Monday, July 26, 2010

Lidah Orang Melayu Adalah Yang Paling Lembut Dalam Dunia

 Wahai kamu pembaca yang bijak bestari, jika di atas itu langit, dan di bawah itu bukit, apa yang ada di tengah-tengahnya?
.
..
...
Iya, di tengah-tengahnya.
.
..
...


Benar, itulah dia , cuma ada tiga titik di tengah-tengahnya.















 ڽ   

*Ini cuma teka-teki bertulis saja.Jangan kata dalam real-life pun ko sebut 'nya' (drpd 'nye'), aku tumbuk rusuk kiri ko kang.




 Dah lama rasanya tidak membaca dalam jawi, menulis jauh sekali.Arwah opah rajin membaca kitab2 lama, semuanya  jawi belaka. Opahlah insan pertama yang menulis nama aku dalam jawi- khat yang paling cantik pernah aku tatap seumur hidup aku.
Aku suka tulisan Jawi, aku juga suka berbahasa Melayu. Cumanya, di Malaysia, aku rasa orang Melayu adalah bangsa paling rugi.Katakanlah kalau sumer celik English, baru dua, sedangkan orang Cina , India , tetap lebih 1 bahasa.Kesannya terasa bila kakak ipar aku yang terer mandarin slumber jerk kuar Court's Mammoth, sebab LG offer tempat yang lagi baik. Court's Mammoth main tarik-tarik tali, offer balik jawatan yang lebih baik dari LG tu-wah bestnye jadi seorang yang hot.
Kakak aku lak,sarjana Al-Azhar, yang power Arab , goyang-goyang kaki je naik pangkat , gi outstation sana-sini- tu baru 2 tahun masuk government tu.

 Tu lah, aku ingat anak aku esok , sorang aku nak anta masuk Sekolah Jenis Cina, sorang Sek.(J) India,sorang sekolah pondok Darul-Iqram, sorang lagi international school, belajar French. Time2 cuti sekolah , duk umah kumpul ramai-ramai, Kakak ajar alang tulis cina, Along ajar adik arab, acu cakap tamil ngan abang- Wahh...What a happy family :)






 








Pelat
  Tahukah korang, kawan Cina pertama aku bkn dari Malaysia , tapi memang betul2 cina totok nye:: Liu Lei Ken-gadis genit dari Zhengzhou ,China, rakan  paling baik.Memandang kami berdua saja alien dalam maka dialah sahabat sejati penenang jiwa, bff serta sumber ilham aku kat sini .Bahasa Jepun Liu lebih baik , maka pemahaman dia jauh lebih mendalam .Plus dia seorang yang sangat rajin.Assignment, report, past-exam paper, note, tutorial, even toyol pun dia share ngan aku gak.

Hai..Liu kalau ko Islam,  dah lama aku buat gf.(series)

    Biasanya time exam , kalau kuar 2 bab, aku cover bab 1 die cover bab 2, kalau sejam , setgh jam aku buat bahagian aku, dia buat bahagian dia, cukup 30minit, terus tukar paper, maknanya aku buat benda yang sama 2 kali. Nama ? time nak abes exam boleh tukarkan..Inilah yang dinamakan perkongsian pintar.
Tapi tak sumer subjek boleh buat camtu, lebih-lebih lagi English.Masa ni lah aku amat menghargai English ,  yang tak seberapa ini rupanya amat bermanfaat pada orang lain.Di China, English mula diajar masa sekolah menengah, itu pun lepas menengah rendah.Kira umur 16 tahun baru nak start belajar past-present-past-perfect tense.

Tak..tak..tak..

Mungkin lebih begini,

"A for apple, B for ball, C for cat,D ....... "

Jadi tak hairanlah kalau banyak sebutan-sebutan pelat dia yang cukup membuat aku senak sendi usus.Contohnya, ah tanak aku tulis kat sini, dia budak baik woo, tak sanggup aku nak membahan dia kat sini..Maka di situ terpancullah seorang aku , ehem2.. memain peranan sebagai tutor peribadi dia setiap kali sebelum kelas English.Walaupun dia boleh ikut apa yang aku ajar, tapi jarang ada sebutan yang mengena , macam ..hoop!
    Tapi bila exam , lain pulak ceritanya. Boleh assume apa yang aku ajar tu , macam aktiviti beramah mesra mingguan sebelum kelas bermula.Pagi exam ,dia  akan datang awal,booking seat  siap-siap, macam biasa dua meja paling depan, paling kanan, sebelah tingkap.













