Monday, October 25, 2010

Aktiviti yang boleh merapatkan ukhuwah sesama kita

  

  Fakhry, sngt berdendam dengan Amar .Disebabkan dendamnya yang melampau, Fakhri bertekad nak bunuh Amar, orang telah merampas kekasih hati aka x-tunang nya yang bersuara daring , Chinta.
Suatu malam ,Fakhry  mengadap depan cermin ,pakai misai dan rambut palsu supaya boleh dekat dan bunuh dengan Amar yang sedang sakit kat hospital.

Di satu pagi yang hening...
 Fakhry+misai palsu+rambut palsu itu pun pergi hospital , dan melepaskan tembakan kat Amar yang tengah baring kat atas katil hospital..

BANGG!

Oh ,mimpi buruk Chinta rupanya.Tapi, apsal imej Fakhry+misai palsu+rambut palsu tu boleh sebijik dengan dalam mimpi? .Wahh, ni sudah hebat.Punyala risau , sampai dalam mimpi boleh terkeluar rupa semasa orang yang bunuh kekasih dia.
Lagi, ape kehal lak bunuh kat hospital pakai pistol.Member tengah koma, cabut wayar2 sudah.

Jap,jap, konfius jap, ke, scene Fakhry ngadap cermin,pakai rambut ngan misai palsu itu pun masuk dalam mimpi Chinta jugak.?....

Drama melayu ni laa....kalau tak mengundang rasa tak puas hati, tak boleh ke?

  Tapi tulah,kadang-kadang ,marathon drama melayu ini ada bagusnya. Bagusnya ialah boleh mengeratkan hubungan silaturrohim antara rakan-rakan; dengan menjadikan  drama melayu sebagai subjek kritikan, kejian, dan cercaan bersama-sama, juga  quote-quote adegan yang boleh digunapakai dalam pertuturan harian.




 ..................................................







 Selain dari layan drama melayu beramai2, bergotong-royong buat karipap juga adalah salah satu cara ideal untuk mengerat hubungan sesama insan.

Tak tahu sebab apa., tapi aku sangat teruja tengok orang wat karipap.Yelah selama beli yng siap je kat gerai.

Tengok je , sendiri buat haram tak jadi.Sama jugak la kalo beli  roti kaya, rather beli yang roti Benggali tu potong depan mata,  sap sap sap sapu kaya, bungkus surat kabar.Nah RM2.50. Tak sedap mana pun, tapi terujakan nk tengok gak tangan dia yang bulu berpintal-pintal tu potong,sapu ngan bungkus.

jualan karipap yang menjadi



  Orait.Bukan aku  buat karipap.Cuma orang yang pandai lagi terer buat karipapla yang buat karipap. Aku just buat roti jala je.. Maknanya aku...................(isi tempat kosong).



Roti Jala satu Malaysia namanya



Ni 1st time wat jual2, selain pengalaman kena halau kat dalam pesta yU sendrik, belum ade lagi rasenye nak berjual-jual setakat nih kat luar yU.. So, harap2 sesapa yang terbaca repot pemerhati bebas yang diupah khas kat bawah ni ,harap akan dapat hadir dan mengusul balik  dalam mesyuarat post-mortem nanti untuk kebaikan masa akan datang. 

_sekian





........................................








          Yo, gua Jalil.Member nye pasal, gua sanggup kensel plan petang ni nak beli mouse baru.Keyboard ni pun agak  laa.

Camnilah ,gua rase  korang punye gerai, okla...banner sumer..maa boleh la..Tapi peciter tak wat pemplet. Lu espek sume orang tau roti jala, karipap, ntah hape jadah lagi tu ka? .Lu espek , orang tengok muka lu jerit-jerit, buat-buat muke kasihan , orang pun kasihan nak beli ka? .Takde nye derr..Gua nak cakap banyak, gua tak pandai, Lagipun lu upah dahla sikit, hek-eleh, ingat sangap ke kebab lu belanja tuh. Takpela sebab gua pun dah janji, ni gua kasi perbandingan simpel-serba sikit la..


