Saturday, May 29, 2010

Kenduri kahwin gua nanti...



   Malas nak intro bunga-bunga , gua straight to the point je lah .Ini cuma bayang-bayangan seorang lelaki yang sedang kusut jiwanya , merenung masa depan yang belum pasti , tapi masih lagi gagah untuk mencongak tentang majlis kenduri perkahwinannya suatu hari nanti.

Sapa tanak kahwin ooi..


   Tahun lepas, bila gua jumpa dengan sahabat lama gua, rasa macam berjumpa dengan Tokoh Maal Hijrah peringkat Kebangsaan pulak.Lain sangat beb.Dulu ,boleh sama-sama mengepau megi junior, sebat ais krim kat dewan makan, ponteng prep, fly gi kedai mamak sebelah sekolah,  tau-tau dia dah pun jadi suami orang.Memang saspek la.Cara fikir dah tak sama, kalau dulu mencarut-carut dah macam perbualan rutin, sekarang perkataan dah tersusun lagi berhikmah. Lawak bangang? tetap ada, tapi mungkin dengan gua je, dengan orang gua lain, gua tak rasa dia camtuh.
    Bak kata ZaidSensei; "Lelaki tiba-tiba boleh jadi orang yang lebih baik selepas dia kahwin..."-kata2 yang masih terngiang-ngiang kat telinga gua.
  Sebelum gua tulis lebih-lebih, (sebab gua tanak di-chop jiwang), adalah bagusnya kita layan terus pasal fantasi liar majlis kahwin gua ni.




KAD 
Gua start ngan kad jemputan.Saiz konvensional jerk, tapi pakai gloss-paper, kertas foto tu.Kalau ada bajet lebih skit , gua ingat nak wat yang ade muzik2 skit bile bukak.Lagu?  : Kenek-Keneklah Udang lembu patahlah tanduk , ahh~...huwa huwa huwa..


Desain die:




 2 minggu sebelum kahwin gua ingat nak amik cuti panjang, nak pusing satu Malaya,ketuk pintu rumah sensorng dan nak pass kad ni dengan tangan sendri.Suprise!?, Itu sudah pasti. Mesti ada nye lah member2 gua ni terkejut beruk dan cakap;

" HAHAHAHA, Tak sangka betula ,ade gak orang nak kat kau..Sapela wanita malang tu ye.."


..sial.





ATURCARA 
Lagi awal, lagi bagus. Akad nikah start sejam lepas subuh.Makan tengahhari ditiadakan, diganti dengan sarapan pagi beramai-ramai.Ini khas untuk golongan member seangkatan makbapak gua, jiran-jiran, dan saudara terdekat.Yelah, memandangkan ada kemungkinan bertembung tarikh ngan orang lain, so adalah baiknya gua punya, kenduri yang pertama derang gi, the first the better .


Sementara jiran-jiran gua tengah gotong royong cuci pinggan, gua ngan pengantin perempuan lari jap gi photo shot memana, sambil-sambil jumpe ngan saudara2 dari seluruh perosok Mesia, jumpe sekali ngan anak2 derng ,mana tau kan,kalau bukan untuk gua, mungkin jodoh derng untuk member gua yang belum ade gf ke time tuh.


Malam: GrandDinner; Ini mungkin buat kat mana2 ballroom hotel kat Ipoh, Hotel Syuen ke..Paling-paling koman pun kat dewan serbaguna kat kawasan rumah gua ni.Koman-koman pun, boleh sumbat 2ribu umat Muhamad jugak la, jangan memain.Pasal makanan, ni bagi kat family belah bapak gua la senang, derang lagi arif, tapi jangan risau..., udang galah mesti adenye..dan takde catu-catunye sistem, makanlah bape banyak korang nak ok.




Udang Sambal Petai- terbaik dari ladang






PHOTO SHOT
Yang ni gua cerewet sikit, dan kalu boleh gua nak kongsikan dengan korang yang gua nak macam ini:




dan macam ni..