 Ok,yang ni aku. 20 minit pertama.Pandangan menghadap Mr.Cullen

















                                                      Yang ni lak bird-view.Bijakkan strategi Liu.



English je la aku leh tunjuk terer, baki 53 subjek tu,she still over me.Terima kasih Liu, tanpa kau di sisi ,aku umpama seekor cacing yang kegersangan di bumi sakura ini.














Pakcik Gagap

 Di belakang pintu U dulu ada sebuah kedai beras. Kat situlah budak-budak melayu selalu borong beras, sebab kat situ ada jual beras siam. Tokey mana tak suka kalau ramai orang datang kedai dia, lagi-lagi orang asing ni. Mungkin  mahu jaga hati pelanggan2 tetap ni, maka dia pun cuba-cuba  nak belajar bahasa melayu ni sikit-sikit.Senior2 ni pun baik hatilah ajar dia sungguh-sungguh.






"aaa-app-puu, ka-ka-ka-kab-kabbur-burr, ju-jum -jummpa jumpa  ra-ra-ra-gi-giiii"
-hari pertama


"aaa-app-puu, ka-ka-ka-kab-kabbur-burr, ju-jum -jummpa jumpa  ra-ra-ra-gi-giiii"
-hari kedua


"aaa-app-puu, ka-ka-ka-kab-kabbur-burr, ju-jum -jummpa jumpa  ra-ra-ra-gi-giiii"
-hari ketiga




"aaa-app-puu, ka-ka-ka-kab-kabbur-burr, ju-jum -jummpa jumpa  ra-ra-ra-gi-giiii"
-hari keempat







"aaa-app-puu, ka-ka-ka-kab-kabbur-burr, ju-jum -jummpa jumpa  ra-ra-ra-gi-giiii"
-hari- hari yang seterusnya..


Kalau ada orang nak pergi beli beras , jangan ditanya mahu dibeli kat mana, sebab jawapannya pasti begini

"Aku nak gi beli beras kat kedai pakcik gagap, nak kirim pape tak?"-Hah!Sudah, tak pasal-pasal melekat gelaran pakcik gagap ,sampai 7 generasi..hahaha..Teruk betul student Malaysia ni.
Sudah setahun pakcik gagap yang menjual beras itu tutup kedai. Mujurlah, kalau tak berkoyanla dosa senior, free-free jerk.






"aaa-app-puu, ka-ka-ka-kab-kabbur-burr, ju-jum -jummpa jumpa  ra-ra-ra-gi-giiii"
-dalam mimpi..aahhhh..syoh,syoh...

















Homestay

  Summer break ni, memang tak sajak bagi budak2 sekolah Jepun ni kalau tak gi oversea.Tak macam kita dolu-dolu, abes kuat pun gi lawatan sambil belajar ke negeri Melaka,jenuh si cikgu nak layan perangai sorang-sorang yang macam orang jakun kuar pekan. Derang siap lepak rumah-rumah kampung Haji Dorani(kut) 2-3 minggu  , tu belum campur pusing2 satu negeri lagi.Untuk budak-budak yang baru mumayyiz camni, masalah datang cuma bila tak reti cakap melayu jerk.


pict.source
  


   Maka aku pun menggedik-gedik la skit, volunteer nak ajar budak2 sekolah ni ajar bahasa Melayu serba sedikit.Memang betul kata orang tua, 'Melentur buluh biarlah dari rebungnya'.Tapi tengok orang gak, kalau aku , aku cantas je terus, wat ape nak lentur-lentur, takde keje.Bawa balik, kasi mak wat gulai, matching ngan kembung goreng, terbaik ah~.

