Wednesday, January 20, 2010

Besday Boy × Sambutan2 Yang Betul


Sampai sekarang aku tak faham apa signifikasinya lilin ngan kek besday.Yela, dicucuk-cucuknya atas kek kawan tu, dah nyala pastu kasi kasi padam balik..(!!??).Zaman sekarang dah canggih skit, orng tukar ngan bunga api lak. Tak yah susah-susah nk tiup, sebab nanti dia padam sendirik.Cantik pun cantik.Nanti mane tau akan datang orang pakai mercun papan lak, umur setahun sebatang , 2 tahun 2 batang,.. masuk umur 18 tahun?..perghh, sure gempak nyelah..!!.Btw, bukan pasal lilin yng nak aku bebelkan, cume nak share ngan korang cara menyambut besday boy tersayang , selain tulis wish dan anta kek yang merapu2  kt Dinding Fb.


Salat-menyalat
Mase aku kt Lambo.Time tuh Sir (ketua warden) kumpolkan org2 yang lahir bulan same dan wat besday party utk org2 yang lahir pada bulan tuh la.(sweetkan  sir aku..). mase tu kalo ade sape2 yng gatal , bolehla gi depan same2, tiup lilin same2, potong kek same2...dan pada mase yang same, muke2 sesorg  ni di recognize oleh org2 laen.abes je party ,gasakla ..belen2 icing kek yng tk abes ni akan dikutip sorg skit, pastu akan disalat-salatkan ,dari ujung rambut sampai ujung kaki si empunya besday nih.Yang lagi horor, akn ditanggal-baju-seluar-kan, jenuh satu badan dgn  icing ..Kesian gakla , tiga kali maghrib muke berkilat2 lagik...mcm ahli syurga.




Tahap kesukaran: 20%
Alasan:kene beli kek betul le, takat cup cake, tapau kasi anak sedare makan bolehla...







Humban-menghumban
                                         
 credit to Emrank

Beseri dlu ade kolam biawak kt depan blok form4 , jalan nk gi blok A(asrama pompuan).kat situ lokasi utama humban besdayboy ni.Malam besday, tepat kol 10:29 mlm kelas die dah kene kepung,tingkap belakng pon ade org guard gak, tnk kasi lepas, masuk kul 10:30 mmg lauk la mamat nih.Julang ramai2 sampai tepi kolam td ni.Yang bagusnye ade org bacekan doa selamat,pastu lagu tema besday versi Labu-Labi...kalo ade yng biadab skit , diludah2 dulu dlm kolam tuh( ambik berkat) , takpon kencing ramai2(buang sial).Lepas humban, sumer cabut mcm tk cukup tanah.Fuhhh,, mase tu aku bersyukur giler sebab lahir bulan 12...Alhamdullillah..Rasenye skang kolam tu dah tkde lagi dh kot.

Get this widget
|
Track details
|
eSnips Social DNA
Ai , wat2 lupelak, ni la lagu die..

Tahap kesukaran: 32%
Alasan:paling happening , satu batch punye komplot, ...kalu bole libatkan ngan geng2 surau, patut tk jadi masalah.







Asah-mengasah


Ni plak budaya AAJ yang dah lama pupus .Aku sampai sini pon, baru discover balek.Menurut sempai ,Kucai(batch18/bkn nama sebenar), dia ckap yang zaman die last org asah2 besday boy nih.Menurut die lagi, dulu ade tiang seri kat AAJ, yang mane org selalu gune utk asah2 ni. Pastu name ngan tarikh dicatitkan  kat tiang tuh.Bayangkanla, kalo sensei2 sane tk larang dari dlu , tiang tu skang mesti dah jadi mcm tiang kuil hindu.






Thanx to Kucai for the info, so sebagai tanda terima kasih tk terhingga aku ni, aku abadikan nama ko kat batang pokok nih.


Tahap kesukaran: 38%
Alasan:kadang2 kederat seseorang boleh match dengan seekor kuda.Maka, bilangan orang yang ngusung tk kesah, yang penting boleh counter besday boy ni dengan lancar.










CADANGAN LAIN



PAGI NAN INDAH

Supply die sekotak susu uht segar dan panas tapi seblum tuh larutkan 8 biji panadol dan pasti panadol2 itu betul2 larut.Biarkan die tidur nyenyak, dan keesokan paginya muka die patut jd cmni. 