..dan juga macam ni

Dan yang pakar dalam bab-bab ni semestinya;
Shutterspeak
 Gua percaya , kat Malaysia skrang, industri wedding photography ni dah macam payung kembang time hujan.Ekonomi dunia tengah gawat pun ramai lagi yang nk kahwin.Maka, tak heran ramai member2 gua yang ade kamera2 besau , tibe2 je leyh jadi pro .Tapi kat sini suka gua nak ceritakan,pakej agak unik, sebelum kahwin ,selepas kahwin pun ade lagi shooting gambar.Even perjalanan satu kenduri pun boleh dinostalgiakan dengan gambar-gambar gak.
  Dan yang paling best , derng nyer video-graphic.Nak tulis indah-indah pun gua tak pandai, tapi korang layan ni sendrik bawah ni:
 

Gua udah banyak kali layan video ni, dan setiap kali gua nuntun, emangnya nuntun dengan penuh minat deh..


  Menurut tutorial yang derng buat,derang just pakai Canon5d (kot) , dan efek gerak-gerak melilau tuh, derg pakai sejenis static-stand dan boleh sangkut kt badan, takde la gegau-gegau kan kalu pakai henpon ,format 3gp.


Okla, kalu korg berminat, taula kan korang nak carik kat mane.Kalau nak pakai khidmat gua jugak, tunggulah 3 tahun lagi (ameen..)




Setakat ni saja gua meraban dulu, yang lain gua fikirkan kemudian.Sesiapa yang ada apa-apa cadangan, sudi-sudilah share yerk_ciaou.




p/s:glad to have this entry for 2010 SpeakAboutUs Contest ..

24 comments:

zinnia-lyana said...

kalau lagi 3 tahun tak bleh la nampak gayanya. hehe

lovelymoon said...

nak tiru nak pkai shutterspeak gak bile org kawen nanti bleh??? hihi...
maji kandou tgk video2 diorg... >_<

DiNa-DiaNa said...

waa...nikmat giler dapat makan sambal tumis udang kat kenduri kawen ko nnt yer???

aku nak dtg jugak..kalo ko tak jemput pun..hehhehehe...

y0Ngu falcon said...

srius menarik video tu... wowowowo

hafiz said...

best bro vid shutterspeak, diorang memang terbaik, lawa design kad kahwin..hehehehe

Nur Amira said...

kind of scary ak tgok video kwen yg ko attach..sbb grand sgt..menakot ak..may b sbb ak ade marriage-related-phobia kot..haha(not funny) sbb akak2 ak da kwen...n mmg scary..letih nk preb for wedding tu Tuhan je tau..ak rasa dlm masa 10tahun ni xde dah kot wedding kt umah ak..
btw kad kawen ko cantik..nti tolong design kan k klu ak masih hidup

Mohd Adziim said...

Nmpk grand semacam je perkahwinan diorang tu..kos berapa?
part kos2 ni penting biarlah kahwin sekali pun tpi sekali tu nak bayarnya seumur hidup blum tntu habis.

DyMi said...

smart2! mmg dah jadik trend dah sekarang ni photo ngan video waktu kawin.
canon5d!!?? haha..
lab aku pakai wat jikken. kamera sikit punyer mahal buat jikken tangkap gambar setebal 5mm fiber yg dibakar dengan penunu bunsen...hahaha..baik bg aku, leh buat video org kawin...haha

Fida Aishah said...

besar angan tu....kalau Fida lah kenduri ciput empat posen je..he..he..tak suka yang bajet besar gila. Macam tak sesuai aaa...apa pun entry ni kena letak tajuk... " Pelamin Anganku Indah" he he..nice2 entry...wooo, terkejut gak bila mamat jepun ni nak kenduri grand gini...

Long Haffiz Long Hassan said...

ko nk khwin..
kasi ring2 aku yerk..

ザ-sylver-shooter said...

@norq: alhamdullillah , mende baik tk elok tangguh lama2..

@bulantercinta: gatai! chukan tk abes lagi..

@dina: dtgla, nnti aku tag name ko fb ok..

@yong+hafiz: yeahh...

@adzim:saje letak video yng pling gempak, nmpak grand skit fantasi kenduri aku nnti..

@Dymi:hoho,pakai format RAW ke?

@LongHafiz:no prob, kalo nk , aku fly ke london, pass kt ko by hand..

ザ-sylver-shooter said...

@FidaAishah:finally you left your footstep...yeay!
Kalu berangan biarlah tinggi melangit, walaupun yng dapat hanya setinggi bukit,
.
hey, bukit pun ok what, letih gakla panjat..:P

NUNU EERA said...

design kad kawen 2 unik la.. utk shoot wed plk, klu dpt photgrapher + tempat yg cntik = gmbr lawa..