Mengajar bebudak memang fun. Cepat pikap, senang, tak banyak karenah sebab  ada matlamat kan belajar .Apa yang aku ajar? Alah..simpel-simpel jerk, 'nak pancut, nak u u'k,  nak makan,' ..dan lain-lain yang patutlah, pointnya kalau tak boleh sangat , pakai bahasa isyarat pon ok, bukan nak cakap dengan diplomat kerajaan pun - pesan aku dengan santai kat sorang budak ni, sambil mengenangkan mak Limah, jiran di kampung yang suka tunjuk penumbuk kat aku bila dia marah.
Harapnya diorang dapat belajar sesuatu ,yang pasti derang tak dapat mana-mana pun selain di sana nanti.




Nagoya sekarang panas, tapi Malaysia pasti lagi panas. Sebab tu lah awal-awal lagi aku dah sound kat budak-budak ni...






supaya..
bila..


keluar..


rumah..


jangan..






sesekali..






pakai..








skirt..






pendek...






sebab.....








Malaysia...












RAMAI ...




























...pervert

































                                    HiK.. HiK.. Hik..

                                                                          Sorryla Geng...pis - pis





  Rupanya baru aku perasan, lidah melayu bukan takat lembut je, malah sangat manis. Syukur , sepanjang aku duk sini, makin jarang dah makan benda manis-manis nih.Habis manis pun coklat Meiji, itu pun dark choc.
Yang lain serba kelat-tawar-masin belaka.Balik Mesia minum teh tarik pun fobia, fobia dia  macam minum usus lembu+telinga kambing yang di-blender dlm fear-factor tu.Senang citer duk lelame sini kira kedap dah la dengan benda-benda manis ni, harap balik Mesia nanti pun akan kekal macam tu gak.

 Benda-benda manis yang dimaksudkan kat sini termasuklah  ayat2 manis dengan janji2 manis.
_ciaou












p/s:watched Eclipse: what the hell ..vampire and werewolf  fight over an ordinary girl... get a life man! What is so special about Bella? Thank god...got Alice in the movie

30 comments:

iLiYamashita said...

ler.. patut r tak penah tau plak ada kedai beras kat pintu belakang...

ni dah psl da lama sgt r ni dok jepun.. skang ni nagoya lagi panas r!! kat KL pn tgh malam mana ada panas cam ni...

bahang oo bahang..

eclipse nye conclusion, cite pompuan lembik cam bella tak best langsung.

velasrizal said...

melayu pijak semut pn tak mati..

FDI Malaysia Catatkan Penurunan ?

jejaka C said...

kat brisbane ade srjk (c) ke???
zzzzzzzzzzzzzz

saikin,perkataan2 spt cinta kahwen dan gf smakin byk terpacul di setiap entry..

LORD ZARA 札拉 said...

hahaha~

panjang gila ok.

tapi aku suka sebab aku memang suka Jepun, maka aku banyak tau nice things juga~

er, kalau pompuan jgn bagi pakai skirt pendek. kalau lelaki yang datang sini, tolonglah yg ala2 KimuTaku.

haish~

terompah puaka said...

aku suka part yg nak anta ank gi skola lain2 jenis bhasa tuh... mmg superb la..

Mohd Fakhrurazi Jamaludin said...

xsilap aku,org jepun xleh sebut R kan?hahaha

y0Ngu falcon said...

nasib ade alice kan?? sangat cantik!! XD

angan2 happy family tu terbaik!! heh he...

ザ-sylver-shooter said...

@ili: haa ...byk lagi rahsia nagoya yng ko tatau ni, rajin2la bergaul dngn sempai ye..;P

@rizal:yela tu...

@jejakaC:eh?ko tatau ke, tujuan sebnar aku tulis blog ni semata2 nk carik jodoh..haha

@LordZara: hamboih..hamboih..hamboi..laki melayu skit punye macho, laki jpon yang jambu juge dipandangnye..

@Terompahpuaka:kalau ada kemahuan , di situ ada jalannya..

@Razi: aaa..derng tkleh sebut L la faklulaji..

@yonguFalcon:)

diriku said...

waa..semua tulisan jepun ni..ha2

J.M.R said...

strategi ko nk antr ank2 ke skolh tu mmg terbaek lah..

conteng conteng said...

terbaik!!! hahaha.

kyo_9 said...

terbaek aa bro..
siap nk ajar Jpon bahasa Melayu tuh..

-u-n-s-p-0-k-e-n- said...

panjangnye membebelll.... haha!