Sapa2 yang berdendam lame kat mamat ni, bolehlah dizahirkan dlm bentuk tulisan2 mahupun lukisan.

Tahap kesukaran: 72%
Alasan:Gile ko 8 biji, agak2 la, silap2 ni besday last die ..







OPEN TABLE

Dah jadi adat biase kot, cumenye kali ni setting 5 org satu kereta gi dinner kat Sushiro ke Kappa Sushi ke,.Bedalla bape byk plate yg boleh.

Dah kenyang dua org kuar utk sak-kok sepam,
 .
pastu sorg lagik gi toilet...
.
selang 5 minit kendian, sorng lagi pura2 lupe wallet tinggal dlm keter.
 .
 .
Tinggallah BesdayBoy sendirian di situ selama sejam, pastu bolela anta sms kat die yng lebih kurng cm nih..
.
.
.
.
.




cara ni khas utk besdayBoy yang kedekut taik idung masin, yang slalu ckap: 
" ape pulak, besday aku, korang la yang patut blanje aku..".

Tahap kesukaran: 66%
Alasan                  :Ni memang mncabar, kene ade sorng kaki pancing yang betul2 handal, supaya die boleh join skalik ..








HACK YM @ FB

ni yng paling simple. tp kene gi ziarah bilik die gak, wat suprise party, kasi die terharu skit..dlm pada tuh, buh status ym die mcm ni..."sungguh bahagia malam ini,terima kasih semua.." ataupun "ada sesiapa yang boleh buat saya hepi,hu hu hu"(BM trnlation)., attachkan skali link video homemade die yng paling latest , tak pon lagu2 yng die slalu ulang2 dengar mase korg tgh sibuk nk study chuukan(midsem) arituh..

Tahap Kesukaran: 32%
Alasan                   : kena pastikan pc dia hidup dan ym/fb die on line. Memerlukan tenaga kerja sekurang2nya 3orng, dan sgt tidak berbaloi kalo die sedar tk sampai  15 minit pon.









SUSAH-SUSAH SANGAT
Wakafkan kt die sebotol diet coke yang 1.5litre , tp sbelom tuh masuk kurng2 nye 3 biji mentos dalam tuh, tutup kemas2..baru bagi kat die..,cabuttttttt........

Mentos & Diet Coke from SpJoRuss on Vimeo.

Tahap Kesukaran:15%
Alasan                  :Diet coke? ade ke orang yang nak minum?.












...dan yang terakhir..







DOAKAN KESEJAHTERAAN BELIAU
Ini yang sebaik-baiknya.







Dari Abu Darda’ ,meriwayatkan bahawa Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda yang maksudnya :

“Setiap hamba Muslim yang mendoakan saudaranya pada ketika saudaranya itu tidak ada (tanpa pengetahuannya), maka malaikat akan berkata: “Semoga kamu juga mendapat seumpama (doa) itu.”

(Hadis riwayat Muslim)









pic credit to hoogmoet




 
Malah doa seorang muslim terhadap saudaranya yang lain tanpa pengetahuannya adalah mustajab berdasarkan hadis Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam yang maksudnya :

“Adapun doa seorang Muslim bagi saudaranya yang tidak hadir adalah mustajab. Di sisi kepalanya ada malaikat yang diwakilkan. Setiap kali dia mendoakan kebaikan bagi saudaranya itu, malaikat yang diwakilkan itu pula berkata: “Amin, dan bagimu seumpama apa yang engkau doakan itu.”

(Hadis riwayat Muslim)


Tahap kesukaran: 0%
Alasan                  : agak2 kalau rase doa utk diri sendri tak lekat, apekate kalo kite try doakan utk org lain pulak,sama2 dapat, sama2 untung,insya-Allah.




Sekian_








p/s: studying   =   student +  dying  ;  (damn its right)

4 comments:

N.A.Y said...

kreatif+klakar..

nbo_3 said...

salam. kita pernah berjumpa?

moon said...

like this..

ザ-sylver-shooter said...

@ella: ;)

@naim: penah kot, ...

@moon: glad you like...

Related Posts with Thumbnails