-u-n-s-p-0-k-e-n- said...

perghh.. superb vid n piccas
mau upah buat ni ribu riban
woot~ wooot~

ザ-sylver-shooter said...

@amira: buleh aja..
@Nunu: yerp~ agreed
@fadillafatin: kene start saving la cmni +_+

/Dayah//Nurul/ said...

wah..besar angan2. sampai ati membe kata pompuan malang de...smg berjaya k. cool video, suka tgk jugak penngantin bersiap2 gitu. bila target kawen ni :D

ザ-sylver-shooter said...

@dayah: target dlm 28, kalo sampai 30 tk jumpe gak, suh mak cari..hoh..

Rina (◕‿◕)✿ said...

haha..rina pon nak tiru la. xyah da wedding planner mcm ni :D

Wenhao Guo said...

coach outlet
louis vuitton bags on sale
michael kors handbags wholesale
true religion jeans
michael kors uk outlet
converse sneakers
nhl jerseys wholesale
coach outlet store
black friday
canada goose sale
ray ban sunglasses outlet,ray ban sunglasses,ray ban,rayban,ray bans,ray ban outlet,ray-ban,raybans,ray ban wayfarer,ray-ban sunglasses,raybans.com,rayban sunglasses,cheap ray ban
true religion jeans
oakley sunglasses cheap
valentino shoes
polo ralph lauren
chanel outlet store online
instyler ionic styler,instyler,instyler ionic styler pro
canada goose outlet
michael kors outlet store
nike free run uk
ddddd1203

Chen Jeje said...

kobe shoes
nfl jerseys
michael kors factory outlet
cheap rolex watches
michael kors outlet
true religion jeans
michael kors handbags sale
air huarache shoes
huaraches shoes
michael jordan shoes
ralph lauren online,cheap ralph lauren
air huarache shoes
black huaraches
cheap jerseys from china
kobe byrant shoes
air jordan retro
chrome hearts wholesale
fitflops sale
toms outlet store
michael kors outlet online
cheap nfl jerseys
chrome hearts online store
ugg outlet
christian louboutin outlet
tiffany and co outlet
christian louboutin outlet
fitflops clearance
jordan shoes on sale
retro jordans

Xiaozhengm 520 said...

2016-4-20 xiaozhengm
adidas originals
nike sb shoes
celine bags
louis vuitton outlet
polo ralph lauren outlet
jordan 13
lebron james shoes 13
louis vuitton outlet
coach outlet
adidas shoes
coach outlet
replica watches
michael kors outlet
tiffany outlet
canada goose
michael kors outlet online
louis vuitton handbags
coach outlet
adidas trainers
insanity workout
true religion jeans
michael kors outlet
oakley sunglasses
nike blazers
jordan retro 3
air jordan 13
michael kors outlet
jordan 3 infrared
toms
michael kors outlet online
louis vuitton outlet
louis vuitton outlet
ralph lauren
nike roshe runs
coach outlet store online
jordan 3

柯云 said...

2016-06-07keyun
ralph lauren outlet
fitflop sale
kate spade handbags
louis vuitton outlet stores
oakley outlet
michael kors handbags
hollister clothing store
ray ban sunglasses outlet
cheap louis vuitton handbags
hollister clothing
true religion jeans
michael kors outlet online
michael kors outlet online
pandora charms
gucci outlet online
ralph lauren home
kate spade handbags
lebron james shoes 13
louis vuitton handbags
true religion jeans
louboutin shoes
jordan 3 retro
tiffany rings
christian louboutin outlet
coach outlet store online clearances
jordan shoes
nike air max uk
nike store uk
asics running shoes
true religion jeans
rolex watches
coach outlet online
nike store
jordan retro 8
cheap rolex watches
michael kors outlet
oakley outlet
kobe 8
coach outlet canada

Unknown said...

chicago bulls
jordan shoes
michael kors outlet
louis vuitton pas cher
chaussure louboutin
cheap basketball shoes
michael kors outlet online
nike trainers uk
nike free 5
hermes belts

raybanoutlet001 said...

michael kors handbags outlet
fitflops sale clearance
red valentino
michael kors handbags wholesale
michael kors uk
carolina panthers jersey
ralph lauren outlet
dolphins jerseys
nike huarache
pandora outlet

Related Posts with Thumbnails