ザ-sylver-shooter said...

@diriku: thanx sbb sudi singgah :)

@JMR: hahaha..blum terlambat lagi nak try bro..

@conteng2: domo-domo

@kyo_9:haha..no big deal lah, simple2 jerk..

@unspoken: hobi saya membebel..

Farihah Ahmad said...

woh patot aku lemah lembut~

ザ-sylver-shooter said...

lol..ambiklah ..ambik ..

Mimie said...

ROFL..suka r gan lukisan hangpa korek taik idong tu..walaupun nampak jijik tapi lucu lerr..i LOike!

Anonymous said...

Hahaha lawak2

Anonymous said...

That iѕ very fascіnating, Υou аre an overlу skіllеd bloggeг.
I have joined уour rss fеed and look forward to in
seaгch οf moге of your fantastiс poѕt.
Аlso, I've shared your website in my social networks

Look at my page garden centers south jersey

Anonymous said...

Ι got this websitе frоm
my buddy who told me on thе topic of this web page anԁ
noω this timе I am browѕіng thiѕ website аnԁ reading vегy іnfoгmаtiνe агticles heге.


Ηaνe a looκ at my site :: local garden centers

Anonymous said...

Іt's hard to come by experienced people for this topic, but you seem like you know what you'rе talκing аbout!
Thanκs

My wеbpаge garden centers
my website > garden center coupons

Zheng junxai5 said...

2015-07-15 zhengjx
oakley sunglasses wholesale
louboutin
nike blazer pas cher
kate spade outlet
hollister outlet
gucci handbags
jordans for sale
coach outlet
snapbacks hats
kate spade handbags
chanel bags
abercrombie kids
longchamp pliage pas cher
oakley sunglasses sale
pandora jewelry sale
gucci bags
coach outlet store online
toms outlet store
tory burch outlet online
pandora charms
ray ban outlet
michael kors purse
ralph lauren uk sale
fitflops
mcm backpack
coach factory
ray ban sunglasses
coach factory outlet
true religion jeans outlet
pandora jewelry outlet
retro jordans
michael kors watches
polo outlet
ray-ban sunglasse
nike air force pas cher
true religion sale
cheap snabacks
polo ralph lauren uk
jorda femme pas cher
ray bans

Xiaozhengm 520 said...

2016-4-20 xiaozhengm
nike store
ghd hair straighteners
michael kors
ray ban sunglasses outlet
true religion outlet
kate spade
christian louboutin
michael kors uk
jordan 6
ray ban sunglasses
kate spade handbags
toms
ralph lauren uk
longchamp handbags
nike uk
true religion shorts
michael kors outlet
tory burch outlet
true religion
polo ralph lauren
air jordans
fake watches
louis vuitton bags
ray ban sunglasses
oakley sunglasses
michael kors handbags
coach outlet
true religion outlet
louis vuitton outlet
oakley outlet
nike huarache shoes
adidas shoes
ray ban sunglasses
michael kors outlet
louis vuitton handbags
michael kors handbags
coach outlet
rolex watches
christian louboutin outlet
timberland outlet

柯云 said...

2016-06-07keyun
hollister shirts
michael kors purses
nike free 5.0
adidas factory outlet
michael kors outlet online sale
adidas nmd
nike roshe run mens
replica rolex watches
montblanc pens
the north face jackets
air jordan shoes
longchamp outlet
retro 11
coach outlet store online clearances
gucci handbags
kobe 10
coach outlet
louis vuitton
air jordan shoes
toms outlet
polo ralph lauren
michael kors outlet
replica watches
nike sb dunks
adidas yeezy
louis vuitton handbags
true religion outlet
michael kors outlet
kobe 8
cheap toms
louis vuitton purses
basketball shoes
louis vuitton outlet
christian louboutin wedges
coach outlet
air jordan homme
nike air max 90
michael kors canada outlet
jordan retro 13

معاذ الاسكندرانى said...


