Monday, October 24, 2011

Berhenti sebab tak minat kursus

    SAYA bekas pelajar kolej swasta tetapi berhenti separuh jalan kerana tidak meminati kursus ditawarkan. Saya mengambil jurusan itu kerana desakan keluarga sebelah ibu. Ibu saudara memaksa saya melanjutkan pelajaran di kolej itu.


Apabila saya menyatakan ada minat sendiri, mereka tidak mengendahkan permintaan saya.
Saya hanya ingin meneruskan pengajian di politeknik, tapi ditentang keras.
Setelah gagal meneruskan pengajian, saya hanya melepak di rumah. Ini menyebabkan keluarga menggelar saya pemalas kerana tidak mencari kerja mahupun sambung belajar.


ANA BOSAN


Putrajaya
10/6/2011

-#-#-#-

Antum bosan ye? Ana pun bosan jugak

   First sekali adik  kena banyak belajar untuk bersyukur, dan adik patut bersyukur.. Ini kerana keluarga adik sudah pun meletak satu tahap piawaian yang abang rasa tinggi bagi adik, kerana mereka yakin adik boleh buat. Ingat senang ke nak bagi orang yakin kat diri kita, walaupun datang dari keluarga sendiri.
 Tak macam keluarga abang. Mak abah abang  target setiap anak diorang cukup habis takat SPM ja. Abeh SPM suka hati nak pi mana. Kalau tidak kerana sepupu masuk UM,  sekarang abang mungkin menjadi seorang model seluar dalam.Maklumlah, orang kampung , suka banding-bandingkan anak derang.yang tensennya kita.

Adik duduk kat Putrajaya,, sedar atau tidak keluarga adik dikelilingi oleh masyarakat intelektual yang kuat sokong kerajaan. Adik duduk kat presint berapa? Eh , melalut pula.


   Sekarang adik sudah boleh anggap SPM itu sekadar main-main sahaja, kerana HIDUP yang sebenarnya baru bermula. Untuk pelajaran pertama, belajar menangani tekanan . Adik tak suka kursus , tapi kena belajar lebih dari sekadar beljar kat dewan kuliah- yakni macamana nak lawan tekanan. Adik, percayalah, hidup 30 tahun mendatang akan penuh dengan ranjau dan tekanan, yang boleh buatkan adik sampai tahap sanggup makan selipar sendiri. Kalaulah benda singkat begini pun tak boleh handle, abang tak rasa , adik boleh berjaya dalam bidang lain yang adik kata adik minat itu.

    Maaf, bukan nak perlekehkan minat adik itu. Abang sendiri pun banyak kawan-kawan yang belajar kat politeknik.Persoalannya, memilih kerana minat sebenarnya bukan sesuatu yang senang.
Abang dulu minat giler kat KRU dan rap yang cakap laju-laju itu. Sejak sekolah, abang dengan  2 orang rakan lain siap wat boy-band, derang nyanyi- abang tukang rap, sampailah sekolah menengah masing-masing pindah randah masuk sekolah pilihan keluarga masing-masing. Cuba adik bayangkan, kalau kami terus keras hati dengan minat kami. Masuk mentor kene rijek, masuk AF kene rijek, masuk LG ,masuk Ganstarz pun kene rijek, apakah adik fikir kami buleh tahan tekanan macam itu setelah 14 tahun bersama?

 Katakanlah adik tak suka dengan kursus kat Kolej itu sekalipun, adik berhak untuk kata tak  suka, dan tanya mengapa pula  pada family sebab mereka tak suka.. Banyak benda mungkin kat sini, mungkin family adik tak nak adik duduk jauh masuk politeknik , mungkin sekali diorang tak sukakan politeknik itu sendiri., mungkin juga kursus kat kolej itu sekarang boleh di-link mana U bila adik abis, atau mungkin boleh jadi, kursus itu hot dari segi market kerja, dan mereka ada perancangan tersendri sumbat adik  kat mana-mana bile adik habis nanti ke, mana tau. Pokoknya , bincang.!Rugi, membazir masa muda-muda dah melepak kat rumah. Nanti adik dah kahwin, baru menyesal, baru nak terhegeh main paint ball, sedangkan anak dah nam.

At least, dengan berbincang, boleh kurangkan tekanan adik- salah satu perkara baru tentang .kehidupan

Apapun keputusannya , abang doakan adik jumpa apa yang. betul-betul perlu dari apa yang selama ni adik nak.. Bukan semua yang kita suka itu kita dapat, tapi kita kena suka apa yang kita dapat-itulah realiti hidup.

Good Luck


Oh, lagi satu.
Abang selalu fikir seorang doktor yang terer masak itu cool
seorang mekanik power  goreng kapuk itu macho,
dan seorang cikgu cekap repair superbike itu pulak awesome,
Ke adik fikir camane?


