Saturday, July 3, 2010

Diari Lelaki Matang Part 1

Sepanjang umur , aku tak pernah terdetik di hati nak tulis diari.

 Dulu yang rajin tulis diari ni  tak lain tak bukan , kakak aku. Lepas tulis sesengih sensorang, pastu mangga. Kemudian sumbatkan dalam kotak, mangga . Kemudian letak dalam laci, mangga lagi. Kecoh tul kakak aku sorang, macamlah ade orang terliur sangat nak baca diari dia.Aku yakin isi kandungan diari dia , tak lari macam yang adik Razi nye..-"hari ni nak makan ape, nak gi mana, kuar ngan sape.."


Bagi aku, tulis diari ni umpama seorang yang lemah hatinya, seolah-olah gusar, maka dicoret masa lampaunya yang indah supaya boleh menampung masa depannya yang bakal ditimpa musibah. 
Itu aku dulu, sekarang aku tak rasa tulis diari itu lemah, malah lebih dari penyambung semangat , sebuah diari boleh menjadi pengubat duka bagi yang kita sayang sekiranya kita pergi dulu suatu hari nanti.

Jadi tak salah rasanya aku pun nak tulis diari macam kakak aku jugak.

************

3:45-- Bangun tido, frust Brazil semalam masih belum hilang.Eh? mana orang lain?, tanak layan Uruguay ngan Ghana ke?.Gagahkan jugak tengok sorang2.Memang tak fun tengok bola sorang2. Anda bagaimana?

4:10--Half time, Solat subuh jap.Langit timur di  sebelah sana kian memerah..

5:10--Layan sampai ke penalti. Hampa lagi, target yang satu lagi pun tak kena.Good Job Ghana btw.
Mata kuyu.Patutlah , hujan kat luar, okeh, sambung tido.

5:12--zzzz....

8:53--Ohayou gozaimasu, bangun-bangun  terus basuh pinggan, malam tadi tak sempat nak clear .

9:10--- tanggal seluar track
9:10:12-tanggal baju
9:10:19-capai tuala
9:12-- Mandi!!

9:43-- bancuh milo 3 in 1, campur dengan susu. Lepak depan monitor sambil membelek2 berita-berita utama hari ini.

10:30--Bersiap-siap keluar rumah. terus berkayuh menuju 7eleven depan tuh, 1st thing 1st, beli payung sekaki, .Ntahla kali ke berapa la nih.

10;46--Terus berkayuh ke saloon pilihan hati. Tak merancang pun nak potong rambut, ntah tiba-tiba perasaan nak jadi hensem tu datang,So mulakan dari atas lagi afdal.





10:57-- Irassyaimase--disambut mesra ..
   Nak cmane inche?
   You potong depan kasi kurang 3inchi , sebelah sini 4 inchi, belakang 2 cm , side-burn ni dalam...mmm...2.35 cm dahla"--gasakla ko nk potong pakai cmne , hahaha...

11:55--







12:00-- Gi cucuk duit kat bank.Lepas  terus pegi Osu, gedung beli-belah yang mirip Petaling Street , tapi 10 kali lagi besar.Situ juga tempatnya 'Akihabara Nagoya', banyak lappy murah-murah, mehla datang.D3000 pun boleh tahan jugak.

 Manekin Neko sudah berbumbung


12:05--Lepas method, aku ke Lax, puas dalam Lax aku masuk pulak Jeansmate, baru jumpa t-shirt yang nampak cam matang skit, takde rambu2, warna suram,tulis-tulisan pun tak merepek2.

12:51--" Asslammualaikum pak!!" ada orang tepuk kat bahu.
           "Indonesia??" orang tu tanya,aku cuma menafikan dan beritahu dengan bangganya aku jawap aku orang Malaysia.
"waduhh, gampang sungguh ketemunya dengan orang Malaysia di sini ya.."
ERrrkk!?. Penat2 aku trim rambut , dikatanya aku Hendon,siap mencarut lagi,cess!!
 Mereka cuma mahu ke kebab. Aku tunjukkan saja itu ini, begitu dn begini, harap derang tak sesatlah.

