Thursday, May 20, 2010

Sukaduka Hidup Sebagai Penoreh Getah

 Pak Akob (bkn nama sebenar) , merupakan penoreh getah yang cekal, tabah , berani serta berwawasan.Manakan tidak, seawal pukul 4 beliau sudah pun keluar menoreh.Sebelum subuh , 80 pokok  sudah siap ditoreh.Selesai solat, pekena nasi lemak+kopi kapal korek, gosip2 ngan Mak Limah , isteri beliau sampai tengahhari beliau pun keluar memungut susu getah, sebelum dijual kepada Mat Dawai(pun bukan nama sebenar).Begitulah rutin seharian Pak Akob sebagai penoreh getah.
   Bagaimana pun, menoreh hanyalah part-timer sahaja.Profession beliau sebenarnya seorang Jaga kat kilang kasut Bata kat Pekan.Shif senja sampai pagi esok, petang beliau tolong MakLimah jual goreng pisang tepi jambatan tu.Tidur? Ntahlaa...Tapi nak elakkan dari berprangsangka buruk, pstt...pondok Jaga kilang tu ade set sofa, ade tv siap ngan astro lagi, tiap2 hari pasang Sinar kuat-kuat.  Ler, bayar mahal2 tiap2 bulan , dengar Sinar jerk, apekehal??.Cumanya, Pak Akob memang beruntungla sebab dapat tokey yang memahami, jarang nk jumpe boss layan kuli macam boss.







Sebut pasal part-time ni dah sebulan dah aku rupenye wat part-time ni.Yelah, demi mencari sesuap nasi yang halal.Lagipon aku keje bukan sebb duit pon, abes class,dari duduk kat umah sorng2 macam orang gila, baikla aku wat sesuatu yang produktif,kreatif dan inovatif.

Part-time aku ni senang je: susun susun meja, kerusi, mic, whiteboard, pastu cuci skit atas meja, tutup lampu, kunci bilik, setel!. Gaji adalah dalam 850yen sejam(RM28++).



(credit to  pocket camera)

Cume ade part yang aku menyampah skit: Cakap dengan penyewa dewan bile time drng check-out
Bahase Jepun aku dah le terkangkang, disuruhnya plak aku cakap dengan polite-form,..
So, ini butir2 yang nak keje cakapkan,
(PERHATIAN SERIUS:INI AKU TRANSLATE BULAT-BULAT)


"Mintaf maaf kerana membiarkan tuan tertunggu.."
"..Sekarang izinkan saya untuk cek samada ada barang yang tertinggal atau tak"

ikutlah, kalo ade 15 line meja, 15 kali kene cek atas, bongkok ,cek bawah..

"..Pemeriksaan sudah selesai!,sekarang izinkan saya utk menghubungi pejabat pula"

"Selamat bersusah-penat, pemeriksaan untuk bilik tingkat 13 nombor 7 sudah selesai"

"Sekarang tuan bolehlah kunci bilik ni, kemudian hantar semula ke kaunter di tingkat 9"

"Terima kasih banyak2, semoga datang lagi"



Peergh,.. mesti korng terpikir asalla bende yang simple dimenyusah2kan sampai begitu skali.Check-out je kot.
 Tapi sini dalam bisnes semuanya kene telus, kene transparent beb, customer kene tau ape yang dia dapat dengan duit yang dia bayar, dan peniaga bukan setakat menjual barng , dia sebnarnya sedang menjual kepuasan kat customer die tuh, dengan harapan customer die dah tk larik kat orang laen dah.Takde istilah, paham2 sendri la beb.Kekadang terasa bongok jugak, tapi itulah hakikatnya.Beli sekotak air pon kene cashier tu akan cakap,

"Saya terima note 5000yen, harga 105yen, saya dahulukan dengan note1,2,3,4 ribu yen, dan 5,6,7,8 ratus, 95 yen , terima kasih banyak, sile datang lagi"-Mane nk carik kedai cm ni kat Malaysia ooi, beli air je kot.






terbaek di TelukIntan


Cube bayangkan kot-kot mapley2 kat Mesia bley apply gak bende ni .

"Macha!!, order"

"Ok boss, minta maaf kerana membuat bos tertunggu,boss nak order ape?"

"bagi saya , nasi lemak satu, sambal sotong , nak yang janggutnye, topping kacang dah lar,, pastu minum teh tarik kurang manis, buih setengah cawan aa, adek saya kasi roti canai banjir dengan air kosong je"

"Baikla, saya confirm kan balik ye.Nasi lemak, sambal janggut sotong topping kacang satu, teh tarik kurang manis ,buih half satu, roti canai kuah banjir satu, air kosong satu.,.,ok boss?"

"Ok ok,"

"Ala bang, tanak la air kosong ,orang nak minum milo ais!!"

"Yelah2, macha kasi milo ais satu"

"orait, saya confirm kan balik ye.Nasi lemak, sambal janggut sotong topping kacang satu, teh tarik kurang manis ,buih half satu, roti canai kuah banjir satu, air kosong satu, milo ais satu.,.,ok boss?"

"dey ,air kosong takyahla"

"ok ok, saya confirm kan balik ye.Nasi lemak, sambal janggut sotong topping kacang satu, teh tarik kurang manis satu,buih half satu, roti canai kuah banjir satu, , milo ais satu.,.,ok boss?"

" ...  "

Rase nak bagi penampar pun ade..hahaha...
................... 