تعد خدمات الاول في المدينة المنورة من افضل الخدمات في مجال التنظيف ومكافحة الحشرات لانها تتميز بجودة المنظفات المستخدمة وامهر عماله تعمل على انهاء مهامها على اكمل وجه وبنظافه ترضى العميل بالاضافة الى خدمة مكافحة الحشرات ورش المبيدات المتميزة لدينا
تخزين اثاث بالرياض
شركة غسيل شقق بالمدينة المنورة
شركة تنظيف كنب بالمدينة المنورة
افضل شركات تنظيف فلل بالمدينة المنورة

احسن شركة نقل اثاث بالمدينة المنورة
شركة كشف تسربات المياه بالمدينة المنورة
شركة مكافحة الحشرات بالمدينة المنورة
افضل شركة تنظيف خزانات بالمدينة المنورة
افضل شركة غسيل خزانات بالرياض

- الفئران
تعد من اكثر القوارض خطورة على الانسان لانها ناقلة لامراض خطيرة كالسل والطاعون ولابد من مكافحتها على يد متخصص فهى تجيد الاختباء وتتكاثر بسرعة عاليةوتنتشر في شبكات الصرف الصحى ويتم مكافحتها بعدة طرق بافضل مبيدات وطرق مكافحة الفئران فالاول تعرف بانها افضل شركة مكافحة الفئران بالرياض وافضل شركة مكافحة الفئران بجدة وافضل شركة مكافحة الفئران بمكة وافضل شركة مكافحة الفئران بالخبر وافضل شركة مكافحة الفئران بالقصيم وافضل شركة مكافحة الفئران بالمدينة المنورة
شركة مكافحة الفئران بالجبيل

fattoma said...

https://decor-ksa.com/gateway-doors/
https://decor-ksa.com/iron-internal-doors/
https://decor-ksa.com/iron-external-doors/
https://3kary.com/property-status/shops-for-sale/
https://3kary.com/property-status/shops-for-rent/

khaled ali said...

لاشك ان شركه الحورس تعد افضل شركه خدمات منزليه التي منها (التنظيف/رش مبيدات/مكافحه حشرات/تسليك مجاري/كشف تسربات المياه/تنظيف خزانات..)وعديد من الخدمات التي تلزم البيت او الفله نحن بخدمتك عزيزي العميل.
افضل شركات نقل اثاث وعفش بالطائف
تنظيف بالطائف
شركات مكافحة حشرات
كشف تسربات المياه بالطائف
حيث شركتنا تتميز باداء الخدمه علي افضل وجهه حيث نعد افضل شركه رش مبيدات بالطائف
تنظيف خزانات بالطائف

khaled ali said...

حيث نحن نعتبر اهم وافضل الشركات بالعالم وبالاخص المملكه العربيه السعوديه حيث شركتنا تتميز بحسن اداء العماله الخدمه اذ كانت هذه الخدمه تنظيف, او رش مبيدات لمكافحه الحشرات او كشف تسربات المياه ,او تنظيف الخزان للحفاظ علي سلامتك انت وعائلتك
عند الدخول الي موقعنا فانك بعالم الامان فلا تقلق ايها العميل نحن نضمن لك خدمه عاليه علي اكمل وجهه
افضل شركات رش مبيدات بخميس مشيط
شركة تنظيف بخميس مشيط
شركة تنظيف خزانات بخميس ميشط
شركة كشف تسربات المياه بخميس مشيط
شركة مكافحة حشرات بخميس مشيط
شركة تنظيف منازل بخميس مشيط
شركة نقل اثاث وعفش بخميس مشيط
شركة تسليك مجارى بخميس مشيط
شركة رش مبيدات بالطائف

khaled ali said...

شركة كشف تسربات المياه بصفوى
شركة عزل اسطح وخزانات بصفوى
شركة تنظيف خزانات بالقطيف
شركة تنظيف شقق وفلل بالقطيف
شركة تنظيف موكيت ومجالس بالقطيف
شركة جلى بلاط ورخام بالجبيل
شركة عزل اسطح وخزانات بالجبيل
شركة تنظيف بالدمام بالخبر
شركة تنظيف شقق بالدمام وبالخبر
شركة تنظيف منازل بالدمام بالخبر

raybanoutlet001 said...

salomon boots
coach handbags
boston celtics jersey
canada goose
longchamp bags
ecco shoes outlet
michael kors handbags
yeezy boost 350 black
cheap ray bans
ecco

Related Posts with Thumbnails