_ciao




p/s: sapa-sapa kenal Ana ni, tolong forwardkan ni kat dia, kesian.. (dari sini)




10 comments:

Zulfikar Hazri said...

pergh nasihat yang paling bernas aku pernah baca, aku nak tepek entry ko nih kat 'adik' yg lain.

cik jaa said...

okeh, ini hensem! aku nak share!

♛ LORD ZARA 札拉 ♛ said...

tapi abang.

abang memang jadi idola kejayaan anak2 yang kenal asal usulnya.

ザ-sylver- S said...

Zulfikar, siti, sila2

sfsd said...


Oakley Outlet Online,
Ugg Boots Sale,
http://www.outletonline.in.net/,
Coach Outlet,
Burberry Outlet,
Toms Outlet Online,
Chanel Outlet Online,
Oakley Outlet,
http://www.handbags.in.net/,
Coach Handbags Outlet,
Michael Kors Handbags Outlet,
MCM Handbags Outlet,
Gucci Handbags Outlet,
Burberry Handbags Outlet,
http://www.outlet.us.org/,
Michael Kors Outlet,
Burberry Outlet,
Nike Outlet,
Ralph Lauren Outlet,
Ray Ban Outlet,
http://www.shoesoutlet.us.com/,
Nike Shoes Outlet,
Air Huarache UK,
Air Max Shoes Outlet,
Supra Shoes Outlet,
Toms Shoes Outlet,
Coach Bags Outlet,
Coach Factory Outlet,
Michael Kors USA,
http://www.misblackfriday.com/,
http://www.co-om.com/,
Nike Air Huarache
ugg boots outlet
polo outlet online
The North Face Outlet
Michael Kors Outlet Canada
MCM Backpack
North Face Outlet
polo outlet
New Balance Shoes Outlet
Coach Online Outlet

Zheng junxai5 said...

2015-07-15 zhengjx
ralph lauren sale
ray bans
michael kors
ed hardy clothing outlet
longchamp le pliage
oakley sunglasses wholesale
louboutin
nike blazer pas cher
kate spade outlet
hollister outlet
gucci handbags
jordans for sale
coach outlet
snapbacks hats
kate spade handbags
chanel bags
abercrombie kids
longchamp pliage pas cher
oakley sunglasses sale
pandora jewelry sale
gucci bags
coach outlet store online
toms outlet store
tory burch outlet online
pandora charms
ray ban outlet
michael kors purse
ralph lauren uk sale
fitflops
mcm backpack
coach factory
ray ban sunglasses
coach factory outlet
true religion jeans outlet
pandora jewelry outlet
retro jordans
michael kors watches
polo outlet
ray-ban sunglasse
nike air force pas cher

Minko Chen said...

air jordan 13
longchamp handbags outlet
michael kors outlet
christian louboutin outlet
cyber monday 2015
cheap ugg boots
moncler outlet store
michael kors outlet online
michael kors outlet
calvin klein outlet
coach outlet online
oakley canada
fitflop sale
golden state warriors
chanel handbags outlet
cheap ray ban sunglasses
prada outlet online
michael kors handbags wholesale
tommy hilfiger
1125minko

Chen Jeje said...

kobe shoes
nfl jerseys
michael kors factory outlet
cheap rolex watches
michael kors outlet
true religion jeans
michael kors handbags sale
air huarache shoes
huaraches shoes
michael jordan shoes
ralph lauren online,cheap ralph lauren
air huarache shoes
black huaraches
cheap jerseys from china
kobe byrant shoes
air jordan retro
chrome hearts wholesale
fitflops sale
toms outlet store
michael kors outlet online
cheap nfl jerseys
chrome hearts online store
ugg outlet
christian louboutin outlet
tiffany and co outlet
christian louboutin outlet
fitflops clearance
jordan shoes on sale
retro jordans

Xiaozhengm 520 said...

2016-4-20 xiaozhengm
jordans
hollister clothing
michael kors handbags
christian louboutin outlet
kobe bryant shoes
burberry outlet
louis vuitton
louis vuitton outlet online
tory burch sale
michael kors outlet
adidas shoes
christian louboutin sale
retro jordans
michael kors handbags
michael kors outlet online
nike outlet store
hollister kids
louis vuitton outlet
cheap jerseys
michael kors outlet
nike air force
louis vuitton bags
nfl jerseys
louboutin pas cher
louis vuitton handbags
lebron james shoes
nike factory outlet
ray ban uk
hollister clothing
nike huarache
nike air max
ralph lauren outlet
michael kors outlet
louis vuitton
nike roshe flyknit
kate spade handbags
michael kors outlet
cheap oakleys
cartier watches
oakley sunglasses

raybanoutlet001 said...

cheap michael kors handbags
nike outlet store
true religion jeans
new york knicks
fitflops
los angeles lakers jerseys
nike blazer
instyler max
steelers jerseys
nike tn pas cher

Related Posts with Thumbnails