 
Cuci mata di Osu

13:00-- Singgah kejap di 7e lagi.Beli skit2 untuk lunch.Kemudian menongkah kederat ke rumah member yang tak jauh dari situ.

13:20--Selesai Zuhur, aku lunch sambil melayan dokumentari pasal haiwan.Ada seekor kodok besar makan seekor cicak, kemudian kodok tu mati, dengan hensemnya cicak tadi keluar dari mulut kodok.Oh rupanya kodok tadi kena racun dengan cicak tadi.Menarik-menarik..


 TunaMayo, YakiTarakoMayo, Kafe Au Lait- Rezeki untuk hari ni, Bismillah...


14:30-- Pergi library jap, nak pulang , dan nak pinjam buku. Tapi yang boleh cuma pulang, pinjam tak buleh, sebab kene penalti satu hari.'Laa...2hb semalam ke..'. Takpelah,aku naik tingkat dua pakai buku yang nak aku pinjam tadi.Kena setel 2-3 soklan gak arinih, esok belum tentu ada masa, bulan depan dah nak exam.

 Sebelum mula, layan PeterPan sepam, hah, jangan fikir bukan2, aku masih suci lagi tau..


16:30-- "TIN TONG~~" loceng berbunyi menandakan library bakal tutup lagi 15 minit lagi.Aku berkemas-kemas , capai payung , naik atas seat basikal, dan pulang.

17:20-- Usai sudah Asar, ke mana lagi? ke sini la-blogger.com. Aku siapkan satu diari sepanjang hari ini.Maaf, banyak typo, sebab sebentar lagi aku ada hal yang nak buat.Kene taip cepat2.

18:10-- Entri siap!! dan publish..






 ..bersambung



23 comments:

iLiYamashita said...

waaaa. omoshiroi. omoshiroi. eh.. exam next month??? ili nye khamis ni kot...

jejaka kegampangan said...

waduh2...gampang juge post anda arini...kapan exam bln dpn..aduh kegampangan bangat ya abg rmbut messy2...

d3000 said...

bila nak angkat d3000 syahir?eh,jejaka C,eh,sheri?

maple said...

wakaka..lawak..
dah x ingat ble tulis diari mcm ni..tahap budak skola nye..tp besh gak ble ingat balik

jejaka C said...

xpenting slr2 ni sume..iphone4 dlu..kn abg nixam...

ザ-sylver-shooter said...

@ili: oo. gambatte \(・。・/

@jejaka K: hikhik..beser2 je...

@d3000: tk mampu, yang ade pun cukup2 je nak angkat d5000 (aitcheh)

@maple: tolongla ngaku yang kamu ni pompuan, kalu laki aku block kamu! haha..

@jejakaC: hp lama masih kuat bertahan, aku yang serdahana

jejaka C said...

aku tau hp2 dh dtebuk tupai..nk cover pki sticker lak 2..jom tkr jom...

maple said...

yup..i'm a gurl..lenggok bahasa pun leh tau ape..jgn mare ;)
ur blog make my day..gambatte q(^o^)p

d3000 said...

xmampu konon..skali nnt ak nmpak ko angkat d300 trus nnt siap ko sheri

jejaka C said...

hye maple...abg nizam tertanya2 nk sebut name awak cmne..adakah maple name kayu itu atau maple yg wat roti canai ituu..heeeeee

ザ-sylver-shooter said...

tu mapley laa!! haha

maple said...

@jejaka C:wakaka..patut la sheri ingat saya guy,itu ma-ple..ini bunyinye me-pel.types of wood..maple leaf sejenis daun yg x idup lame..lambat laun gugur jua..eceh ;p

sheri jgn mare,saya penyokong kuat awak..gogogo

maple :) said...