Masakan yang tak cukup hot, macam gerai India sebelah .Gua rasala kan , lu orang patut pinjam plat orang wat roti canai tu kat memana. Eh, apsal tak cakap, gua nye lab , banyak gile plat-plat besi yang budak wat testing welding tuh. Bolehla lu orang masak roti jala atas tu .Pastu kalau dapat , campak-campak aa skit, sorang tunggu 5 meter kat depan gerai . Customer nak je,  yang masak tu   campak, yang nunggu depan tu sambut ,lipat pastu trus pek , jual. Pergh! terbaik ah, makcik-makcik tu sure ajak korng home stay umah derng semalam dua.

Promoter korang yang tak cukup hot , macam gerai India sebelah.Lu dah tengokkan awek India sebelah tu cammane.Kalu pekup plastik kat muka , dah macam Rani Mukherjee oi.Maksud gua, Sari yang dia pakai la, bila mase pulak Megan Fox pakai sari. Gua tau , yU korang tak berapa nak ada gadis-gadis melayu nih. Hape, korang ingat laki melayu ni koman bebeno ke? Laki  melayula hot , gentel, berbudi....Lagi satu, kalu butang baju melayu tak cukup ,mintakje  kat gua.Tiap2 kali raya gua tukar..... Tapikan, gua teringin beno nak tengok korang wat demo silat  cekak hanafi. Yelah, sambil promot-promot tu, why not la lu orang bikin havoc skit depan gerai, guling-guling,gaduh ala-ala drama Keris Sakti Bersepuh Emas tu dulu .Tak payahla keris betul, gulung2 surat khabar sudeyh..

Tiada promosi testing baju tradisional , contohnya , try test sari dan jadi hot, macam gerai India sebelah. Aaa.. ni tak payahla. Since baju-baju raya korang pun takde la lawa mane da (damn! button backspace ghusak plak). jadi .anggap yang no.3 ni gua tak penah sebut .hehehe.

Lu memang aa, bhai tu kasi chai free , asal tak roger awal 2 .Gua dah sampai rumah baru lu tepon.Tanak kawan aa cmni.


Yang Ikhlas Merepot,
Jalil



               Lampiran A1

Gua nampak budak ni ada potensi ,
 apakata lu amek dia jadi anak ikan.



16 comments:

LORD ZARA 札拉 said...

Roti jala punya warna boleh bikin makcik-makcik di kampung cemburu buta dan akan menggunakan pewarna lebih.

^.^

Takkan buat roti jala je?
Kuah kamu buat sendiri gak ke?
(Angkat2 kening sambil makan KFC Hot & Spicy)

maple said...

OMG, roti jala perisa pe tu? sirap?pandan?

lenkali klu open stall lagi, ajak maple la..leh tumpang sekaki :)

ザ-sylver-shooter said...

@Zara:haha..kaler-kaler la skit, baru menarik...ada rase tertarik tak?

@maple:yang pink tu rase stoberi belanda, yang kuning tu rasa limau belanda, yang ijau tu pulak rasa rumput..wakaka

LORD ZARA 札拉 said...

Kalau budak2 datang raya, mesti habis dimakan ni sebab kaler comel2~

>.<

aaaa....lapar plak~

incik neng said...

gua cakap lu ,karipap memang terbaik dari ladang abaq ang

ザ-sylver-shooter said...

@Zara: yeke? budak2 bukan suke makn kacang ngan menatang yang jeli-jeli besalut gula tu ke? mmm...

@incikNeng: usah dok cetong aaa..

LORD ZARA 札拉 said...

Itu memang gak. tapi trend skang bebudak suka semua benda warna warni..

err, ku suka juga, adakah daku dikira bebudak gak?

✿ismi:Nauratul Nadiah✿ said...

blog ni gambar makanan nak sedap2 je kannnn...
grrrrr...lapar2..haha;p

iLiYamashita said...

bestnye dapat buat gerai...best tgk roti jala kaler2. bestnye!

tak best btol tak sehat hari tu.
tp kalau sehat pn bukan leh datang pn...kene buat keje2 preparation utk daisai.....

ザ-sylver-shooter said...

@zara: heh, pasni batang burok kene kaler2 la, kaler putih jer..suram..
Ishk , dah tua ni,kene wat cara orng tua,,tk manis orng lain pandang..huhu

@Nao:haha, ni tektik nk tarik para gadis baca blog ni..amacam? ade rase2 tertarik tak?

