ugg boots
fitflops
fitflops sale
michael kors
pandora
ralph lauren outlet
red bottom
asics shoes
ugg boots
f0823wqrwq

Related Posts with Thumbnails