@jejaka C:wakaka..patutla sheri ingat saya guy,itu bunyik nye ma-ple,ini me-pel,type of wood,maple leaf x kan hidup lame,akan gugur jua akhirnye..eceh ;p

xpe,saya penyokong tegar sheri..gogogo :)

jejaka C said...

hye maple leaf yg xkn hdup lame,akan gugur jua akhirnya....bapak panjang name..owh..nsb baek penyokong..igtkn peminat dan pencinta tegar sheri td..ahax

maple said...

@jejaka C: teruja punye psal sampai bagi komen yang sama 2x. [kate penyokong tegar mr.sheri,ppprrggh]

ghupe2 nye smlm ade bengong skit blog ni,ingat sheri dah block comment saya, wut malu je (T_T)

p/s : siapa la saya ini,sekadar peminat dari jauh ;p

jejaka C said...

abg nixam,jgn skali2 ko hancurkn hati si maple ini...

ザ-sylver-shooter said...

thnks maple... minat je tau, jgn jatuh hati , bahye ..hahaha

maple said...

saya minat gaya penulisan..ada sense of humor di sebalik point yg kadang2 terkena batang hidung sendiri..x gitu? (^_^)

note:Imagination was given to man to compensate him for what he is not; a sense of humor to console him for what he is.

Justin Reed said...

tu mapley laa!! haha

Zheng junxai5 said...

2015-07-15 zhengjx
michael kors handbags
prada outlet store
michael kors outlet
hollister kids clothing
oakley sunglasses
christian louboutin shoes
ray ban outlet
air jordan uk
tn pas cher
coach outlet
ray ban glasses
kate spade outlet
prada shoes
louboutin pas cher
burberry sale
longchamp pas cher
coach outlet store online
ed hardy outlet
michael kors outlet
burberry handbags
toms shoes for women
mont blanc pens
cheap air max
oakley outlet store
coach outlet
michael kors outlet
burberry outlet
louis vuitton sito ufficiale
michael kors handbags
rolex watches for sale
abercrombie and fitch
oakley store
michael kors outlet online
michael kors outlet online
longchamp pliage
longchamp
cheap ray bans
coach factory outlet
louboutin
beats by dre

chenyingying9539 9539 said...

2015-7-22chenyingying9539louis vuitton
michael kors
cheap lebron james shoes
cheap ray bans
tory burch handbags
louis vuitton uk outlet
polo ralph lauren
insanity workout
michael kors outlet
soccer jerseys
michael kors outlet
louis vuitton outlet
michael kors uk
new jordans
ray ban uk
running warehouse
michael kors uk
jordan 3
louis vuitton handbags
chanel handbags
ray ban eyeglasses
dior outlet
jordans 9
fitflops outlet
coach outlet
jordan 6 retro
coach outlet store online
michael kors outlet
lebron 11
michael kors handbags

Xiaozhengm 520 said...

2016-4-20 xiaozhengm
burberry outlet online
ray ban wayfarer
coach outlet
ugg boots
christian louboutin shoes
kobe 9
longchamp bags
kate spade
michael kors outlet
ray ban sunglasses
caoch outlet
christian louboutin outlet
michael kors outlet clearance
christian louboutin outlet
gucci handbags
oakley sunglasses
polo ralph shirts
coach factory outlet
michael kors online
michael kors outlet online
nike free run
tory burch handbags
tiffany jewelry
louis vuitton outlet
instyler curling iron
kevin durant shoes
ralph lauren outlet
tods outlet
ray ban sunglasses
fitflops sale clearance
cheap jerseys
adidas originals
nike sb shoes
celine bags
louis vuitton outlet
polo ralph lauren outlet
jordan 13
lebron james shoes 13
louis vuitton outlet
coach outlet

raybanoutlet001 said...

oakley sunglasses
oakley sunglasses
birkenstocks
michael kors outlet
new york knicks jersey
nike blazer pas cher
mont blanc pens
oakley sunglasses
michael kors handbags

Related Posts with Thumbnails