  Teringat lagi mase beli nasi ayam kat Kolej12,UM. Harga RM2.50,.Aku kasik la RM3, sebbkan die takde duit kecik ,dia mintak 50sen,.Aku cakap la takde.Muke die pon serba salah,takpela kalo makcik ni pulangkan seringgit pon , aku tetap bayar gak 50sen gak malam karang,sbb aku customer tetap dia .Kira aku berhutang la dengan die.Ingatkan betulla die nk kasi sengget balik, rupenye , die koyakkan cebisan bucu surat kabar alas meja, die tulis baeeknye '50sen' ,kat blakang siap ngan signature die lagi!

"dik simpan ni, mlm kang ade gune balik 50sen adik ni ye"




" ...  " 



WHAT THE HELL IS GOING ON HERE!!

Dah la tulis dengan pensel, tulisan buruk lak tu..alahai..
Takpelah,itulah  last aku beli nasi ayam die.



voucher 5kupang




Oklah, tuan2 dan puan2 di luar sana ,senang citer, walaupun Kedah Maju 2010,Malaysia Maju 2020, masih banyak lagi benda yang nak kene setel ,benda-benda kecik orng kita wat-wat dono jerk, walhal kalo tkde yng kecik, tkkan adela yang besar.Cumenya ,yang aku suke satu mende ni, tahap toleransi  rakyat Malaysia yang sangat tinggi,barangkali terkesan dengan budaya hidup multi-cultural kot..masing2 nak jaga hati masing2, sudahnya, sumer benda kira 'adik-beradik dah ..'








p/s: menulis blog pun sekadar mengisi masa lapang juga.

19 comments:

/Dayah//Nurul/ said...

voucher tu cam resit plak. rajin hang keje. bagus

lovelymoon said...

maji lawak..haha
kalo ad kat malaysia kedai mamak cam2,best gak.. kalo bawak 1 family,ad 10 kepale, amek ko, basah muke kot mamak 2 sembur2 cakap panjang gile,haha

zinnia-lyana said...

haish nak baito jugak tapi tak dapat2 pun,.. :( kalau ada pun yg jauh..

DyMi said...

cam menarik la mini camera tu..katne ko beli?

ザ-sylver-shooter said...

@Dayah/nurul/NurulHidayah(ni fullname kot): duk tempat orng kene la rajen2..kann

@Moon/Cik Ain(bkn nama sebenar):hahaha,, jap jap tgh imagine ni...mmmm..

@Yana: gi la kutip asari tu, juai tepi jalan, selonggok seng pun masyuk gak...

@Dymi: kat Village Vanguard, round2la Fukuoka, rase cm ade..

masmuni said...

hahaha lawak XD

btw I dudlu keje part time bukan sbb bosan, tapi sebab duit JPA sgt sikit. bagus sungguh u *claps*

lovelymoon said...

dah bukan name sbnar x yah tulis name pun x pe kot.... cess,saje je...

kay-N said...

o/ pnah keje part tyme kt liberi utp..knape kje?? dunno..sbb duet tu die bg cek..xcash kn pn..smpi luput tarikh..haha..

encik..pinjam voucher 50sen..~ ley bli sik ayam 2inggit + voucher..heeeeee~

ザ-sylver-shooter said...

@masmuni:tulisla citer u wat parttime kat us dlu plak, nak bace :P

@kN: leh2, nak bape kaping? nnti saya suh makcik tu cetak byk2 skit, boleh wat beli pizzahut ke...




btw, ade lg ke nasi ayam RM2:50?

nabil_potter said...

blog mearik..selamat berkenalan bro :P

Nadya ©™ said...

Adoii..tak leh bayang kalau ada mamak kat malaysia macam tu..
Memang kena penampar kot..hehehe..
Btw apsal ler kedekut gila makcik tu..huhuhu

Usagi said...

Wah.. Ada lagi kedai tu kat Teluk Intan.. Depan The Store kan kedai tu??

Ery Farieha said...

mashimaro.. ehh mushi mushi
ngahahaha~

Mohd Adziim said...

Menarik juga dapat voucher mcm tu. Rare!

.............................................. said...

bagus la buat keje berfaedah mcm part time job dr lepak2 tak tentu hala.saya suka contoh lelaki begini...and i dont like lelaki yg suka huha huha lepak sane sini :)

ザ-sylver-shooter said...

@nabil: selamat-selamat..time kasih bro, sudi singgah..

@nabil: ntahla..takut miskin kot

@Usagi/Syfiqah(nama timnngan):ade2 masih bertahan..

@Ery:hait! moshi2

@Mohd Adziim:tu la sal,kesal gak ah, letak dlm poket suar ilang, tk sempat nk gune .LOL!!

@.............(sila isi tempat kosong):takdelah sgt, parttime tu skit je,motif ke sini nk study, so harap2lah tk efek kat study.Btw huha huha tu ape? bersenam ek....:P

Nur Amira said...

hahah...lawak eh..hebat makcik tu..50kupang punya bocer..
neway hg kja part time ok r..bukti kerajinan..
pasai kat jepun cashier rajin tu ok r...tp klu kat mesia nk ckp mcm tu gak..ak blah dlu..hahha..xsempat nk dgaq

ザ-sylver-shooter said...

@amira:haha..kejam!!

Nur Amira said...

bkn kejam..tp malas nk dgr..haha..lebih kurang kira halal la

Related Posts with Thumbnails