@iLi:kodaisai nnti ade sesape nk bukak gerai ke? kalo takde, tanto la iLi, kitorng support!!
go iLi go!!

Zheng junxai5 said...

2015-07-15 zhengjx
oakley sunglasses wholesale
louboutin
nike blazer pas cher
kate spade outlet
hollister outlet
gucci handbags
jordans for sale
coach outlet
snapbacks hats
kate spade handbags
chanel bags
abercrombie kids
longchamp pliage pas cher
oakley sunglasses sale
pandora jewelry sale
gucci bags
coach outlet store online
toms outlet store
tory burch outlet online
pandora charms
ray ban outlet
michael kors purse
ralph lauren uk sale
fitflops
mcm backpack
coach factory
ray ban sunglasses
coach factory outlet
true religion jeans outlet
pandora jewelry outlet
retro jordans
michael kors watches
polo outlet
ray-ban sunglasse
nike air force pas cher
true religion sale
cheap snabacks
polo ralph lauren uk
jorda femme pas cher
ray bans

Minko Chen said...

air jordan 13
longchamp handbags outlet
michael kors outlet
christian louboutin outlet
cyber monday 2015
cheap ugg boots
moncler outlet store
michael kors outlet online
michael kors outlet
calvin klein outlet
coach outlet online
oakley canada
fitflop sale
golden state warriors
chanel handbags outlet
cheap ray ban sunglasses
prada outlet online
michael kors handbags wholesale
tommy hilfiger
1125minko

Chen Jeje said...

kobe shoes
nfl jerseys
michael kors factory outlet
cheap rolex watches
michael kors outlet
true religion jeans
michael kors handbags sale
air huarache shoes
huaraches shoes
michael jordan shoes
ralph lauren online,cheap ralph lauren
air huarache shoes
black huaraches
cheap jerseys from china
kobe byrant shoes
air jordan retro
chrome hearts wholesale
fitflops sale
toms outlet store
michael kors outlet online
cheap nfl jerseys
chrome hearts online store
ugg outlet
christian louboutin outlet
tiffany and co outlet
christian louboutin outlet
fitflops clearance
jordan shoes on sale
retro jordans

Xiaozhengm 520 said...

2016-4-20 xiaozhengm
nike store
ghd hair straighteners
michael kors
ray ban sunglasses outlet
true religion outlet
kate spade
christian louboutin
michael kors uk
jordan 6
ray ban sunglasses
kate spade handbags
toms
ralph lauren uk
longchamp handbags
nike uk
true religion shorts
michael kors outlet
tory burch outlet
true religion
polo ralph lauren
air jordans
fake watches
louis vuitton bags
ray ban sunglasses
oakley sunglasses
michael kors handbags
coach outlet
true religion outlet
louis vuitton outlet
oakley outlet
nike huarache shoes
adidas shoes
ray ban sunglasses
michael kors outlet
louis vuitton handbags
michael kors handbags
coach outlet
rolex watches
christian louboutin outlet
timberland outlet

柯云 said...

2016-06-07keyun
hollister shirts
michael kors purses
nike free 5.0
adidas factory outlet
michael kors outlet online sale
adidas nmd
nike roshe run mens
replica rolex watches
montblanc pens
the north face jackets
air jordan shoes
longchamp outlet
retro 11
coach outlet store online clearances
gucci handbags
kobe 10
coach outlet
louis vuitton
air jordan shoes
toms outlet
polo ralph lauren
michael kors outlet
replica watches
nike sb dunks
adidas yeezy
louis vuitton handbags
true religion outlet
michael kors outlet
kobe 8
cheap toms
louis vuitton purses
basketball shoes
louis vuitton outlet
christian louboutin wedges
coach outlet
air jordan homme
nike air max 90
michael kors canada outlet
jordan retro 13

raybanoutlet001 said...

ed hardy
michael kors uk
chicago bears jerseys
cheap michael kors handbags
chiefs jersey
replica rolex
nike trainers uk
cowboys jerseys
nike huarache
salomon shoes

Related Posts with Thumbnails